CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum dezinfectezi cu ajutorul oțetului: 10 lucruri din casă pe care le poți curăța

  Oțetul poate să fie folosit și cu rol de dezinfectant. Cu ajutorul oțetului poți dezinfecta și curăța suprafețe și obiecte din casă mai bine decât cu substanțele din comerț. Iată cum dezinfectează oțetul grație unui element din componența sa și ce lucruri poți curăța cu această soluție la îndemână. 

  Proprietățile oțetului și rolul în dezinfectare 

  Oțetul poate să fie considerat cea mai la îndemână substanță cu care poți să cureți și să dezinfectezi diverse obiecte din casă. În același timp, poate să fie și un un detergent universal. 

  La bază, oțetul este un dezinfectant și un antibacterian natural pentru că are în componență acid acetic. Substanța poate să elimine germeni comuni, cum ar fi salmonella sau E. coli. Totodată, bacteriile pot să fie distruse dacă oțetul este folosit în combinație cu săpun antibacterian și cu apă. 

  Foarte important: pentru ca oțetul să aibă efect de curățare și de dezinfectare trebuie ca aciditatea acestuia să fie de minim 10%. Aceeași aciditatea ridicată poate să conserve oțetul pentru un termen nelimitat, devenind practic bun de consum pentru ani la rând. 

  Obiecte pe care le poți curăța cu oțet 

  Grație acidului acetic, oțetul constituie o bază excelentă pentru a realiza soluții netoxice de curățat și dezinfectat. Iată în ce combinații poate să fie folosit, precum și pe ce obiecte poți să aplici oțetul ca să cureți și să dezinfectezi. 

  1. Podelele 

  Podelele casei pot să fie curate și dezinfectate dacă le speli cu oțet. O să ai nevoie de părți egale de oțet și apă. Apa protejează împotriva concentrației mari a acidului din oțet. În schimb, oțetul elimină grăsimea și murdăria de pe suprafață. 

  2. Aragazul 

  curatarea aragazului cu solutie de otet si apa
  Oțetul în combinație cu apa poate scoate petele de grăsime de pe aragaz

  Și grăsimea adunată pe suprafața aragazului poate fi scoasă cu oțet. Amestescă apă și oțet, în cantități egale, și pulverizează pe aragaz. Lasă să acționeze pentru minim zece minute, după care freacă cu un burete moale îmbibat în apă călduță și detergent de vase. Grăsimea se va șterge imediat. 

  3. Tigăi

  Tigăile foarte murdare, cu urme de grăsime sau de mâncare întărită, pot fi foarte greu de curățat. Oțetul este însă de folos și în acest caz. 

  În chiuveta cu scurgere acoperită cu dop, pune suficientă apă caldă, cât să acopere suprafața tigăii. După care adaugă jumătate de cană de oțet și jumătate de cană de bicarbonat de sodiu

  Se va declanșa o reacție cu multă spumă care va duce la deprinderea resturilor de pe tigaie. Lasă tigaia scufundată pentru minim 30 de minute, după care freacă cu partea fină a buretelui. 

  4. Cuptorul cu microunde 

  curatare cuptor cu microunde cu otet
  Oțetul face ca urmele de mâncare întărită să se desprindă

  Urmele de mâncare din cuptorul cu microunde pot să fie foarte greu de îndepărtat. Într-un bol rezistent la temperaturi mari, pune părți egale de apă și oțet. Pornește cuptorul pentru cinci minute și lasă să acționeze. 

  Resturile de mâncare se vor desprinde de pe pereții cuptorului cu microunde grație aburului format. La final, șterge interiorul cu o cârpă moale. 

  Înainte de a aplica metoda, pune un bețișor sau o scobitoare în bol pentru a nu îl supraîncălzi. 

  5. Pahare de vin

  dezinfectate curatare cu otet pahare de vin
  Urmele de minerale dispar de pe paharele de vin dacă sunt curățate cu oțet

  Paharele de vin folosite des pot să aibă un aspect tulbure din cauza apei dure folosite. Pune-le la înmuiat în chiuvetă cu oțet nediluat, după care spală-le în mod normal. Oțetul va dizolva rapid mineralele depuse pe suprafața paharelor și le va reda aspectul strălucitor. 

  6. Urmele de condimente 

  Unele tipuri de condimente pot să lase în râșnită un miros puternic. Este cazul chimenului măcinat. Mirosul condimentului poate să fie eliminat dacă ștergi râșnița cu oțet alb, apoi usuci bine suprafața. 

  Există și cazul recipientelor pătate din cauza condimentelor. În cazul borcanelor pătate turmeric, de exemplu, ele pot să fie curățate și dezinfectate cu un amestec de apă și oțet. 

  7. Mașina de spălat vase 

  O cească de oțet este suficientă pentru a scoate depunerile de minerale acumulate în mașina de spălat vase. Tot ce ai de făcut este să pui oțetul pe podeaua electrocasnicului, să pornești un ciclu gol, fără vase, iar depunerile se vor elimina treptat. 

  8. Frigiderul 

  Cel mai bun dezinfectant pentru frigider este oțetul. Amestecă apă și oțet în cantități egale, apoi folosește soluția pentru a freca și curăța interiorul frigiderului. Soluția poate să fie aplicată și în interiorul congelatorului. 

  9. Coșul de gunoi

  Coșul de gunoi poate să adune o mulțime de bacterii, dacă resturile se adună în exces. Înainte să pui un nou sac, stropește coșul de gunoi pe interior cu un amestec de oțet și apă, după care șterge bine. 

  Mirosul va fi unul fresh, iar bacteriile vor fi eliminate. Repetă procesul de fiecare dată când schimbi sacul de gunoi. 

  10. Chiuveta de bucătărie 

  Chiuveta poate să fie spălată cu un amestec de apă și oțet diluat în proporții egale. Pulverizează soluția pe toată suprafața chiuvetei, pe blat și în zonele greu accesibile. Soluția va dezinfecta și va curăța, ia chiuveta va fi sigură pentru a spăla alimente. 

  Cum scoți mirosul persistent de oțet

  Această metodă de curățare și de dezinfectare are un singur minus: mirosul persistent și înțepător al oțetului. 

  Mirosul oțetului poate să fie contracarat prin folosirea cojilor de citrice, puse în zonele curățate. Sau cu ajutorul uleiurilor esențiale. Acolo unde este posibil, clătirea cu apă și săpun are același efect de reducere a mirosului înțepător de oțet. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum dezinfectezi cu ajutorul oțetului: 10 lucruri din casă pe care le poți cu...