Inspirație before&after: 10 reamenajări radicale ale unor dormitoare din arhiva Lovedeco
publicat pe 16 nov. 2020Zece reamenajări radicale din care poți scoate cel puțin tot pe atâtea idei de amenajare pentru dormitor. Am cotrobăit prin proiectele before&after din arhiva Lovedeco și nu vrem să le uiți.
Dacă ai de gând să-ți amenajezi dormitorul, dar nu știi cu ce să începi, să știi că poți folosi câteva trucuri pentru o transformare spectaculoasă. De exemplu, poți monta câteva oglinzi pentru a mări spațiul. Sau poți renunța la mobilierul masiv, în culori închise. Alege corpuri de mobilier minimaliste, cu linii drepte, în culori deschise. Un perete de accent îmbrăcat în tapet sau chiar vopsirea pereților în două culori, pot fi și ele două trucuri prin care dormitorul tău să nu mai semene cu ce era înainte. Și mai multe idei de amenajare pentru dormitor avem în proiectele de mai jos.
Reamenajări pentru dormitoare în stil modern
1. Cameră de depozitare transformată într-un dormitor cozy
Beatrice Marta și Vlad Ivanet de la Something We Design au reamenajat un dormitor de zece metri pătrați în care erau depozitate diverse obiecte – aspiratorul, bicicletele, hainele și cutiile cu pantofi – într-o cameră de oaspeți încântătoare.
În amenajare au ales să schimbe culoarea pereților din albastru în alb și au apelat la câteva piese de mobilier accesibile la preț din IKEA, Horbnach și alte magazine. Astfel au conturat un spațiul calm, dar jucăuș. Piesa de rezistență din cameră este un mural desenat de Iulia Pracsiu de la Pia Studio Design.
2. Perete decopertat până la cărămidă într-un apartament din Militari
Înainte și după, în dormitor.
Albul face camera să pară mai mare.
Nou și vechi: patul metalic alb e de la IKEA, iar radioul folosit pe post de noptieră din vechea amenajare.
Ușa și mobilierul albe dau senzația de spațiu aerisit.
Ca alternativă la dulapul de haine, au ales suporturi metalice modulabile de la IKEA.
În acest apartament din cartierul Militari, București, echipa Diez Office a dat jos tencuiala din living și dormitor ca să descopere un minunat perete din cărămidă. A păstrat peretele așa, cu cărămida la vedere, peste care a dat cu amorsă și cu un strat de lavabilă albă, aceeași folosită în restul casei.
Ușa albă, mobilierul deschis la culoare și cărămida albă deschid camera și oferă mai mult spațiu vizual. Arhitecții au ales un cadru metalic de pat cumpărat de la IKEA și au folosit un radio vechi din vechea amenajare pe post de noptieră.
3. Dormitor gri cu elemente romantice
Mobila din dormitor în culoarea wenge făcea spațiul să pară întunecat și rece
După amenajare, camera a devenit mai primitoare și mai caldă
Nuanțele deschise lărgesc vizual spațiul
Un cuplu de antreprenori a apelat la echipa Piano:terra pentru a obține un spațiu aerisit, care să le reflecte personalitățile, în apartamentul lor de trei camere dintr-un bloc construit în sudul capitalei.
Înainte, dormitorul era plin cu mobilier în nuanța wenge, care întuneca spațiul și îl făcea rece și neprimitor. Echipa de designeri a conceput amenajarea camerei astfel încât cei doi pereți comuni cu baia și dressingul să fie un tot unitar. Au introdus elemente romantice, cum ar fi capitonajul patului și draperiile, care au încălzit spațiul și l-au făcut primitor.
4. De la un spațiu întunecat, la un dormitor cu iz de Asia
Proprietarii acestui apartament cu două camere și-au dorit să schimbe finisajele vechi, să scape de igrasie și de pereții îmbâcsiți și să îi dea un nou vibe pentru a-l putea închiria pe AirBnb. Au apelat la designerul Georgiana Ursache care a pus cap la cap mai multe elemente minimaliste de mobilier, a folosit culori deschise pentru pereți și pete de culoare pentru decorațiuni.
Dormitorul, înainte de renovare, era un spațiu închis la culoare, cu mobilă veche și un parchet îmbătrânit, iar la puțin timp s-a transformat într-un loc cu iz de Asia, mai ales datorită patului cu baldachin din lemn de bambus. Tot acolo a fost amenajată și o mica zonă de birou, cu un scaun din bambus și o consolă minimalistă în culoarea natur.
5. Camerele copilăriei transformate în unele de oaspeți
La prima vedere, camera cu canapea și fotolii învechite nu promitea prea mult.
Designerii au văzut însă potențialul și au transformat-o într-o cameră triplă, cu un pat dublu și unul single.
Au vopsit gri pereții și ușa vechiului dressing, au înlocuit mobilierul și accesorizat spațiul.
Din nici o cameră nu lipsesc decorațiunile inedite, ca pălăriile de paie sau ghirlandele luminoase.
Vlad Savu, unul dintre fondatorii biroului de design After Deco, și-a dat seama că locuința familiei sale de pe Valea Prahovei a rămas abandonată, așa că la începutul anului 2020 s-a apucat de câteva reamenajări pentru dormitoare, băi și living, dar și o amenajare de la zero pentru bucătărie, ca s-o poată închiria turiștilor.
Unul dintre dormitoare, înainte și după renovare.
Toate spațiile profită acum din plin de lumina naturală.
Pereții din dormitoare i-au vopsit parțial în nuanțe de gri – un truc vizual care aduce o notă originală decorului.
Dormitoarele urmează aceeași linie de design, dar fiecare e unic prin accentele și decorațiunile alese.
Fiecare cameră a trebuit renovată, zugrăvită și amenajată astfel încât să se încadreze în bugetul propus. Cele patru dormitoare de la etaj au fost transformate cu ajutorul unor piese noi, cu design scandinav și minimalist, dar și cu piese păstrate din vechea amenajare, recondiționate și readuse la viață.
Pentru că vopseaua gri nu este aplicată până în tavan, spațiul pare mai mare.
Pardoseala a rămas aceeași, dar arată diferit în noul decor.
Camerele sunt însuflețite de plante și decorațiuni.
Mobilierul e de la IKEA și Jysk, saltelele de la Saltexpert, iar decorațiunile de la IKEA, Jysk și Pepco.
Designerii au apelat la câteva trucuri pentru a mări spațiile: au vopsit pereții pe jumătate, au folosit culori deschise și călduroase, au montat multe oglinzi și au folosit standuri pentru haine în loc de dulapuri închise.
6. Decor romantic într-un dormitor matrimonial
Măsuța este de la Zazui, iar tabloul - de la Mobexpert.
Dormitorul matrimonial era finisat cu lambriuri.
Designerul de interior Natalia Beleva a preluat un apartament cu trei camere din cartierul Aviației și a trebuit să-l aducă de la finisaje ce datau de aproape 40 de ani, la unele moderne, în stil romantic – clasic.
Dormitorul este inundat de lumina naturală și, chiar dacă spațiul este mic și înghesuit, designerul a vopsit pereții în culori deschise, a montat oglinzi și a repoziționat dressing-ul în hol pentru ca spațiul să pară aerisit. De altfel, această camera este și cea care are poate cel mai romantic decor.
Reamenajări pentru dormitoare în culori puternice
7. Texturi și culori în contraste puternice
Așa arăta dormitorul înainte de amenajare.
Dormitorul, în urma reamenajării
Tablourile dau eleganță decorului.
Laurențiu Paicu s-a ocupat de reamanejarea acestui apartament de 52 metri pătrați din centrul Brașovului. Pentru că apartamentul urma să fie destinat închirierii prin Aribnb, proprietarii și-au dorit ca decorul să atragă atenția și cine îi trece pragul să recomande locul fără să stea pe gânduri.
O parte din dormitor este acoperit cu ceramică stil metro neagră – „the little black dress” – care adaugă eleganță. Contrastele sunt și ele prezente, atât prin jocul de culori alb – negru, cât și prin texturile folosite – mate și lucioase. Mobilierul a fost realizat pe comandă pentru a se încadra perfect în spațiu.
8. Perete de accent în culoarea Pantone a anului 2020
Într-un apartament din Vitan, proprietarii și-au dorit să treacă de la structura comunistă cu mobilier demodat, la un spațiu deschis, cu pereți de accent și mobilier funcțional.
În dormitorul matrimonial, echipa Craftr a ales să facă doi pereți de accent în culoarea Pantone a anului 2020, albastru inchis, dar și ușa, pentru a se integra perfect. Astfel, accesorizarea a trebuit să fie în cât mai multe culori deschise și naturale, pentru a nu încărca spațiul.
9. Pat tapițat albastru și detalii aurii
Dormitorul era întunecos și părea foarte înghesuit.
Planificată adecvat, camera s-a dovedit extrem de încăpătoare.
Fotografii din timpul șantierului cu ușa dormitorului.
Partea din stânga intrării este acum folosită ca dressing.
Atunci când renovezi un apartament din anii 40 pentru prima dată, trebuie să te aștepți la igrasie, pereți scorojiți, mobilier putrezit și camere întunecoase. Arhitecta Cristiana Zgripcea a scos acest apartament cu două camere de lângă Parcul Cișmigiu la lumină.
Patul tapițat într-o nuanță de albastru închis, tapetul cu modele geometrice folosit pe peretele din spatele tăbliei și detaliile aurii, colorează dormitorul.
10. Perete de accent cu tapet floral
Când simți că nu te mai identifici cu spațiul în care locuiești, este bine să apelezi la un specialist. Proprietarii acestui apartament din Sibiu au lucrat cu designerul Laurențiu Paicu care în doar o lună de zile,a reușit să dea un nou vibe fiecărei încăperi.
Inspirația pentru această amenajare a fost luată din natură, drept urmare se regăsesc aproape peste tot plante, culori pământii și chiar tapet cu imprimeu floral. În dormitorul matrimonial a folosit un tapet de accent cu motive florale, de la Glamora, exact pe peretele din spatele tăbliei galbene. Designerul a folosit un dressing placat cu oglinzi și un ansamblu de mobilier cu arcadă pentru a mări vizual spațiul.
-
Sponsored
Accesoriile esențiale pentru un pat confortabil și un dormitor care să-ți îmbunătățească starea de spirit
-
DESIGN INTERIOR
Renovarea unui dormitor de la A la Z. De unde să începi și ce se poartă în 2024
-
Dormitor
Cum poți folosi culorile închise în amenajarea dormitorului, cu inspirație din arhiva Lovedeco
-
UTILE
La ce ajută aerisirea caloriferelor și la cât timp trebuie făcută
Dacă nu aerisești caloriferele, facturile vor fi mai mari.
-
Grădină
Când se acoperă trandafirii pentru a-i proteja în sezonul rece. Sfaturi pentru îngrijirea de iarnă
E un moment anume, de care trebuie să ții cont.
-
Sponsored
Cum să îți transformi pasiunea pentru design interior în business: „Primii 10 ani de arhitectură au fost o bătălie”
Arhitecta Alina Vîlcu ne-a povestit ce a învățat din experiența ei de 20 de ani în lumea businessului, în domeniul designului de interior.