
Aurul alb oferă eleganță pentru o bijuterie, iar dacă are încrustat și un diamant, atunci valoarea totală crește considerabil. Indiferent de tipul de aur, e important să știi cum să cureți bijuteriile fără să le diminuezi valoarea. Uite cu ce se curăță aurul alb cu diamant fără să îl deteriorezi. Află din articol care sunt pașii și soluțiile pe care le poți aplica la tine acasă.
Bijuteriile din aur alb cu diamant sunt printre cele mai elegante și rafinate accesorii pe care le poți purta. Fie că este vorba despre un inel de logodnă, fie că este vorba de cercei sau o de brățară, aceste piese atrag toate privirile prin strălucire și stil.
Dar, la fel ca oricare alt obiect prețios, au nevoie de îngrijire atentă pentru a-și păstra frumusețea și valoarea.
În articol, îți explicăm pas cu pas ce soluții să folosești, ce greșeli să eviți când aplici metodele de curățare și cum să îți păstrezi bijuteriile ca noi, ani la rând.
Aurul alb: cu ce diferă față de aurul galben

Aurul alb nu este aur pur. Este un aliaj în care aurul – de obicei în proporție de 58,5 % (14K) sau 75 % (18K) – este amestecat cu metale albe precum nichel, paladiu, argint sau zinc.
Astfel, se obțin bijuterii în tonuri mai reci și sofisticate, precum și o rezistență sporită la zgârieturi.
Pentru că partea de aur pur este cea care contează din punct de vedere comercial și economic, aceste bijuterii sunt apoi placate cu rodiu, un metal extrem de lucios și protector, care maschează ușor nuanța gălbuie a aliajului și adaugă un plus de strălucire.
Pe de altă parte, bijuteriile din aur galben sunt compuse tot din aur pur, însă amestecul include cupru și argint pentru a păstra aspectul cald, tradițional.
În România, bijuteriile sunt marcate ca 9K, 14K, 18K – indicativ care arată că 37,5 %, 58,5 % sau 75 % din greutatea lor e aur adevărat, conform legislației.
Valori și diferențe între aurul alb și aurul galben
Aurul alb este adesea perceput ca fiind mai modern, mai elegant și mai ușor de asortat cu diamante sau alte pietre, fără a risca o interferență de nuanțe. În plus, este mai durabil datorită aliajului și protecției prin rodiu.
Astfel, pentru bijuteriile moderne din aur alb, mai ales cele cu diamant, prețul este ușor mai ridicat la retail comparativ cu cel al bijuteriilor din aur galben, exclusiv datorită costurilor de fabricație și finisaj.
Totuși, la gramaj aurul galben și cel alb, cu aceeași puritate, sunt practic la egalitate la nivel de preț de achiziție.
De exemplu, în momentul scrierii acestui articol, aurul alb și cel galben de 14K au o valoare de piață, raportat de Banca Natională a României (BNR), de aproximativ 280 de lei pe gram. La fel și aurul alb și cel galben de 18K, valoarea de piață ajunge pentru ambele la aproximativ 360 de lei.
Diferența reală apare doar în design, adiții, tendințe evidențiate de bijuterie și de cererea de pe piață.
Cu ce se curăță aurul alb cu diamante

Curățarea bijuteriilor din aur alb cu diamante trebuie să fie făcută numai dacă știi că o poți face fără să deteriorezi materialele.
Vei avea nevoie de:
- Apă călduță, dar nu fierbinte;
- Săpun neutru, fără parfum: de exemplu săpun lichid delicat;
- O periuță cu peri moi;
- Cârpă moale, din microfibră sau din bumbac fin, ori cârpă din piele de căprioară.
Pași de urmat pentru curățarea bijuteriilor din aur alb:
- Verifică pietrele: Asigură-te că diamantul este bine fixat în montură.
- Înmoaie bijuteria pentru 10 sau 20 de minute în apă cu săpun. Mai poți folosi pentru curățare o soluție de apă și oțet, amestecate în proporții egale.
- Freacă delicat cu periuța, concentrându-te pe zona din jurul diamantului, unde se strâng murdăria și reziduurile.
- Clătește sub jet ușor de apă – cu chiuveta astupată sau cu strecurătoare, astfel încât să nu pierzi vreo piatră care s-ar putea desprinde.
- Uscare și lustruire: Tamponează cu o cârpă din piele de căprioară pentru a scoate la iveală luciul rodiului.
Valoarea diamantului, mai mare decât aurul în sine

Diamantul este, de obicei, componenta cea mai scumpă a unei bijuterii. Valoarea sa depinde de ceea ce, în limbaj internațional, se numește „the 4 Cs” (n.r. – „cei 4C”):
Carat (ct – unitatea de măsură a pietrelor prețioase) – de exemplu, un diamant de 0,5 ct este mult mai ieftin decât unul de 1 ct;
Clarity (claritate) – cât de puține imperfecțiuni are piatra;
Color (culoare) – de la D (perfect incolor) la Z (gălbui vizibil);
Cut (tăietura) – calitatea proporțiilor și cât de bine reflectă lumina.
Astfel, chiar și o piatră mică, bine tăiată și de calitate bună, poate dubla sau tripla valoarea totală a unei bijuterii.
În cazul unui diamant mare, prețul bijuteriei poate crește chiar și de 10 ori mai mult decât valoarea aurului din care este făcută. De aceea, este important să știi calitatea pietrei și să ai eventual un certificat de autenticitate atunci când achiziționezi sau vinzi o astfel de bijuterie.
Ce să nu faci când cureți bijuterii cu diamant
Înainte să îți spunem ce să nu faci când cureți bijuteriile din aur alb cu diamant, uite un sfat de final: o dată la 1 sau 2 ani, fă o vizită la bijutier pentru a-ți placa piesele cu rodiu și pentru a li se face o verificare generală.
Iată, în cele din urmă, sfaturi recomandate atunci când cureți bijuteriile din aur alb cu diamant:
Nu folosi substanțe abrazive: bicarbonat de sodiu, pastă de dinți cu particule, praf de copt – pot zgâria rodiul sau finisajul.
Nu folosi detergenți agresivi: amoniac neatins sau înălbitori: pot degrada rodiul sau tratarea pietrei.
Nu introduce bijuteriile în apă foarte fierbinte: apa poate slăbi montajul și poate deteriora luciul.
Nu freca cu perii tari sau bureți abrazivi: riscul de zgârieturi este mare.
Evita curățarea cu ultrasunete acasă: acest tip de curățare poate provoca desprinderea diamantului sau deteriorări fine. Mai sigur este apelezi la un bijutier pentru curățarea de acest fel.
Nu spăla deasupra chiuvetei deschise: există riscul pierderii pietrei sau a bijuteriei cu totul.
-
UTILE
Zugrăvit cu var: avantajele și dezavantajele acestei metode
Metoda încă este folosită, dar mai este de actualitate?
-
UTILE
Ce trebuie să faci imediat dacă mașina de spălat nu evacuează apa. Sfaturi utile și soluții
Va trebui ca, până la urmă, tu să scoți apa.
-
UTILE
Ce urmează pentru piața de energie: cât costă curentul și cum alegi cea mai bună ofertă
Trebuie să faci o alegere ca să nu ai facturi mari.