UTILE

Cum îți dai seama că ai alergie la praf. Simptome și remedii

publicat pe 11 nov. 2024

    Alergia la praf poate fi total incomodă. Senzațiile provoacă disconfort major, mai ales în locuințele unde sursele de praf sunt multiple. Uite cum îți dai seama că ai alergie la praf, ce efecte are acest compus asupra sănătății tale și ce soluții ai să reduci cantitatea din casă. Detalii, în articol. 

    Ce este, de fapt, alergia la praf

    Alergia la praf este o reacție exagerată a sistemului imunitar atunci când o persoană intră în contact cu particulele din praf, în special cu acarienii. 

    Acarienii sunt microorganisme care trăiesc în praf, mai ales în medii umede și calde, fiind unul dintre cei mai puternici alergeni din praf. Corpul reacționează la acești alergeni prin eliberarea de histamine, substanțe care declanșează inflamația și produc simptome alergice. 

    Simptomele alergiei la praf variază de la ușoare la severe și includ:

    • Strănut frecvent și persistent;
    • Nas înfundat sau care curge; 
    • Mâncărimi ale nasului, ochilor și gâtului; 
    • Lăcrimare excesivă; 
    • Tuse persistentă; 
    • Respirație șuierătoare și dificultăți de respirație; 
    • Exacerbarea simptomelor de astm, cum ar fi crizele de respirație. 

    Surse de praf din casă

    particule de praf de aproape pe deget
    Particulele de praf se găsesc peste tot în casă și pot să fie cu greu eliminate complet

    Praful din casă este o combinație de particule microscopice provenite din diverse surse, iar acumularea sa poate avea efecte grave asupra sănătății, mai ales pentru persoanele sensibile. 

    Cele mai comune surse de praf sunt:

    Carpetele și covoarele: Aceste accesorii comune casei acumulează praf în fibrele lor și devin un mediu ideal de dezvoltare și stagnare pentru acarieni. 

    Animalele de companie: Particule mici de piele uscată, păr și salivă care se desprind de pe pielea animalelor de companie se adună cu praful deja existent în casă. 

    Mobilierul tapițat: Canapelele, fotoliile și alte obiecte din material textil rețin particule de praf și acarieni, fiind o sursă permanentă care adună particule. 

    Lenjeriile de pat și pernele: Sunt obiecte perfecte pentru apariția acarienilor, care se hrănesc cu celulele moarte ale pielii umane rămase pe textile în urma somnului. 

    Hainele și textilele: Materialele textile atrag praful, iar frecvența ridicată de utilizare poate răspândi particulele prin aer, deci prin toată locuința. 

    Praful nu poate fi eliminat complet din casă, deoarece el este o combinație de particule care provin din surse inevitabile. Indiferent de cât de frecvent și intens este curățată o locuință, praful se formează în mod constant din pielea moartă a locatarilor, părul, polenul, fibrele textile și particulele care pătrund din exterior. 

    Efecte prafului asupra sănătății: 

    Expunerea constantă la praf poate afecta sistemul respirator și poate cauza inflamații, iritații ale căilor nazale și o sensibilitate crescută la alți alergeni. Acumularea excesivă de praf poate duce, de asemenea, la agravarea astmului, a bronșitei și a altor afecțiuni respiratorii.

    Ce remedii naturiste există pentru alergia la praf

    Remediile naturale pot să fie o soluție doar pentru ameliorarea simptomelor alergiei la praf. Ele funcționează temporar. În cazul unor simptome mai grave, consultarea unui medic specialist devine obligatorie. 

    Uite ce poți să folosești pentru a diminua efectele prafului: 

    Miere: Consumul regulat de miere produsă local poate ajuta la întărirea imunității și la reducerea sensibilității la alergeni.

    Ceaiul de ghimbir: Ghimbirul are proprietăți antiinflamatoare și poate reduce inflamațiile și iritațiile cauzate de praf.

    Ceaiul de mușețel: Mușețelul este un calmant și un antiinflamator natural, fiind capabil să reducă inflamația căilor nazale; totodată, poate îmbunătăți respirația. 

    Irigarea nazală cu apă sărată: Aceasta ajută la curățarea căilor nazale de praf și alergeni și la reducerea inflamației.

    Sfaturi pentru a reduce cantitatea de praf din casă

    praf curatat de sub canapea cu mopul
    Cel mai important lucru: curăță casa constant și regulat

    Dincolo de remedii, menținerea unei curățenii regulate în casă, ștergerea frecventă a prafului și folosirea anumitor dispozitive te pot ajuta să nu mai ai deloc simptome nedorite. 

    Iată câteva soluții care te pot ajuta să nu mai ai atât de mult praf în casă: 

    Curăță frecvent și corect locuința: Folosește un aspirator cu filtru HEPA pentru a capta particulele fine și acarienii. Șterge praful cu o cârpă umedă, pentru a evita răspândirea acestuia în aer.

    Spală lenjeria de pat săptămânal: Acarienii se dezvoltă în mediul cald și umed al lenjeriei de pat, precum și în perne. Este recomandat să le speli la temperaturi ridicate săptămânal.

    Redu umiditatea din casă: Folosește un dezumidificator, mai ales în zonele în care nivelul de umiditate este ridicat. Acarienii nu se dezvoltă bine în medii uscate.

    Evită obiectele care atrag praful: Păstrează la minimum obiectele de decor și textilele neutilizate, cum ar fi draperiile grele și jucăriile de pluș.

    Ventilează bine locuința: Aerisește camerele zilnic pentru a permite schimbul de aer și pentru a reduce concentrația de praf din casă. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments