CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

De ce se face praf în casă. Ce soluție naturală să folosești pentru o locuință impecabilă

publicat pe 09 apr. 2025

    Praful în casă apare inevitabil indiferent de cât de des îl cureți. Activitățile casnice, animalele de companie și particulele din exterior formează praf fără să îți dai seama. Uite de ce se face praf în casă și cu ce soluție naturală poți să îl cureți eficient pentru a avea o casă impecabilă. Află mai multe, din articol. 

    Praful din locuință este o prezență constantă și inevitabilă, generată atât de factori interni, cât și externi. Indiferent de natura lui, praful trebuie curățat mereu pentru a menține un mediu de trai sănătos. 

    De ce se face praf în casă

    Praful domestic provine dintr-o varietate de surse. Aproximativ 40% din acesta este adus din exterior, fie prin aer, fie pe tălpile pantofilor. Particulele fine prezente în mod natural în exterior sunt transportate de vânt și intră în casă prin ferestrele deschise sau ventilație.

    Restul de 60% se formează în interiorul locuinței, prin prezența diverselor particule precum celule moarte ale pielii, fibre textile, păr de animale de companie, polen și alte particule fine. Totodată, activitățile zilnice, cum ar fi gătitul, utilizarea aparatelor electronice și mișcarea prin casă, contribuie la dispersarea și acumularea acestor particule. ​

    La cât timp se șterge praful

    Pentru a menține un mediu sănătos, este recomandat să ștergi praful de pe suprafețele accesibile de două ori pe săptămână. Zonele mai puțin accesibile, cum ar fi partea superioară a mobilierului sau corpurile de iluminat, ar trebui curățate de 4 – 5 ori pe an. 

    Menținerea acestui obicei previne acumularea prafului în exces și reduce riscul de probleme respiratorii sau alergii. ​

    Ce este praful din casă și cum te afectează

    praf particule vizibile in lumina
    Praful este o încărcătură de particule exterioare, celule moarte ale pielii și polen, printre altele

    Praful din casă este un amestec complex de particule, care include celule moarte ale pielii, fibre textile, polen, bacterii și acarieni microscopici. Praful din casă se mai formează și de la reziduuri ale produselor de curățenie, de la folosirea cosmeticelor sau atunci când fibrele textile din haine, lenjerii și mobilier tapițat se desprind. 

    Chiar și animalele de companie pot transporta în blană particule de praf, polen sau alergeni. 

    Aceste componente pot irita pielea și căile respiratorii, iar expunerea prelungită la un mediu cu praf în exces poate duce la alergii, astm sau alte afecțiuni respiratorii. ​Mai multe, contactul cu praful poate provoca mâncărimi, roșeață și disconfort la nivelul ochilor.​

    Nu în ultimul rând, anumite particule din praf pot conține chimicale nocive care pot crește riscul unor probleme de sănătate pe termen lung.

    Cum cureți și ștergi praful din casă

    curatare praf de pe suprafetele cu lavete din microfibre de catre femeie cu manusi roz
    Lavetele din microfibre sunt foarte bune pentru a curăța praful de pe suprafețe

    Pentru a șterge corect praful din casă, asigură-te, înainte de a începe procesul, că ai la îndemână: 

    • Lavete din microfibră: Acestea atrag și rețin eficient particulele de praf fără a le dispersa în aer;  ​
    • Pămătufuri antistatice: Utile pentru suprafețele delicate sau greu accesibile; 
    • Aspirator cu filtru HEPA: Pentru a îndepărta praful de pe podele și covoare.​

    Întotdeauna, curățarea suprafețelor de praf se face de sus în jos. Începe cu suprafețele mai înalte, cum sunt rafturile superioare sau corpurile de iluminat, apoi continuă cu cele inferioare. Astfel, praful căzut de pe suprafețele superioare va fi curățat ulterior de pe cele inferioare.

    Înainte de ștergere, e important să aspiri podelele și covoarele pentru a preveni ridicarea particulelor în aer. 

    Praful se șterge cu mișcări lente și controlate pentru a evita dispersarea acestuia în aer. Folosirea soluțiilor antistatice ajută la prevenirea depunerii rapide a prafului. 

    Nu uita să cureți zonele mai puțin accesibile, cum ar fi în spatele mobilierului, pe ramele de tablouri și pe aparatele electronice. Șterge de praf și frunzele plantelor de interior pentru ca acestea să respire mai bine. 

    Soluție naturală de șters praful pe care o poți face în casă

    ulei de masline pentru curatare praf
    Uleiul de măsline are efect antistatic și poate fi eficient pentru a curăța praful

    Dacă preferi o alternativă la soluțiile comerciale de șters praful, atunci poți prepara o soluție naturală cu oțet și ulei de măsline

    Amestecă două căni de apă, o cană de oțet și două lingurițe de ulei de măsline. Pune soluția într-o sticlă cu pulverizator și aplic-o pe suprafețele dorite, apoi șterge cu o cârpă din microfibră. 

    Această soluție curăță eficient și previne depunerea rapidă a prafului datorită efectului antistatic generat de uleiul de măsline.