CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Câteva trucuri despre cum să folosești uleiul de măsline la treburile casnice

  Aproape toată lumea cunoaște versatilitatea, aroma și beneficiile asupra sănătății ale uleiului de măsline. Dar știai că are multe alte întrebuințări prin casă? Cum ar fi că păstrează finisajele, repară obiectele care scârțâie și chiar îți poate potența rutina de înfrumusețare.

  Nu este nevoie să folosești un ulei de măsline scump pentru trucurile de mai jos, spun cei de la The Spruce. Ca să fie și mai util, păstrează ulei de măsline și într-o sticlă cu pulverizator. Uite cum îl poți folosi în funcție de fiecare cameră.

  Cum să folosești uleiul de măsline în bucătărie

  1. Protejează cu ulei de măsline tocătoarele din lemn, bolurile de salată și ustensilele

  După ce speli de mână ustensilele de bucătărie din lemn, aplică pe ele un strat subțire de ulei de măsline ca să îngrijești lemnul și să previi crăpăturile și decolorările. Lasă uleiul să acționeze pe lemn pentru aproximativ cinci minute, apoi șterge-l cu o lavetă moale.

  2. Previne lipitul

  ulei de măasline alimente lipicioase
  Uleiul de măsline va preveni liprea alimentelor lipicioase de linguri și alte recipientele folosite la gătit.

  Când pregătești o rețetă, unge recipientele pentru măsurat și lingurile cu puțin ulei de măsline și nu se vor mai prinde de ele ingredientele lipicioase precum mierea, untul de arahide și muștarul.

  3. Luciu pentru inox

  Pune puțin ulei de măsline pe o lavetă moale și freacă electrocasnicele, oalele și chiuvetele din inox ca să previi dârele, petele de apă și rugină. La final lustruiește cu o lavetă moale.

  4. Încetinește oxidarea

  Uleiul de măsline nu va opri oxigarea argintului, dar va ajuta să fie strălucitor mai mult timp. Doar un strop de ulei de măsline pe o cârpă moale pe obiectele din argint lustruite va încetini oxidarea care duce la pierderea strălucirii.

  5. Scoate etichetele de pe borcane

  Saturează etichetele din hârtie cu un strop sau mai mult de ulei de măsline și lasă-l să acționeze pentru cel puțin 15 minute. Eticheta se va dezlipi cu ușurință, iar obiectul din plastic, sticlă sau lemn poate fi spălat apoi manual și curățat de restul reziduurilor.

  Cum să folosești uleiul de măsline în dormitor și în baie

  1. Păstrează luciul perlelor

  Ulei de măsline perle
  Uleiul de măsline te poate ajuta să menții luciul bijuteriilor cu perle.

  Perlele pot deveni terne de la machiaj și murdărie, dar mulți detergenți sunt prea duri ca să-i folosești pe lucrurile delicate. Redă luciul perlelor cu un strop de ulei de măsline pe o cârpă moale, cu care trebuie să freci fiecare perlă. Usucă cu o lavetă moale și curată.

  2. Scoate inelele blocate

  Ai un inel pe care nu-l mai poți scoate de pe deget? Pune pe tot degetul ulei de măsline și cu ajutorul unei lavete moi prinde inelul și scoate-l de pe deget încet, cu mișcări circulare.

  3. Soluție pentru fermoare blocate

  Înmoaie un bețișor cu vată în ulei de măsline și freacă-l peste dinții fermoarului. Mișcă apoi încet fermoarul în sus sau în jos.

  4. Luciu pentru pantofi și ghete

  Poți să redai luciul pantofilor din piele naturală, lăcuită și cauciuc cu ulei de măsline pe un lavetă moale. Nu folosi pe pantofii din piele întoarsă sau textile. La final șterge pantofii cu o cârpă curată.

  5. Protecție pentru lamele de ras

  Ca să prelungești viața lamelor de ras și să le protejezi de rugină șterge-le cu o bucată de vată sau cu un bețișor înmuiat în ulei de măsline. Lasă lamele să se usuce înainte să le folosești din nou.

  6. Înmoaie cuticulele și hidratează pielea

  ulei de măsline cuticule
  Menține-ți cuticulele hidratate cu ulei de măsline.

  Uleiul de măsline este un lubrifiant natural pentru cuticulele tari și pielea uscată. Poți chiar să adaugi ulei de măsline și în cadă ca să-ți înmoaie pielea în timp ce faci baie.

  7. Remediu pentru părul electrizat

  Pune puțin ulei de măsline pe păr când te piepteni ca să îmblânzești firele rebele. Poți să-ți pui puțin în palme și să apoi să-ți treci degetele prin păr. Și părul și mâinile tale vor arăta mai bine.

  8. Demachiant

  Poți să folosești ca demachiant uleiul de măsline, chiar și pentru a scăpa de machiajul rezistent. Este foarte bun și la demachierea de rimel fiindcă hidratează genele.

  9. Scoate petele de pe păr și piele

  Uleiul de măsline te poate ajuta să cureți petele de vopsea sau gumă din păr. Înmoaie zona respectivă cu ulei și apoi scoate bucățile lipicioase cu un șervețel. Pentru petele dificil de scos de pe piele – cum ar fi vopsea de păr, combustibil, gudron, cerneală de marker permanent și vopsea pe bază de ulei – amestecă câteva picături de ulei de măsline cu o linguriță de zahăr ca să creezi un scrub blând, dar eficient.

  Cum să folosești uleiul de măsline prin casă

  1. Potolește balamalele care scârțâie

  Unge balamalele zgomotoase cu ulei de măsșine ca să nu mai scârțâie.

  Câteva picături sau o pulverizare cu ulei de măsline va remedia balamalele de la uși, dulapuri, aparate electrocasnice sau de la uși de mașină care scârțâie.

  2. Scoate petele de apă și zgârieturile de pe lemn

  Redă aspectul lemnului cu puțin ulei de măsline călduț aplicat pe zgârieturile mici și petele de apă. Aplică uleiul cu o lavetă moale și apoi șterge cu o cârpă uscată. Fă un amestec pentru lustrul mobilei pe care să-l folosești săptămânal cu un sfert de cană de ulei de măsline, patru linguri de oțet alb și două lingurițe de suc de lămâie. Păstrează amestecul într-o sticlă cu pulverizator și amestecă bine înainte de fiecare folosire. Păstrează soluția la frigider.

  3. Hidratează suprafețele din piele

  Mobilierul, mănușile și alte obiecte din piele naturală vor deveni moi și suple după ce le lustruiești cu câteva picături de ulei de măsline aplicate pe o lavetă moale.

  Cum să folosești uleiul de măsline în grădină

  ulei de măsline țânțari
  Uleiul de măsline te poate ajuta să ții sub control înmulțirea țânțarilor

  1. Previne tânțarii

  Pune puțin ulei de măsline în butoaiele pentru apa de ploaie. Va pluti pe suprafața ei și va preveni înmulțirea țânțarilor.

  2. Protejează uneltele de grădină

  Uleiul de măsline va proteja mânerele din lemn ale uneltelor ca să nu se usuce și să nu se crape. Pune un strat de ulei de măsline și pe uneltele din metal ca să previi apariția ruginei și lipirea murdăriei și a zăpezii. Ajută și la menținerea părților mobile de la foarfece. Nu uita să protejezi și mobila de grădină din lemn.

  3. Înviorează plantele

  Ferigile și palmierii vor arată mai bine dacă adaugi două linguri de ulei la baza plantei o dată pe lună.

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Câteva trucuri despre cum să folosești uleiul de măsline la treburile casnic...