CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

5 rețete DIY pentru soluții cu care să cureți covoarele din orice material, inclusiv pe cele din mătase

    Curățarea covoarelor acasă sau reîmprospătarea lor este, din când în când, necesară. Așa că venim în ajutorul tău cu un ghid de curățare, îți răspundem la întrebarea „cu ce se curăță covoarele?” și nu îți oferim doar o soluție de curățat covoare făcută în casă, ci cu cinci soluții DIY pentru curățarea covoarelor acasă. În plus, vei afla ce trebuie să știi despre procesul de curățare pentru un covor de mătase.

    Covoarele pot întregi decorul dintr-o cameră, dar trebuie întreținute pentru ca locuința să fie curată și ordonată. Traficul intens, animalele de companie, petele accidentale – toate acestea târnosesc în timp covorul. Vizitele la spălătorie sunt costisitoare și, mai ales în cazul covoarelor cu firul scurt și mediu, acestea nu sunt necesare.

    cu ce se curata covorul murdar
    Un pas important în curățarea covoarelor acasă este îndepărtarea murdăriei și resturilor.

    Curățarea covoarelor acasă este un proiect pe care îl poți duce la bun sfârșit, așadar, cu ușurință. Nu este nevoie să angajezi profesioniști pentru această sarcină sau să dai fuga la spălătorie pentru întreținerea covoarelor din casă – trebuie să acorzi o atenție deosebită mai ales dacă proiectul tău casnic include o sesiune de curățare a unui un covor de mătase, acest tip de covoare fiind mai delicate prin natural materialului.

    Curățarea covoarelor acasă în nouă pași: ce trebuie să faci pentru un covor fresh

    Nu este nevoie să speli covoarele după un program anume. Curățarea covoarelor acasă se face, în principiu, atunci când acestea sunt murdare sau miros urât și trebuie reîmprospătate. Citește în continuare și află cum poți le scoți fața covoarelor uzate.

    1. Adună produsele de care ai nevoie pentru curățarea covoarelor acasă

    • detergent pentru curățarea covoarelor sau detergent de vase;
    • o găleată;
    • perie cu peri moi sau un burete;
    • apă;

    Opțional:

    • mănuși de cauciuc;
    • furtun de grădină;
    • aspirator cu program de spălare-uscare.

    2. Îndepărtează murdăria și resturile de pe covor

    Un pas important în curățarea covoarelor acasă este îndepărtarea murdăriei și resturilor. Aspiră bine covorul pe ambele părți. Dacă ai animale de companie, folosește accesoriul cu perie și îndepărtează firele sau ghemotoacele de păr persistente.

    3. Amestecă detergentul urmând instrucțiunile de pe recipient

    Când vine vorba de soluția de curățare propriu-zisă, poți să folosește detergent special pentru covor din comerț. Un exemplu accesibil și eficient este Biocarpet. Indiferent de detergentul pe care îl aleg, urmează instrucțiunile de pe recipient.

    Alternativ, poți să folosești detergent de vase. Nu folosi apă fierbinte atunci când speli pentru a nu decolora covorul sau afecta țesătura.

    4. Fă mai întâi un test de culoare

    Înainte de a începe curățarea covorului acasă, asigură-te că soluția de curățare nu afectează culori. Testează soluția pe colțul covorului. Dacă culoarea nu se decolorează și nu se întinde, este timpul să treci la pasul următor.

    5. Spală covorul

    Folosește un burete sau o perie cu peri moi, amestecă soluția de curățare cu apă și acoperă covorul cu spumă. Lasă agentul de curățare să pe covor timp de cinci minute înainte de clătire.

    6. Clătește covorul

    Clătește bine covorul folosind un furtun de grădină sau găleți cu apă curată. Asigură-te că toată soluția de curățare este îndepărtată complet de pe covor și că apa de scurgere este limpede.

    7. Scapă de excesul de apă

    Scapă de excesul de apă din covor pentru ca acesta să se usuce mai repede. Poți folosi un aspirator cu program de spălare-uscare sau o racletă. Ori, dacă ai unde, poți lăsa covorul la scurs.

    8. Lasă covorul să se usuce

    Așază covorul pe o suprafață plană sau suspendă-l și lasă partea superioară a covorului să se usuce complet. Apoi întoarce-l și lasă și cealaltă parte să se usuce. Ventilatoarele pot fi de ajutor în accelerarea procesului.

    9. Aspiră sau perie covorul

    Ultima etapă în curățarea covorului acasă este perierea covorului. În timpul procesului de curățare, firele și fibrele se pot compacta și încâlci. Revigorează-le prin aspirare sau perierea cu o perie cu peri moi. Acum ați terminat și vă puteți bucura de covorul proaspăt curățat.

    Cu ce se curăță covoarele: soluție de curățat covoarele făcută în casă

    Când covoarele se uzează sau se murdăresc nu este musai să apelezi la substanțe chimice dure sau produse din comerț atunci când vrei să le cureți. Soluțiile de curățare DIY pentru covoare pot fi la fel de eficiente precum soluțiile comerciale. În plus, sunt soluții ieftine și ecologice.

    5 produse de curățat covoare de casă care pot avea grijă de orice mizerie

    Dacă vrei să știi cu ce se curăță covoarele folosinf soluții homemade, fie că vrei să cureți niște pete recente, fie că este o curățare de întreținere, îți propunem, cu ajutorul publicației Insider, nu doar o soluție de curățat covoarele făcută în casă, ci cinci soluții DIY.

    Rețeta 1. Soluție de curățat covoarele făcută în casă cu bicarbonat de sodiu și oțet

    Soluția dintre bicarbonatul de sodiu și oțet este una dintre cele mai bune când vine vorba de eliminarea petelor pe covor.

    Acestea funcționează atât de bine împreună ca agent de curățare datorită reacției lor chimice. Când bicarbonatul de sodiu alcalin reacționează cu oțetul acid, creează un gaz sigur, oxigenat, care formează spumă și ajută la îndepărtarea petelor de pe covor.

    Cu ce se curăță covorul murdar: cum folosești corect această soluție de curățat covoarele făcută în casă

    1. Acoperă în întregime pata cu bicarbonat de sodiu.
    2. Toarnă o cantitate mică de oțet (aproximativ o lingură) peste bicarbonatul de sodiu. Adaugă puțin câte puțin mai mult oțet până când bicarbonatul pare să „fiarbă”.
    3. Freacă ușor soluția ca aceasta să intre în covor cu o perie cu peri duri.
    4. Lasă soluția pe pată timp de patru până la șase ore sau până când locul este complet uscat.
    5. Aspiră reziduurile de bicarbonat de sodiu.

    Rețeta 2. Cu se se curăță covoarele: aparatul cu curățare cu abur folosit cu oțet

    Apa cu oțet poate fi folosită pentru a curăța un întreg covor cu un aparat de curățat cu abur. Cheia este să știi dacă covorul tău este fabricat din materiale sintetice sau naturale, pentru că în funcție de material vei avea nevoie de diferite proporții de oțet și apă. Fibrele naturale sunt mai delicate, așa că va trebui să fii mai atent când le cureți.

    Pentru covorul sintetic, fă soluția de curățare folosind o parte oțet la două părți de apă, iar pentru covoarele din lână sau materiale naturale, folosește un raport unu la unu de oțet și apă.

    Dacă nu ești sigur dacă covorul este sintetic sau din fibre naturale precum lâna, verifică partea de jos: majoritatea covoarelor sintetice sunt dure dedesubt, în timp ce covoarele din lână sunt moi pe ambele părți.

    Cu ce se curăță covorul murdar: cum folosești corect aparatul de curățare cu abur încorporând soluția cu oțet

    solutie de curatat covoare facuta in casa
    Oțetul alb și bicarbonatul de sodiu sunt agenți de curățare foarte buni, cu o mulțime de utilizări în întreținerea curățeniei.
    1. Amestecă apa și oțetul, folosind raportul corespunzător.
    2. Adaugă soluția în aparatul de curățat cu abur.
    3. Curăță covorul urmând instrucțiunile de pe curățitor.
    4. Lasă covorul să se usuce.

    Rețeta 3. Soluție de curățat covoarele făcută în casă: sarea face minuni cu petele noi

    Sarea poate ajuta la absorbția petelor de lichid, cum ar fi vinul vărsat, înainte ca acestea să se intre în fibrele covorului și să se întărească. Proprietatea granulară a sării facilitează, de asemenea, curățirea de după, prin aspirare. Pentru petele care s-au instalat deja sarea granulară oferă, de asemenea, abraziune suplimentară, care poate ajuta la scoaterea mai rapidă a petelor. Pentru a spori însă eficiența trebuie să aplici acest tratament când petele sunt încă proaspete.

    Cum se curăță petele proaspete de pe covor cu sare

    1. Șterge pata cu o cârpă pentru a îndepărta cea mai mare parte a umezelii.
    2. Acoperă pata cu sare și lasă sarea să acționeze timp de cinci minute.
    3. Toarnă o cantitate mică de apă rece peste pată.
    4. Freacă zona pătată cu o perie moale timp de un minut.
    5. Clătește cu o cârpă umedă și șterge apoi cu una uscată.

    În funcție de severitatea petelor, poți folosi apoi rețeta numărul unu – soluția din oțet și bicarbonat de sodiu.

    Rețeta 4. Soluție de curățat covoarele făcută în casă pentru covoare închise sau cu model

    Deși bicarbonatul de sodiu și oțetul sunt în general soluții sigure, care nu dăunează țesăturilor, acestea pot lăsa reziduuri pe covoarele închise sau cu model. În acest caz poți să folosești oțet amestecat cu detergent lichid de spălat vase pentru curățarea covoarelor închise la culoare sau cu model.

    Acest amestec este în general bun pentru a îndepărta petele fără a lăsa reziduuri. Funcționează bine în special pentru petele grase, pentru că detergentul de vase este conceput pentru a descompune grăsimea.

    Curățarea covoarelor acasă cu oțet și detergent de vase

    1. Amestecă o cană de oțet cu o linguriță de detergent de vase într-o sticlă cu pulverizator.
    2. Pulverizează amestecul pe pată, acoperind-o bine.
    3. Lasă amestecul să acționeze timp de 15 minute.
    4. Freacă suprafața cu o perie cu peri tari. Acest lucru ar trebui să curețe pata, fără a mai fi nevoie să clătești apoi covorul.

    Rețeta 5. Soluție de curățat covoarele făcută în casă perfectă pentru igienizare și reîmprospătare

    Dacă vrei să împrospătezi covorul sau să scapi rapid de mirosul de mucegai, în cazurile severe de murdărie, când covorul nu a fost curățat de mult timp, recomandată este curățarea chimică. Însă pentru igienizări periodice această soluție de cărățat covoare făcută în casă poate fi de ajutor.

    Cu ce se curăță covoarele: după curățare, reîmprospătare

    1. Presară bicarbonat de sodiu pe toată suprafața covorului.
    2. Adaugă condimente uscate parfumate, precum scorțișoară sau rozmarin peste bicarbonat. Testează întâi condimentele și asigură-te că nu pătează covorul.
    3. Lasă mixul să acționeze timp de 30 de minute.
    4. Aspiră bine covorul.

    Curățarea covoarelor acasă: la cât timp trebuie spălat covorul

    curatarea covoarelor acasa
    Folosește oțet amestecat cu detergent lichid de spălat vase pentru curățarea covoarelor închise la culoare sau cu model.

    Deși există soluții DIY pentru curățarea petelor mici, este o recomandată curățarea aparatul cu abur a covorului la fiecare 12-18 luni. Dacă îți dorești un covor care arată ca nou, ia aminte că acesta are nevoie de întreținere regulată. Ba chiar, în cazul covoarelor deschise la culoare sau care suportă trafic intens procedurile de igienizare ar trebui să fie și mai dese.

    În plus, ar trebui să cureți petele imediat ce se produc și să îndepărtezi părul animalelor de companie periodic cu o perie.

    Cu ce se curăță covorul murdar: soluții de curățare pentru un covor de mătase

    Covoarele din mătase au o strălucire naturală și o textură netedă, moale, care nu poate fi perfect imitată de alte materiale. Compusă în mare parte dintr-o proteină numită fibroină, mătasea este surprinzător de puternică. Totuși, este important să știi cum să cureți corect covoarele de mătase, pentru că fibrele de mătase își pierd din rezistență atunci când sunt umede.

    De asemenea, acestea nu sunt foarte elastice și sunt ușor deteriorate de abraziune, căldură și substanțe chimice puternice. În unele cazuri, chiar și apa poate deteriora mătasea, așa că trebuie să fii atent ce soluții de curățare alegi pentru un covor de mătase.

    Soluții de curățare pentru un covor de mătase

    Cel mai bun sfat pentru întreținerea covoarelor de mătase este ca, mai presus de orice, să le protejezi. Nu le plasa în locuri cu trafic intens sau în care există pericolul de a vărsa substanțe pe care apoi trebuie să le cureți – curățarea mai frecventă poate provoca daune ireparabile. De asemenea, ține covoarele de mătase departe de lumina directă a soarelui, pentru că există pericolul decolorării culorilor și al deteriorării fibrele de mătase.

    Trebuie, de asemenea, să aspiri frecvent și să îndepărtezi murdăria înainte ca aceasta să intre în fibre. O alternativă sigură este să mergi pe calea mai tradițională – atârnă covorul de mătase afară și bate-l pentru a îndepărta praful și murdăria și lasă-l să se aerisească.

    Curățare covor mătase: ce trebuie să eviți atunci când te apuci de treabă

    În ceea ce privește curățarea covoarelor de mătase, există anumite greșeli fatale:

    1. Nu utiliza detergenți enzimatici, care folosesc enzime pentru a digera petele pe bază de proteine ​​- mătasea constă în mare parte din proteine, astfel încât acești agenți de curățare pot descompune fibrele de mătase.
    2. Nu folosiți apă fierbinte sau abur; căldura poate afecta dimensiunea covorului de mătase.
    3. Nu freca sau stoarce covorul – evita deteriorarea fibrelor acestuia.
    4. Nu strânge și nu întinde covorul – covorul de mătase își poate schimba definitiv forma.
    5. Nu te gândi vreodată să aplici înălbitor cu clor pe mătase – nu va cauza doar pierderea culorii, ci va distruge fibrele.
    6. Nu înmuia covorul nici măcar în apă.

    Curățare covor mătase: ghid pentru tratarea petelor de pe covoarele de mătase

    Pentru pete serioase apelează la ajutor profesional și lasă experții să rezolve problema. Pentru petele mai puțin grave, poți să alegi să riști prin a curăța covorul acasă. Cu cât acționezi mai repede, cu atât ai mai multe șanse să reușești să îndepărtezi petele. Așa că nu aștepta ca o pată de lichid să se usuce înainte de a încerca să o îndepărtezi.

    Folosește mai întâi hârtie absorbantă pentru a îndepărta excesul de lichid și rezistă tentației de a freca pata. Umple o sticlă cu pulverizator cu o soluție din părți egale de apă și oțet, la o temperatură rece sau călduță. Stropește zona afectată, apoi șterge umezeala. Repetă acest proces până când pata, dacă ai noroc, dispare. Lasă apoi covorul să se usuce natural. Dacă această metodă nu dă rezultate, apelează la ajutorul profesioniștilor.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    5 rețete DIY pentru soluții cu care să cureți covoarele din orice material, ...