UTILE

5 trucuri pentru curățarea argintului: soluții, idei și substanțe potrivite

publicat pe 22 iun. 2024

  Curățarea argintului se face atunci când pe suprafața obiectelor există urme negre. Procesul de oxidare, căci despre el este vorba, este natural, însă poate fi accelerat dacă obiectele nu sunt protejate. Îți prezentăm câteva trucuri pentru curățarea argintului. Explicăm de ce argintul are urme de culoare închisă și cu ce substanțe poți să le cureți eficient. 

  Bijuteriile sau obiectele de argint trebuie protejate în fața unui fenomen natural la care sunt supuse. Fără să știi, argintul are o reacție chimică cu alte elemente din aer. 

  Protejarea și curățarea argintului trebuie să fie făcută în mod regulat, cu substanțele adecvate, pentru păstrarea luciului caracteristic și a aspectului plăcut. 

  De ce apar urme negre pe obiectele din argint

  Obiectele și bijuteriile din argint ajung inevitabil să fie afectate de procesul de oxidare. Aspectul neplăcut la exterior este unul natural, sub forma unei culori ușor negricioase sau chiar o culoare arămie. 

  Practic, oxidarea obiectelor și bijuteriilor din argint reprezintă o reacție chimică lentă. Se produce între argint și ozonul sau hidrogenul sulfurat din aer. Nu rezultă o reacție efervescentă, ci lasă pe suprafața obiectelor un strat negru, inestetic. 

  Totodată, oxidarea argintului mai are loc și dintr-o altă consecință. Atunci când argintul este topit, i se adaugă și un procent foarte mic de metale neprețioase, cum este cazul cuprului. Adăugarea are ca scop fixarea rezistenței viitorului obiect. Obiectul sau bijuteria nu devin astfel neprețioase, ci capătă o rezistență superioară. 

  Alte cauze care duc la oxidarea obiectelor sau bijuteriilor din argint: 

  • Acțiunea altor factori externi asupra argintului: cum sunt substanțele poluante din aer, acțiunea oxidului de zinc din produsele cosmetice sau acțiunea produselor de curățenie și igienizare; 
  • Nefolosirea obiectelor sau bijuteriilor din argint pentru perioade lungi de timp; 
  • Amestecarea bijuteriilor de argint cu cele din alt tip de metal. Dacă le pui la un loc cu bijuteriile neprețioase, atunci procesul de oxidare este accelerat; 
  • Transpirația și pH-ul pielii: oxidarea se îmbină cu coroziunea, iar nuanța rezultată este una maronie. 

  Cum se curăță argintul

  Argintul poate să capete un aspect mult prea învechi dacă nu este curățat. Lucius va dispărea, iar caracteristicile sale de valoare nu se vor mai vedea. În continuare, îți prezentăm o serie de soluții cu care poți să cureți argintul foarte rapid și eficient. 

  1. Cu apă și săpun

  curare obiecte din argint cu apa si sapun
  O metodă simplă care previne oxidarea argintului

  Chiar dacă nu este o soluție de curățare dedicată argintului, mixul dintre apă și săpun reprezintă o bază de pornire. Totodată, soluția poate să fie privită drept o idee de mentenanță pentru a preveni apariția oxidării argintului. 

  Apa și săpunul nu curăță în profunzime, ci doar stratul superior al obiectelor din argint. Amestecă apă și săpun, apoi folosește o periuță sau o cârpă din microfibră pentru a curăța și a șterge. Obiectul din argint trebuie apoi uscat complet. 

  2. Cu pastă de dinți 

  Pasta de dinți curăță mai bine obiectele din argint, cel puțin la nivelul stratului superior. Înainte de curățare, obiectul din argint trebuie lăsat câteva minute într-un vas cu apă caldă. Apoi, după ce stratul exterior este înmuiat, curăță cu o periuță fină și pastă de dinți. 

  3. Cu bicarbonat de sodiu

  Bicarbonatul de sodiu este foarte util pentru curățarea obiectelor din argint. Este o soluție ecologică și are avantajul că poate curăța obiectul în profunzime. 

  Amestecă într-un bol bicarbonat de sodiu cu puțină apă și o linguriță de oțet. Lustruiește apoi suprafața obiectului din argint cu o periuță de dinți. 

  Pentru rezultate și mai bune, poți să lași obiectul din argint scufundat pentru câteva ore în același mix de bicarbonat, apă și oțet. 

  Foarte important: evită scufundarea bijuteriilor din argint care au în componență pietre prețioase. Unele soluții pot afecta piatra. 

  4. Cu ulei de măsline și suc de lămâie 

  Această soluți de curățare a obiectelor de argint nu doar că ajută la prevenirea oxidării și la ștergerea urmelor negre. Oferă în plus grad superior de strălucire imediat după uscare. 

  Amestecă suc de lămâie cu o linguriță de ulei de măsline. Aplică soluția pe obiectul de argint, iar cu o cârpă moale curăță cu mișcări repetate până când obții rezultatul dorit. 

  5. Cu soluții speciale 

  Există și varianta soluțiilor speciale, din comerț. Aceste soluții de curățare a argintului se aplică prin lustruire, oferă un luciu imediat și curăță întreaga suprafață. De la șervețele, la soluții lichide, acestea sunt disponibile în magazinele de bijuterii. 

  Prevenirea oxidării argintului

  Oxidarea argintului poate să fie întârziată dacă depozitarea obiectelor sau bijuteriilor se face cum trebuie. Iată ce trebuie să știi: 

  • Depozitează corect bijuteriile din argint: dacă le folosești la ocazii speciale, atunci ține bijuteriile în săculeți din material textil moale. În felul acesta, se evită contactul cu aerul și cu praful; 
  • Dacă ții bijuterii din argint într-o cutie dedicată, asigură-te că stau la distanță una de alta pentru a evita zgârieturile; 
  • Nu folosi cutii de depozitare din lemn sau metal: cutia de bijuterii trebuie să aibă burete căptușit la interior; 
  • Lănțișoarele din argint se țin pe suport de tip agățătoare pentru a nu se încurca. 
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  5 trucuri pentru curățarea argintului: soluții, idei și substanțe potrivite