CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum să scoți petele de vin roșu de pe covor, indiferent dacă e colorat sau alb

  Un pahar de vin roșu băut în liniște la ceas de seară, în confortul propriei case e întotdeauna binevenit, dar nu și când ajunge pe covor. Atunci e o bătaie de cap să scoți pata, mai ales dacă ai un covor deschis la culoare. Nu și dacă urmezi ghidul de mai jos.

  Important e să pui în aplicare sfaturile de mai jos cât mai repede, ca să ai șanse să scoți acele pete de vin roșu de pe covor complet. Iată care sunt pașii de urmat, conform The Spruce.

  De ce ai nevoie

  Amestecurile cu bicarbonat de sodiu sunt unele dintre cele mai populare soluții pentru curățenie
  • prosoape de hârtie sau bucăți de material textil alb;
  • un aspirator (opțional)
  • apă (rece dacă pata e proaspătă, fierbinte dacă pata e veche sau uscată)
  • bicarbonat de sodiu
  • sare (opțional)
  • un detergent pentru pete (opțional)
  • un detergent pe bază de oxigen (opțional)
  • detergent de vase (opțional)

  Instrucțiunile pentru a scoate pete de vin roșu de pe un covor colorat

  pete vin rosu covor colorat
  Dacă ai pătat un covor colorat, acționează cât mai repede, ca să ai șanse maxime să iasă

  1. Absoarbe vinul

  Înainte să începi procesul de curățare, dacă tocmai s-a produs „tragedia”, tapotează zona pătată cu prosoape de hârtie. Dacă ai invitați, e nepoliticos să scoți tot arsenalul cu produse de curățat în fața lor. Un lucru pe care îl poți face pe moment este să presari puțină sare pe zona pătată – sarea va absorbi din vinul care nu s-a luat pe șervețele și poate fi aspirată la final, când toată lumea a plecat. Poate aștepta câteva ore, dar sub nicio formă nu lăsa treaba pe a doua zi, pentru că ar putea fi prea târziu.

  2. Adaugă apă

  După ce ai absorbit tot și, eventual, aspirat sarea de pe covor, toarnă puțină apă rece pe zona pătată și continuă să tapotezi cu prosoape de hârtie – nu freca. Apa diluează vinul roșu, ceea ce îl face mai ușor de absorbit în prosop. Nu turna prea multă apă deodată și schimbă prosoapele de hârtie cu unele uscate pe măsură ce se îmbibă. Continuă să tapotezi până când pata nu se mai duce deloc pe șervețele.

  Dacă nu ai observat că ai pete de vin roșu pe covor decât atunci când s-au uscat deja, a doua zi, curățarea va fi mai dificilă. În acest caz, pune apă fierbinte din abundență pe suprafața cu pricina și aplică un detergent pentru pete, pe care îl vei lăsa să acționeze. Peste, pune un detergent pe bază de oxigen și așteaptă între două și 10 ore să treci la treabă.

  3. Fă o pastă cu bicarbonat de sodiu

  Util la o mulțime de treburi prin casă, bicarbonatul de sodiu te poate salva și de această dată. Amestecă-l cu apă în proporție de trei părți bicarbonat și o parte apă ca să obții o pastă. Aplică ceea ce ai obținut direct pe zona pătată și așteaptă ca pasta să se usuce complet înainte să o îndepărtezi cu un aspirator.

  4. Aplică un detergent pentru îndepărtarea petelor de pe covor

  Dacă ai trecut prin tot procesul de mai sus și încă ai pete de vin roșu pe covor, folosește un detergent special pentru asta. Urmează instrucțiunile de pe etichetă – de obicei, la fel ca în cazul pastei cu bicarbonat, indicațiile sunt să aplici detergentul, apoi să aștepți până se usucă, după care să îl aspiri.

  Cum să scoți pete de vin roșu de pe un covor alb

  pata de vin covor alb
  Pe un covor alb poți folosi un detergent cu înălbitor

  Procesul de curățare pentru un covor alb poate fi puțin diferit. Fiindcă nu este vopsit, poți folosi un detergent cu înălbitor. Atenție, însă, oricât ai vrea să scapi de pete, nu folosi această metodă în cazul unui covor colorat, altfel în loc de pete de vin, vei avea zone decolorate, și nu rezolvi problema.

  Sfat: testează orice detergent/tehnică pe o zonă ascunsă a covorului înainte să îl folosești pe suprafața cu pete. Atât în cazul covoarelor colorate, cât și dacă ai un covor alb. Uneori, indiferent ce scrie pe eticheta produsului, anumite substanțe ar putea fi dăunătoare pentru țesătură sau pentru vopseaua folosită și astfel eviți surprizele neplăcute.

  1. Fă o soluție de curățare

  Pentru un covor alb, poți folosi detergent lichid de vase – cel mai bine alegi unul transparent sau fără coloranți stridenți, roșu sau albastru, ca să nu riști să colorezi covorul. Amestecă o parte detergent cu două părți apă oxigenată.

  2. Aplică și îndepărtează soluția

  Pune amestecul obținut cu un burete pe suprafața cu pete de vin roșu de pe covor. Lasă să acționeze câteva minute, și apoi îndepărtează prin tapotare cu un prosop de hârtie sau o cârpă uscată. Apoi ia o cârpă curată și înmoai-o în apă, după care tapotează cu ea zona pătată, pentru a îndepărta orice urmă de soluție.

  Dacă metodele de mai sus nu au funcționat, ultima redută este să apelezi la specialiști. Du covorul la o curățătorie – acolo vor aplica pe el substanțe de curățare industriale.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum să scoți petele de vin roșu de pe covor, indiferent dacă e colorat sau a...