Bucătărie închisă vs. bucătărie open space: care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni
publicat pe 07 oct. 2019Chiar dacă blocurile construite în perioada comunistă au o bucătărie închisă, cei mai mulți dintre cei care locuiesc în astfel de clădiri renunță la acest model de compartimentare. Bucătăria deschisă sau open space a început să fie la modă încă din anii ‘90 și devine din ce în ce mai populară. Dacă ești în mijlocul procesului de amenajare a bucătăriei, iată pe care să o alegi pentru casa ta.
Am vorbit cu trei arhitecte, Irina Radu de la iDecorate, Sorana Leru de la Miso Achitect și Andra Marinescu de la Paradigma Studio, ca să aflăm care sunt avantajele și dezavantajele pentru ambele situații.
Avantajele și dezavantajele unei bucătării închise
Termenul de “bucătărie închisă” are de multe ori o conotație negativă, însă „închis” nu trebuie să fie asociat cu claustrofobia sau cu un spațiu mic, ci doar cu faptul că pregătirea mesei nu se face la vedere.
„Ceea ce, de multe ori este bine, pentru că mirosurile sunt izolate, iar dezordinea din timpul gătitului este mai puțin expusă. Între timp, bucătarul se poate desfășura, cu mai puține întreruperi”, spune arhitecta Irina Radu de la iDecorate.
„Oricât ar fi de bine ventilate bucătăriile deschise, tot nu reușesc să oprească răspândirea și impregnarea mirosului, în timp”, completează și arhitecta Andra Marinescu.
O bucătărie închisă devine o cameră în sine, chiar dacă nu este considerată așa oficial.
„La nivel funcțional, beneficiază de mai mult spațiu de depozitare, dar și de un blat mai generos. În același timp e mai ușor de îngrijit și de ordonat”, explică Sorana Leru.
Dezavantajele bucătăriilor închise: accesul limitat la lumina naturală și restrângerea spațiului. Este recomandat ca acestea să fie amenajate în culori cât mai deschise și calde; și să fie cât mai aerisite, pentru a evita un efect optic de micșorare a încăperii.
Avantajele și dezavantajele unei bucătării deschise
Prezent adesea în construcțiile moderne, acest tip de spațiu încurajează socializarea și multifuncționalitatea. Bucătăriile deschise sunt recomandate mai ales familiilor cu copii, în felul acesta mamele îi pot supraveghea pe cei mici în timp ce gătesc.
„Din punct de vedere al designului, bucătăria deschisă creează impresia de mai mult spațiu. Acest truc de proiectare se folosește de obicei când bucătăria nu întrunește suprafața necesară acomodării tuturor echipamentelor și pieselor de mobilier necesare. Astfel, încăperea destinată gătitului, se deschide și devine parte integrantă a locului de luat masa sau a livingului”, explică Andra Marinescu.
O astfel de bucătărie dă unitate zonei de zi, datorită finisajelor și pardoselii care nu mai trebuie întrerupte. Acest lucru determină de cele mai multe ori o atenție sporită asupra modului în care este decorată și echipată bucătăria, astfel încât să se potrivească vizual cu livingul.
Într-un living cu bucătărie open space, mobilierul din zona de gătit ar trebui să meargă mână în mână cu cel din living. O discrepanță estetică între cele două ar putea obține exact efectul nedorit: o separare vizuală prea evidentă între zona de bucătărie și cea de living.
Dacă ai un stil de viață social, de preferat ar fi să optezi pentru o bucătărie deschisă. În felul acesta poți transforma gătitul într-o activitate de grup, iar întâlnirile acasă se pot transforma în activități în care toată lumea e implicată.
Pentru că fiecare dintre cele două alternative are avantaje și dezavantaje, există și o cale de mijloc.
„Un mix al celor două variante, ne duce cu mintea către o bucătărie cu suprafață vitrată cât mai mare: cu înlocuirea pereților de gips-carton, pe cât de mult posibil, cu pereți de sticlă. Această soluție aduce și un aport mai mare de lumina și creează o imagine modernă. De asemenea poate fi proiectată o bucătărie mai mare, care să acomodeze o zona de insula, element de design ce poate duce cu gândul la ideea de bucătărie deschisă”, propune Andra Marinescu, co-fondator Paradigma Studio.
Astfel poți să te bucuri de avantajele unei bucătării închise, fără acest impediment vizual. Bucătăria închisă cu sticlă este o opțiune care blochează mirosurile din a se răspândi în toată casa. În același timp, pereții de sticlă mențin continuitatea vizuală și fac spațiul să pară că face parte dintr-un tot, în loc să îl izoleze de restul încăperilor.
Cu atâtea soluții estetice la îndemână s-ar putea să fie și mai greu să alegi între o bucătărie închisă sau una deschisă. Însă pornește de la caracteristicile spațiului tău, precum și de la obiceiurile pe care le ai acasă și alege o variantă utilă și frumoasă, care să-ți simplifice stilul de viață.
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi un covor persan potrivit pentru casa ta. Sfaturi pentru curățare și întreținere
Îți spunem și cum recunoști un astfel de covor autentic.
-
DESIGN INTERIOR
Cum se pune tavanul fals? Uite cum să îl integrezi într-un design modern
Îți spunem ce ai de făcut, pas cu pas.
-
Case
O româncă și-a recondiționat singură mobilierul din casa de 680 metri pătrați, situată la marginea unei păduri de lângă Viena
Bucătăria locuinței, un fost grajd pentru cai, are un tavan vechi de 150 ani. Arhitectul care a construit casa a pornit de la acest tavan.