CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Tot ce trebuie să știi despre scoaterea petelor de grăsime vechi din casă și de pe haine

  Inițiere în scoaterea petelor de grăsime vechi din casă – înarmează-te cu răbdare, optimism, încredere că vei reuși și un carnet, să-ți notezi toate trucurile de mai jos.

  Dintre toate tipurile de murdărie dintr-o casă, grăsimea este probabil cea mai neplăcută. Nu doar că e inestetică, lipicioasă și dă senzația de neîngrijit, dar e și dificil de îndepărtat. Am făcut un ghid complet despre scoaterea petelor de grăsime vechi, nu doar de pe suprafețele din bucătărie, ci și de pe haine, ca să nu-ți mai dea bătăi de cap.

  Scoaterea petelor de grăsime vechi de pe suprafețele din bucătărie

  pete ulei bicarbonat
  Bicarbonatul de sodiu poate îndepărta petele încăpățânate de grăsime de pe vasele de gătit

  Principalul suspect pentru apariția petelor de grăsime este gătitul. Acolo lucrezi cu ulei, unt și alimente grase, așa că se mai întâmplă să se stropească suprafețele din jur sau chiar să se depună reziduuri de pe pereți după evaporarea aburilor de la gătit. Una dintre cele mai eficiente soluții pentru scoaterea petelor de grăsime vechi este aparatul de curățat cu aburi. Este într-adevăr o investiție, însă vei aprecia că merită când vei vedea ce repede se înmoaie picăturile de murdărie de pe suprafețe.

  Oțetul, o soluție eco-friendly

  Dacă totuși nu ai așa ceva în casă și nici nu plănuiești să cumperi prea curând, poți prepara soluții de curățare naturale cu ingredientele din casă, conform Apartment Therapy. De exemplu, poți curăța grăsimea de pe suprafețele din bucătărie cu oțet nediluat.

  Pune-l într-un recipient cu pulverizator și aplică-l din abundență pe zona pe care vrei să o cureți. Lasă să acționeze între cinci și zece minute, iar apoi vino cu un burete – vei observa că murdăria se îndepărtează mai ușor.

  Bicarbonatul de sodiu poate face minuni

  O altă opțiune este bicarbonatul de sodiu, despre care am scris deja că este bun la toate – deci și la scoaterea petelor de grăsime vechi. E mai potrivit pentru curățarea vaselor în care gătești, cele rezistente, pentru că este abraziv și nu e indicat să-l folosești pe blatul de la bucătărie.

  Metoda e simplă: presari bicarbonat de sodiu pe suprafața cleioasă și freci zona cu un burete umed.

  Uleiul, cel mai mare inamic al uleiului

  Cui pe cui se scoate – iar asta se aplică și în cazul petelor de ulei. Dacă nicio altă soluție nu funcționează, pune câteva picături de ulei pe un prosop de hârtie și folosește-l ca să îndepărtezi pata încăpățânată. Iar dacă chiar niciuna dintre metodele de mai sus nu a funcționat, ultima ta șansă este cu un degresant puternic din comerț, precum Triumf sau Cif.

  Cum scapi de pete vechi de grăsime de pe haine și alte textile

  pete vechi de ulei pe haine colorate
  Petele de grăsime de pe haine colorate sunt mai simplu de îndepărtat decât cele de pe haine albe

  Petele de grăsime și ulei din materialele textile nu ies de obicei cu detergentul obișnuit, cel pe care îl folosești la fiecare spălare. Grăsimea pătrunde în țesătură și foarte greu o mai dai afară – scoaterea petelor de grăsime vechi din materiale pare aproape misiune imposibilă. De aceea e important să acționezi din timp.

  Detergentul de vase salvează țesăturile textile

  O soluție care funcționează și pentru petele noi, și pentru cele mai vechi, este detergentul de vase conform The Kitchn. Dacă este eficient la îndepărtarea grăsimii de pe farfurii și vase de gătit, atunci de ce n-ar face-o și în cazul hainelor?

  Aplică câteva picături direct pe pată și apoi presează zona, pentru ca el să pătrundă în țesătură. P.S: dacă te confrunți cu pete vechi de ulei pe haine colorate, atunci poți aplica cu încredere detergentul. Totuși, dacă e vorba de un material alb, testează mai întâi pe o zonă ascunsă, ca să te asiguri că detergentul în sine nu pătează din cauza coloranților. Apoi așteaptă câteva minute înainte să bagi obiectul respectiv în mașina de spălat, pe programul obișnuit. Asta ar trebui să-i vină de hac petei, iar tu să ai o surpriză plăcută la finalul ciclului de spălare.

  Să ai mereu cretă la îndemână

  Dacă ai norocul să observi apariția unei pete de grăsime pe haine chiar la început, când e încă proaspătă, atunci un alt truc este să folosești puțină cretă de scris. Conform Apartment Therapy, e bine să ai mereu cretă la îndemână în bucătărie, pentru că e foarte eficientă. Asta pentru că absoarbe foarte bine uleiul și îl împiedică să se infiltreze în țesătura materialului, astfel că va ieși cu ușurință la spălat.

  Metoda e astfel: mai întâi absorbi grăsimea de la suprafață cu un prosop de hîrtie, iar apoi acoperi întreaga zonă afectată cu cretă și lași câteva minute. Ca în cazul oricărei alte pete, e indicat să speli materialul cât mai repede ca să ai șanse mai mari să iasă curat.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Tot ce trebuie să știi despre scoaterea petelor de grăsime vechi din casă ș...