Aurul se curăță periodic pentru a-și menține aspectul plăcut. Curățarea metalului trebuie să fie cât mai puțin agresivă, altfel aspectul și valoarea se diminuează considerabil. Uite cum se curăță aurul și ce metode simple de curățare să aplici în funcție de culoarea acestuia. Detalii și sfaturi, în articol.
Bijuteriile din aur reprezintă pentru purtător un simbol al unui anumit statut. Curățarea și protejarea bijuteriilor din aur devin astfel două operațiuni importante de urmat. Mai ales că, indiferent de culoare, aurul necesită anumite metode de întreținere periodică pentru a-și păstra strălucirea și aspectul impecabil.
Prin curățare corectă și prin întreținerea adecvată, bijuteriile din aur pot rămâne la fel de frumoase și valoroase precum în ziua achiziției. Detalii în continuare.
Când este necesar să cureți bijuteriile din aur?
Pe bijuteriile din aur apar semne vizibile ale unui anumit grad de uzură, ori depuneri. Acestea trebuie să fie indicatorii care să te determine să le cureți.
Iată semnele care cer să cureți bijuteriile din aur:
Depuneri vizibile de murdărie: bijuteriile din aur pot acumula praf, sebum sau reziduuri de săpun, mai ales în zonele greu accesibile;
Pierderea strălucirii: dacă aurul nu mai reflectă lumina așa cum o făcea inițial, este timpul să fie curățat;
Modificarea culorii: expunerea la substanțe chimice, cum ar fi clorul sau parfumul, poate schimba temporar aspectul aurului;
Pete sau urme de oxidare: acestea apar mai des la aurul alb sau la bijuteriile care conțin aliaje în componență.
Așa verifici dacă este necesar să cureți aurul:
Observă bijuteria la lumină naturală și verifică dacă strălucește uniform;
Examinează cu atenție zonele în care sunt montate pietre prețioasă. Aici se acumulează murdăria cel mai des, iar aspectul general al bijuteriei este deteriorat;
Freacă ușor bijuteria cu o cârpă moale. Dacă rămân urme pe cârpă, atunci bijuteria necesită curățare.
Iată cum se curăță aurul simplu și în siguranță
Fiind un metal pretios, aurul trebuie curățat cât mai simplu, cât mai puțin invaziv, folosindu-te de soluții care să nu îi afecteze structura sau partea estetică. Îți spunem cum se curăță aurul în funcție de specific, în cele ce urmează.
Aur alb
Aurul alb este acoperit, de obicei, cu un strat de rodiu pentru a-și menține nuanța strălucitoare și pentru a proteja metalul prețios de dedesubt. Din acest motiv, curățarea trebuie realizată cu atenție.
Cea mai simplă metodă de curățare a aurului alb trebuie să fie făcută din apă călduță și câteva picături de detergent lichid de vase. Bijuteria din aur alb trebuie să fie apoi scufundată în soluție și lăsat-o acolo pentru minim 15 minute.
După care, cu mare blândețe, bijuteria trebuie frecată cu o periuță de dinți cu peri moi. Insistă pe colțurile greu accesibile, iar pe zonele vizibile freacă delicat. Petele de oxidare, cele mai des întâlnite pentru acest tip de bijuterie, vor dispărea treptat.
La final, clătește bijuteria din aur alb cu apă rece. Las-o să se usuce pe o cârpă moale din microfibră.
Atenție: Dacă stratul de rodiu este vizibil uzat, du bijuteria la un bijutier pentru recondiționare profesională.
Aur galben
Aurul galben este cel mai pur dintre aliajele de aur pentru că are cel mai puțin conținut de alte metale. În plus, este mai rezistent la pete și oxidare, astfel că poți folosi soluții cu efect de curățare mai pronunțat.
Este cazul bicarbonatului de sodiu, care, în combinație tot cu apă călduță, se transformă în soluția perfectă de curățare a depunerilor de pe aurul galben.
Bijuteria din aur galben trebuie să rămână scufundată în soluția de apă și bicarbonat pentru 30 de minute. Procedeul de curățare rămâne la fel, cu ajutorul unei periuțe de dinți cu peri moi pentru frecarea gentilă a suprafeței bijuteriei. Clătirea bijuteriei se face obligatoriu cu apă rece, curată.
Aur roz
Aurul roz are în componență cupru, de aceea capătă și nuanța specifică. Dezavantajul este că devine mult mai sensibil la coroziune.
Pentru curățare, este nevoie să prepari o soluție de apă caldă și câteva picături de detergent de vase sau săpun lichid cu acțiune blândă. Lasă bijuteria din aur roz în soluție pentru doar 10 minute. În caz contrar, bijuteria se poate decolora.
Curățarea bijuteriei din aur roz se face doar cu cârpă moale, frecarea fiind blândă și lentă. După curățare, clătește cu apă rece și șterge bijuteria cu o altă cârpă.
Care este cel mai prețios tip de aur?
Valoarea unei bijuterii din aur nu este determinată în mod direct de culoarea sa, ci mai degrabă de puritate – cât de mult aur pur conține – și de raritatea sau preferințele pieței pentru un anumit tip.
Aurul galben conține cel mai mare procentaj de aur pur, cum e cazul celui de 24K, care are o puritate de 99%. Motiv pentru care este folosit pentru bijuteriile tradiționale, asociate cu simbolul bogăției. Cu toate acestea, aurul galben este mai moale și mai puțin practic pentru bijuterii uzuale.
Aurul alb este realizat prin combinarea cu metale albe, cum ar fi nichelul, paladiul sau argintul, iar ulterior este acoperit cu un strat de rodiu pentru un luciu mai intens. Este preferat pentru designurile moderne și poate avea o valoare mai mare dacă stratul de rodiu este gros sau dacă aliajul include paladiu, un metal rar și scump.
Aurul roz este mai accesibil grație cuprului și adaosului mic de argint din compoziție. Este apreciat pentru nuanța sa unică, fiind popular în designurile vintage și moderne.
Cum să ai grijă de bijuteriile din aur
Curățarea este doar unul dintre procedurile necesare protecției corespunzătoare a bijuteriilor din aur. Contează și cum le depozitezi sau cum le faci verificarea din când în când. Uite câteva sfaturi utile pentru păstrarea corectă a aurului:
Evită contactul cu chimicale: Nu purta bijuteriile din aur în timpul curățeniei, la piscină sau când aplici diverse produse cosmetice.
Depozitare corectă: Păstrează fiecare piesă într-o pungă de catifea sau într-o cutie separată pentru a preveni zgârierea.
Curățare regulată: Fă o curățare delicată o dată la 2 sau 3 luni pentru a menține strălucirea aurului.
Nu le purta când faci activități fizice: Scoate bijuteriile când faci sport sau munci grele pentru a evita deformarea sau zgârierea acestora.
Inspecții periodice: Mergi la un bijutier o dată pe an pentru a verifica starea monturilor, a stratului de rodiu sau alte posibile deteriorări.
-
LIFE
Trucuri și metode simple prin care să ții pisica departe de bradul de Crăciun
Stârnește-i anumite simțuri și nu va mai sta lângă brad.
-
LIFE
Cât consumă instalația de brad. Ce se întâmplă de fapt dacă o lași tot timpul pornită
Nu e un cost atât de mare comparativ cu magia pe care o aduce bradului.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță ceaunul de fontă și ce e bine să faci după fiecare utilizare
Cu îngrijirea potrivită, vasele din fontă rezistă generații întregi.