Dacă vezi pe cabina dușului urme albe e posibil să ai o problemă cu apa dură. În esență, apa dură nu este periculoasă, însă poate cauza tot felul de probleme aparatelor electrocasnice. Îți explică ce este apa dură, cum o combați și ce alte detalii ar fi bine să știi.
Ce este apa dură și cum o recunoști
La bază, apa dură conține cantități mari de săruri de calciu și de magneziu. Mineralele se depun pe veselă și pe interiorul instalațiilor electrocasnice, lucru care poate deveni o problemă dacă nu este sesizat la timp.
Apa dură nu este periculoasă pentru consumul uman, însă gustul este diferit față de apa dedurizată. Adică față de apa pe care o consumăm în mod normal. Și apa de ploaie poate să devină dură. Chiar dacă este dedurizată în mod natural, apa de ploaie devine dură când intră în contact cu roci cum ar fi calcarul. În felul acesta, apa colectează și dizolvă zăcămintele naturale și devine una dură.
În România, în mai mult de jumătate din case se găsește apă dură sau apă cu duritate foarte mare. Inclusiv în București, însă regiunea din care faci parte dictează nivelul de duritate al apei.
Există mai multe feluri prin care poți să recunoști dacă ai apă dură în casă. Unul dintre acestea este să te speli pe mâini cu săpun, iar dacă acesta nu face spumă este posibil ca apa să fie dură.
Apa dură mai lasă urme de culoare albă pe instalațiile din casa ta, cum ar fi pe robinete, pe chiuvetă, pe furtunul de duș sau pe pereții de sticlă ai dușului și pe faianță. În timp, sub efectul apei dure, acestea își pierd din luciu și devin mate.
Testul paharului îți arată dacă ai apă dură în casă
Ia un pahar curat și spală-l la robinet, după care lasă-l să se usuce în mod natural, fără să îl ștergi. Dacă după ce paharul se usucă vei observa urme mici și albe pe suprafața lui, atunci apa cu care l-ai spălat conține săruri și este una dură.
Ce este apa dură: câte tipuri sunt
Există cinci tipuri de apă dură. Clasificarea se face în funcție de cantitatea de calcar (CaCO3) prezentă în apă:
- apă dedurizată: concentrația de CaCO3 este sub 17,5 părți per milion (ppm);
- apă cu duritate scăzută: CaCO3 între 17,5 și 60 ppm;
- apă cu duritate medie: CaCO3 între 60 și 120 ppm;
- apă dură: CaCO3 între 120 și 180 ppm;
- apă foarte dură: concentrația de CaCO3 este mai mare de 180 ppm.
Ce este apa dură și ce efecte are de fapt
Pe lângă urmel albe pe care le lasă pe suprafețe, apa dură are și efecte negative dovedite. Iată care sunt cele mai comune:
Apa dură afectează instalațiile sanitare: în timp, conductele se pot înfunda din cauza depunerilor de calcar;
Apa dură îți poate afecta sănătatea: dacă consumi apă dură fără să știi, e posibil ca în rinichi să se depună cantități însemnate de minerale. În timp, acestea împiedică organul să funcționeze corect. Apa dură poate afecta smalțul dinților și poate favoriza apariția tartrului;
Afectează părul și pielea: apa dură face ca părul să fie mai uscat și mai lipsit de strălucire. Iar pielea devine mai aspră dacă te tot speli cu apă dură;
Afectează centrala termică și crește cheltuielile de energie: calcarul din apa dură poate afecta grav componentele unei centrale termice. Astfel că vei fi nevoit să schimbi acest electrocasnic mai repede decât crezi;
Hainele își pierd din calitate și din intensitatea culorilor dacă sunt spălate constant cu apă dură;
Vei găsi depuneri de calcar în interiorul electrocasnicelor: mașina de spălat este cel mai predispus aparat electrocasnic care poate avea depuneri de calcar. În timp, aceste depuneri duc la defectarea electrocasnicelor;
Depunerile de calcar favorizate de apa dură din instalații devin medii propice dezvoltării și apariției bacteriilor. Acest lucru face ca într-o mașină de spălat vase, de exemplu, vesela să nu fie complet curată.
Ce este apa dură: cu ce o combați
Cea mai bună soluție prin care să scapi de apa dură este să apelezi la o stație de dedurizare. Instalația va filtra apa înainte de a ajunge la tine sau în circuitul electrocasnicelor și va elimina surplusul de calciu și de magneziu.
Unele aparate electrocasnice beneficiază de o funcție specială, anume funcția de decalcifiere. Care nu permite depunerea de calcar pe elementele componente. Poți să îți faci un obicei din a folosi această funcție dacă aparatul tău electrocasnic o are. O să ai nevoie de soluții lichide sau de tablete pe care le introduci în obiectul pe care vrei să îl decalcifiezi.
-
Sponsored
Cum să îți transformi pasiunea pentru design interior în business: „Primii 10 ani de arhitectură au fost o bătălie”
Arhitecta Alina Vîlcu ne-a povestit ce a învățat din experiența ei de 20 de ani în lumea businessului, în domeniul designului de interior.
-
Plante
7 plante care atrag dragoste, satisfacție și bucurie în casă
Îți vor însenina și spațiul și sufletul.
-
UTILE
Cum se realizează succesiunea după decesul unui părinte. Ce spune legea despre moștenitori
Îți spunem ce să faci, pas cu pas.