LIFE

Cum alegi plantele potrivite pentru casa ta dacă nu ai prea mult timp să le îngrijești

publicat pe 31 mai 2022

    Îngrijirea florilor de interior poate fi o provocare, dar dacă înveți care sunt nevoile lor de bază lucrurile nu sunt chiar atât de grele. Îți spunem tot ce trebuie să știi și te ajutăm și cu câteva trucuri pentru îngrijirea florilor care-ți vor ușura treaba.

    Casa arată mult mai bine atunci când pui ici colo câteva plante verzi. Iar grădinăritul poate fi o activitate relaxantă, chiar și atunci când totul se petrece în interior. În plus, plantele pot îmbunătăți calitatea aerului. Multe plante de apartament sunt ușor de cultivat, dar tot au nevoie de puțină atenție din partea ta și de o îngrijirea adecvată pentru a se dezvolta. Înainte să ajungă în casa ta, plantele tale au stat probabil într-o seră – cultivate în condiții ideale – așa că mutarea lor în casa ta presupune câteva ajustări din partea lor.

    Îngrijirea florilor: cum le alegi pe cele potrivite pentru casa ta

    plante verzi de apartament
    Înainte să cumperi planta care ți-a făcut cu ochiul, verifică ce nevoi are și gândește-te dacă le poți îndeplini.

    Primul lucru de luat în considerare atunci când alegi o plantă de interior este locul în care vrei să o pui. Apoi potrivești spațiul și lumina din cameră cu nevoile plantei. Poți, de exemplu, să o pui lângă o fereastră însorită sau într-un spațiu mic, cu lumină moderată?

    Apoi întreabă-te dacă îți dorești o plantă cu frunze verzi sau ai prefera o plantă cu flori. În acest caz, îngrijirea florilor se face diferit. Unele plante de interior înflorite sunt sezoniere, în timp ce altele vor înflori an de an.

    Un al treilea aspect este cât de mult timp îi poți dedica unei plante. O plantă păianjen, de pildă, se va mulțumi cu puțin, în timp ce o orhidee este mai capricioasă.

    Trucuri pentru îngrijirea florilor: ce trebuie să știi despre cum se îngrijesc florile

    Apa și lumina sunt cele mai importante condiții în îngrijirea plantelor de interior, dar și umiditatea și temperaturile joacă un rol. Trucul este să încerci să imiți clima locului din care a venit planta.

    Plantele tropicale se dezvoltă în medii calde și umede, în timp ce cactușii și suculentele preferă mediile calde și uscate. Este adevărat că locuința ta îndeplini condițiile pentru fiecare plantă în parte, dar poți lua în considerare nevoile plantelor atunci când le alegi astfel încât acestea să fie în acord cu condițiile din casa ta. În plus, cu câteva trucuri pentru îngrijirea florilor, poți să-ți convingi plantele că trăiesc în mediul lor original.

    Plantele au nevoie de apă

    Pământul din ghivece trebuie păstrat umed, dar nu ud. Desigur, există întotdeauna excepții – suculentele și alte plante cu frunze groase preferă solul uscat între udări. Dacă solul este menținut prea uscat sau prea umed, rădăcinile plantei vor avea de suferit, ceea ce poate duce la creșterea necorespunzătoare sau chiar la moartea plantei.

    Există mai multe metode care te vor ajuta să-ți dai seama când o plantă are nevoie de apă. Dacă pământul de ghiveci devine mai deschis la culoare sau crăpat, probabil că este timpul să uzi planta. Poți să bagi un deget în pământ pentru a determina cât de umed este sub suprafață.

    Sfat: Simte întotdeauna pământul din ghiveci înainte să uzi planta, chiar dacă o uzi în acord cu un anumit program.

    udare plante interior
    Plantele de interior iubesc apa de ploaie și zăpada topită.

    Cum se îngrijesc florile: plantele tale pot suferi de deshidratare

    Nu aștepta ca plantele să se ofilească și nu aștepta ca solul să se desprindă de marginea ghiveciului. Aceste simptome indică deshidratarea plantei, care este deja serios stresată, iar rădăcinile ei pot fi deteriorate.

    Semnele de deshidratare includ:

    • creșterea lentă a frunzelor;
    • frunze translucide;
    • căderea prematură a florilor sau a frunzelor;
    • marginile frunzelor maro, galbene sau ondulate.

    Îngrijirea florilor și udarea excesivă

    Le uzi prea puțin sau le uzi prea mult – extremele nu sunt deloc sănătoase în îngrijirea florilor. Udarea frecventă facilitează apariția bacteriilor și a ciupercilor care distrug rădăcinile. Udarea excesivă este ucigașul principal al plantelor de apartament.

    Trucuri pentru îngrijirea florilor: semnele de udare excesivă includ:

    • ciuperci sau mucegai pe suprafața solului;
    • rădăcini maro moi, uneori urât mirositoare;
    • apă strânsă pe fundul recipientului;
    • frunze tinere și bătrâne care cad în același timp;
    • frunze cu pete putrede maro.

    Dacă timpul nu îți permite să creezi un program regulat de udare, care necesită verificarea plantelor individuale la fiecare trei sau zile, există ghivece cu auto-udare în magazine.

    Sfat: Dacă nu ai timp sau pur și simplu ți se întâmplă des să uiți să uzi plantele, cumpără ghivece cu sistem de auto-udare sau apelează la un dispozitiv de auto-udare DIY.

    Vezi aici câteva exemple de dispozitive de auto-udare DIY.

    Calitatea apei este importantă pentru sănătatea plantelor

    Apa de la robinet la temperatura camerei ar trebui să fie bună pentru majoritatea plantelor de interior, chiar dacă în apa din orașului tău se adaugă clor sau fluor. Plantele iubesc apa de ploaie sau zăpada topită (cu excepția cazului în care locuiești într-o regiune cu ploi acide). Evitați utilizarea continuă a apei dedurizate, care poate conține mult sodiu.

    Trucuri pentru îngrijirea florilor: cum se udă, de fapt, plantele

    Plantele pot fi udate de sus în jos sau de jos în sus. Când le uzi de sus, încearcă să nu uzi frunzișul, dar asigură-te că solul este umezit. Apa ar trebui să iasă prin orificiile de drenaj din fundul ghiveciului.

    O altă opțiune este să pui planta într-un vas cu apă, iar rădăcinile vor trage câtă apă au nevoie.

    Sfat: Aruncă, de fiecare dată, apa strânsă la fundul recipientului la o oră după udare.

    De ce este important drenajul în îngrijirea florilor

    Un bun drenaj este esențial pentru sănătatea plantelor de apartament sănătoase. Începe cu un pământ de ghiveci bun, organic, un mix special pentru plante de interior.

    Alege un recipient cu găuri de drenaj sau pune un strat de pietricele în fundul unui ghiveci fără găuri. Ideea este să nu lași planta să stea în apă. Verifică din când în când dacă orificiile de drenaj s-au înfundat.

    Lumina: o lecție importantă din manualul „Cum se îngrijesc florile”

    lumina slaba flori apartament
    Unele plante supraviețuiesc fără probleme în case umbrite.

    La fel ca-n cazul udării, fiecare plantă are cerințe diferite de lumină. Multe plante preferă lumina directă a soarelui, care nu este prezentă în toate casele. Plantele plasate la fereastră pot avea suficientă lumină, dar unele plante de apartament vor avea nevoie de ajutorul unei lumini de creștere, pe care o găsești în magazine.

    Plantele cu flori se descurcă în general cel mai bine în lumină moderată și din acest motiv ferestrele situate în partea de sud, est sau vest a casei sunt cele mai bune pentru plantele cu flori în ghivece.

    Plantele decorative prin frunziș pot fi împărțite în trei categorii: cele care necesită lumină slabă, lumină moderată și lumină ridicată.

    O cameră slab luminată ar trebui să fie ok pentru acele câteva plante care supraviețuiască în zone cu lumină slabă. Plantele care au nevoie moderată de lumină vor prefera o fereastră orientată spre nord, lumina difuzată printr-o perdea subțire sau lumina zilei fără soare direct. Plantele de interior care preferă lumină puternică trebuie să fie așezate în fața unei ferestre orientate spre sud sau sub o lumină de creștere.

    Trucuri pentru îngrijirea florilor: cât de mult contează temperatura în îngrijirea plantelor

    Cele mai multe plante de apartament se dezvoltă la temperaturi cuprinse între 19-24°C în timpul zilei și între 13-16° noaptea. Desigur, preferințele de temperatură variază de la o plantă la alta. Plantelor tropicale le plac temperaturile de aproximativ 32° sau mai mari, iar alte plante cresc mai bine la temperaturi mai reci.

    În principiu, temperatura potrivită este importantă în creșterea unei plante, dar aceasta devine o problemă doar atunci când temperaturile sunt extreme – prea reci sau prea calde.

    Umiditatea și îngrijirea florilor

    Majoritatea plantelor se dezvoltă în condiții de umiditate ridicată – aproximativ 80%. Din păcate, majoritatea caselor sunt acum mult mai uscate, mai ales iarna, când căldura forțată poate scădea și mai mult umiditatea.

    Utilizarea unui umidificator poate ajuta, dar există și alte modalități de-a crește umiditatea din aerul din apropierea plantelor tale. O tavă mică care conține pietricele și apă așezată lângă plante poate să funcționeze, la fel și gruparea mai strânsă a plantelor. Stropirea zilnică a frunzelor plantei poate ajuta, de asemenea. Pentru unele plante, cum ar fi gardeniile și orhideele, păstrarea lor într-o baie sau în bucătărie este de mare ajutor.

    Sfat: Stropește des frunzișul plantelor dacă stau într-un mediu uscat pentru a le feri de deshidratare.

    Trucuri pentru îngrijirea florilor de interior: cum fertilizezi plantele

    De fiecare dată când uzi o plantă, nutrienții se scurg din sol. Chiar dacă acest lucru nu s-ar întâmpla, plantele ar consuma rapid nutrienții din sol. Spre deosebire de plantele care trăiesc afară, plantele de apartament nu au o sursă regulată de completare cu nutrienți decât dacă le fertilizați în mod regulat. Plantele nou achiziționate au fost puternic fertilizate în seră, așa că poți să aștepți câteva săptămâni înainte de a începe un regim de fertilizare.

    Fertilizează plantele o dată pe lună, când plantele înfloresc sau când sunt în proces de creștere. În timpul iernii, când plantele sunt latente sau, în general, nu cresc mult, poți să faci o pauză.

    O plantă căreia îi card frunzele inferioare, au o culoare generală galben-verzuie sau nu crește corespunzător ar putea avea nevoie să fie fertilizată mai des. Verifică și dacă planta primește suficientă lumină sau dacă o uzi în exces. Este bine să iei în considerare toate posibilele surse ale problemei înainte să fertilizezi florile.

    Adăugarea îngrășământului atunci când planta nu are nevoie poate face mai mult rău decât bine.

    Cum se îngrijesc florile: când este nevoie de replantare

    replantare flori apartament
    Replantarea plantelor se face primăvara.

    Dacă plantele tale cresc așa cum trebuie, în cele din urmă vor avea nevoie de un ghiveci mai mare sau de un amestec proaspăt de pământ pentru ghiveci. Replantează plantele primăvara, când abia încep să crească. Creșterea energică a rădăcinilor va permite plantei să se adapteze rapid după replantare.

    Când vine timpul să replantezi, alege un sol organic, special pentru ghivecele plantelor de apartament (există soluri specifice pentru anumite specii de plante).
    Alege un ghiveci mai mare decât recipientul actual, dar nu foarte mare. Un ghiveci prea mare poate cauza putregaiul rădăcinilor, pentru că solul o să se usuce mult mai greu.

    Sfat: Ai mare grijă ca în timpul replantării să nu deteriorezi rădăcinile plantei.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments