CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

4 trucuri pentru eliminarea mirosului urât din chiuveta de bucătărie

publicat pe 12 aug. 2024

    Mirosul urât din chiuvetă este rezultatul activităților casnice, dar și a unei igienizări precare. Mirosul neplăcut poate să persiste dacă nu intervii prompt și cu efect. Iată câteva sfaturi și trucuri pentru eliminarea mirosului urât din chiuvetă. Aplică-le imediat după ce ai identificat problema. Mai multe detalii, în articol. 

    După multe folosiri, chiuveta de la bucătărie ajunge să prindă un miros neplăcut. Practic, scurgerea se blochează cu resturi sau depuneri care, în timp, emit un miros urât. Curățarea chiuvetei din bucătărie se poate face cu mai multe tipuri de substanțe, iar obiceiul trebuie să fie unul regulat. 

    De ce vine miros urât din chiuvetă 

    Mirosurile neplăcute care vin din scurgerea chiuvetei de bucătărie au mai multe cauze. Cel mai des, scurgerea chiuvetei este blocată de resturi alimentare care se descompun și emit un miros urât. 

    Resturile, fiind de mici dimensiuni, scapă prin sita de scurgere și rămân blocate în sifonul de scurgere sub forma literei U. 

    De aici derivă o altă cauză a mirosurilor neplăcute din chiuvetă. Anume, formarea de mucegai într-un spațiu mic unde există umezeală excesivă. 

    Gazele de canalizare pot să fie o altă problemă care generează mirosurile neplăcute. Dacă nu există apă în sifon, gazele se vor simți. 

    Peste toate, o igienizare incorectă sau neregulată, care nu folosește substanțe potrivite, poate duce la perpetuarea mirosurilor neplăcute din chiuvetă. În cele din urmă, țeava de scurgere a chiuvetei se poate înfunda, iar singura soluție este ajutorul unui instalator. 

    Trucuri pentru eliminarea mirosului urât din chiuvetă 

    Pentru a scăpa de mirosul neplăcut din chiuvetă, poți apela la soluții pe bază de substanțe naturale sau la soluții chimice pentru degresare, igienizare și dezinfectare. Să le luăm pe rând. 

    1. Apă fierbinte

    După identificarea problemei, poți începe cu cel mai simplu truc care te poate scăpa de mirosul neplăcut din chiuvetă. 

    Toarnă apă fierbinte direct în scurgere. Apa fierbinte acționează pentru a disloca și îndepărta depunerile și grăsimea întărită. E indicat să torni o cantitate generoasă de apă fierbinte, direct în scurgere, fără să stropești. Fluxul continuu de apă fierbinte asigură reușita operațiunii. 

    2. Oțet

    Oțetul poate avea un efect asemănător cu cel al apei fierbinți, fiind o soluție naturală de curățare, degresare și igienizare. 

    Toarnă o jumătate de cană de oțet în scurgere, după care așteaptă minim jumătate de oră. Pentru un efect sporit, toarnă și apă clocotită pentru a elimina toate depunerile. 

    3. Oțet și bicarbonat

    Reacția dintre oțet și bicarbonatul de sodiu te poate scăpa de mirosul neplăcut din chiuvetă. Pune o cană de bicarbonat de sodiu în scurgere, după care adaugă o cană de oțet. Reacția dintre cele două va genera o spumă cu efect de curățare pe întreaga țeavă de scurgere. 

    Dacă este posibil, lasă soluțiile să acționeze peste noapte, după care clătește cu apă fierbinte. 

    4. Soluții profesionale

    În general, produsele pe bază de enzime, care acționează direct asupra depunerilor, asupra resturilor de grăsimi și a celor alimentare, pot elimina complet mirosurile neplăcute. Trebuie să fie folosite potrivit indicațiilor producătorului. 

    Mai poți folosi degresante profesionale, pastile cu clor sau diverse tipuri de detergent lichid pentru desfundarea țevilor. Produsele profesionale sunt disponibile în magazinele de specialitate. 

    Prevenirea apariției mirosurilor neplăcute din chiuvetă

    La final, iată ce sfaturi te mai pot ajuta să previi apariția mirosurilor neplăcute din chiuvetă. 

    • Pune pe scurgere o sită cu găurele foarte mici pentru a reține mai bine resturile alimentare. După ce speli vasele, arunca resturile alimentare la gunoi; 
    • Nu arunca ulei uzat în chiuvetei: grăsimea se va depune pe țevi, va genera mirosuri neplăcute și va îngreuna scurgerea apei; 
    • Același lucru este valabil și pentru zațul de cafea: acest rest înfundă scurgerea rapid și poate duce la degajarea unor mirosuri urâte; 
    • Toarnă ocazional apă fierbinte pentru a mai elimina din depuneri și bacterii; 
    • Apelează la ajutorul unui instalator atunci când mirosurile neplăcute persistă. 
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments