CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cât de mult intră la apă bumbacul, denimul, vâscoza sau inul și cum să le speli încât să eviți asta

publicat pe 06 sept. 2022

    Bumbacul intră la apă, dar nu este singurul material predispus acestui pericol. Căldura și umiditatea pot cauza micșorarea hainelor, îndeosebi în cazul hainelor din fibre naturale. Țesăturile sintetice nu se micșorează la fel de ușor la spălare, pentru că fibrele lor sunt adesea fixate la căldură în timpul procesului de fabricație. Fibrele naturale care pot absorbi apa sunt cel mai puternic afectate de mașina de spălat și uscător.

    Fibrele de bumbac se pot micșora cu până la 3% la uscător sau la spălare. Învârtirea bumbacului în fir întinde fibrele, iar căldura poate afecta această tensiune, determinând fibrele să se contracte ușor. Cu toate acestea, mulți producători de articole de îmbrăcăminte previn micșorarea bumbacului prin prestrângerea hainelor, așa că nu toate articolele de îmbrăcăminte din bumbac se vor micșora la spălare.

    Bumbacul intră la apă și atunci când textilele sunt realizate din bumbac 100%

    Textilele din bumbac 100% se pot micșora dacă sunt expuse la căldură sau umezeală. Fibra naturală este extrem de absorbantă, iar bumbacul absoarbe apa cu usurință. Bumbacul 100% nu se va micșora întotdeauna în mașina de spălat sau uscător. Multe dintre hainele cumpărate din magazine de retail nu se vor micșora atunci când o aruncați în mașină de spălat dacă materialul este tratat în prealabil. Însă condițiile nepotrivite bumbacul 100% se poate micșora dacă – de exemplu, le pui într-un ciclu de spălare la cald de mai multe ori, hainele se poate micșora puțin mai mult după fiecare spălare.

    haine la inmuiat

    Bumbacul spălat în apă rece probabil că nu se va micșora deloc. Dar bumbacul spălat în apă fierbinte are o șansă mare de apariție a fibrelor relaxate care contactează și remodelează îmbrăcămintea. Materialele amestecate, precum polibutonul, sunt mai puțin afectate de apa fierbinte.

    Bumbacul intră la apă, dar se poate micșora și în uscătorul de rufe

    Hainele din bumbac se micșorează cel mai mult prima dată când le speli și usuci, în special țesăturile care sunt precomprimate sau tratate pentru a preveni șifonarea. Bumbacul netratat nu ar trebui băgat deloc în uscător.

    Bumbacul precombat nu va avea o reacție la fel de puternică, dar, în general, ar trebui să nu usuci bumbacul într-un uscător setat la temperaturi ridicate. Schimbarea bruscă a temperaturii și procesul rapid de uscare din interiorul unui uscător pot face ca bumbacul să se micșoreze mult mai mult decât după spălarea materialului în apă fierbinte.

    Cât de mult intră la apă în funcție de fibrele cu care e amestecat bumbacul

    Unele amestecuri de bumbac se micșorează mult mai puțin decât hainele făcute 100% din bumbac, în timp ce altele se micșorează și mai mult în mașina de spălat și uscător. Totul depinde de tipul de fibre amestecate. Să aruncăm o privire rapidă asupra câtorva dintre cele mai populare amestecuri:

    • Polibutonul, numit adesea 50/50 pe etichete, rezistă la contracție deoarece este compus din fibre de poliester în proporție de 50%. Ca țesătură sintetică, poliesterul nu se micșorează ușor. La fel, o îmbrăcăminte din 60% bumbac și 40% poliester nu se va micșora ușor, nici măcar la spălarea cu apă fierbinte.
    • Triblendul amestecă trei tipuri de fibre, de obicei bumbac, poliester și raion. Îmbrăcămintea confecționată dintr-o țesătură cu trei amestecuri se poate micșora ușor, dar poliesterul va preveni contracția severă a fibrelor.
    • Ai grijă în cazul hainelor realizate dintr-un amestec de bumbac și raion. Acest amestec tinde să se micșoreze mai dramatic decât bumbacul 100% atunci când este expus la căldură mare.

    Cum rezolvi problema dacă ai haine micșorate la splăat din bumbac

    Pentru orice problemă există, de obicei, o soluție. Prin anumite metode poți sal va bumbacul intrat la apă.

    1. Metoda de înmuiere

    1. Umple o chiuvetă cu apă rece sau un lighean suficient de mare pentru hainele pe care vrei să le pui la înmuiat. Dacă lucrezi la un articol mare, cum ar fi o rochie sau o pereche de pantaloni, poate fi necesar să înmoi hainele într-o cadă cu apă rece.
    2. Toarnă două până la trei linguri de balsam de păr sau șampon pentru copii și amestecă.
    3. Pune hainele în apă și lasă-le la înmuiat de la cinci până la 30 minute, în funcție de cât de mult s-au micșorat.
    4. Clătește apoi îmbrăcămintea până elimini reziduurile de balsam.
    5. Întinde îmbrăcămintea pe o suprafață plană, cum ar fi un blat sau o masă.
    6. Folosește un obiect mai greu pentru a ține îmbrăcămintea întinsă cât timp se usucă.

    2. Metoda de întindere

    1. Bumbacul se întinde cu ușurință atunci când este ud, așa că poate fi suficient să îl întinzi manual. Această metodă funcționează foarte bine pentru a lungi mânecile unei bluze sau cămăși sau pentru lărgirea taliei unei pereche de pantaloni.
    2. Rulează îmbrăcămintea printr-un ciclu de apă rece în mașina de spălat sau folosește o sticlă de pulverizare pentru a umezi bine îmbrăcămintea peste tot.
    3. Oprește-te și verifică periodic cât de mult s-a întins materialul.
    4. Lasă textilele să se usuce la aer.

    Cum să previi problema bumbacului intrat la apă

    Cele mai bune două modalități de a preveni micșorarea bumbacului sunt spălarea hainelor din bumbac în apă rece și să urmarea instrucțiunilor de pe eticheta producătorului. Setează mașina de spălat la un ciclu delicat și usucă bumbacul la aer sau în uscătorul setat pe temperaturi scăzute.

    Poliesterul intră la apă: cum să ai grijă de hainele din poliester

    poliesterul intra la apa

    Textilele din 100% poliester nu intră ușor la apă, dar țesătura poate avea de suferit în apă fierbinte. Țesătura din poliester este în esență plastic, așa că se poate topi, dar trebuie luat în considerare faptul că fibrele polimerice sunt concepute special pentru rezistența și durabilitatea lor și pot rezista în circumstanțe destul de grele fără a se întinde sau a se micșora. În plus, tratamentele chimice speciale oferă multor articole de îmbrăcăminte din poliester o protecție suplimentară împotriva contracției.

    Setările normale de spălare și uscare nu ar trebui să deterioreze niciodată o îmbrăcăminte din poliester 100%. Deși este ușor să arzi accidental poliesterul cu un fier de călcat, este destul de dificil să îl faci să se micșoreze.

    Poliesterul nu se micșorează în uscător la un ciclu normal de uscare

    Poliesterul nu se micșorează dacă este supus unui ciclu normal de uscare. Cu avertismentul că ar trebui să urmezi întotdeauna instrucțiunile de pe eticheta de îngrijire a oricărui articol de îmbrăcăminte. Dacă uscătorul tău de rufe are mai multe setări de căldură, folosește setarea de căldură cea mai mică.

    Amestecurile cu poliester pot intra la apă, în funcție de tipul lor

    Există o probabilitate mai mare ca amestecul de polietilene să se micșoreze la spălare decât poliesterul 100%. Amestecurile de poliester sunt un mix între fibre de poliester cu alte fibre, cum ar fi bumbacul, raionul sau spandexul. Aceste amestecuri creează țesături cu caracteristici unice. De exemplu, bumbacul se micșorează masiv în apă fierbinte. Dacă amestecați poliester cu bumbac, polibutonul se va micșora mai mult decât poliesterul 100%.

    • Polibutonul combină fibrele de poliester și bumbac, de obicei într-un raport de 50/50 sau 65% bumbac și 35% poliester. Datorită conținutului său ridicat de poliester, polibutonul rezistă la încrețire sau micșorare în circumstanțe normale. Dar nu poate trece printr-o mașină de spălat cu apă fierbinte și setări de uscător cald fără a se micșora. Apa fierbinte va micșora polibutonul, așa că trebuie să speli hainele în apă rece. Orice amestec de poliester și bumbac, indiferent dacă este 50/50, 65/35 sau 60/40 este în totală siguranță atunci când este spălat în apă rece.
    • Poliesterul și raionul creează un material ușor, mătăsos, folosit adesea în rochii, lenjerie și bluze fanteziste. Raionul necesită îngrijire mult mai delicată decât poliesterul. Pentru a proteja articolele de îmbrăcăminte realizate din acest amestec ar trebui fie să le speli manual sau să le supui unui ciclu blând de apă rece în mașina de spălat. Nu pune îmbrăcăminte din raion de poliester în uscător. Aceste articole de îmbrăcăminte ar trebui uscate la aer.
    • Poliesterul și spandexul formează un amestec excelent, elastic, care este perfect pentru pantaloni de yoga, sutiene și îmbrăcăminte atletică. Pentru a evita deteriorarea hainelor din poliester-spandex, spală hainele într-o apă caldă, urmată de un ciclu de clătire la rece. Acest amestec poate intra în uscător la o temperatură scăzută. Amestecurile de poliester și spandex variază de la 5% spandex până la 95% poliester, până la 20% spandex și doar 80% poliester. Cu cât este mai mare cantitatea de spandex din amestec, cu atât mai delicat ar trebui să tratezi îmbrăcămintea.

    Cum să salvezi hainele din poliester care au avut de suferit

    Poți salva poliesterul relaxând fibrele hainei într-o înmuiere specială și prin folosirea ulterioară de greutăți sau ace pentru a-l întinde ușor înapoi în formă.

    1. Umple o cadă de spălat sau chiuveta cu apă călduță și pune o linguriță sau două de balsam de păr. Pune haina din poliester în apă și las-o să se înmoaie timp de aproximativ cincisprezece minute.
    2. În timp ce se înmoaie, pregătește o zonă de uscare: vei avea nevoie de o suprafață plană acoperită cu un prosop. Poți întinde rufele și pe un uscător clasic.
    3. Scoate haina din apă și clătește-o ușor sub jet de apă, dar nu nu o scoarce pentru a o usca. Strânge haine puțin în mâini pentru a scoate o parte din apă, apoi ruleaz-o într-un prosop până când excesul de apă dispare.
    4. Lasă apoi haina la uscat în zona amenajată în acest scop.

    Vâscoza intră la apă: care este cea mai indicată metodă de curățare pentru hainele din vâscoză

    vascoza intra la apaVâscoza se poate micșora la uscător sau la spălare. Este o țesătură foarte delicată, iar căldura și mișcarea unei mașini de spălat și uscător pot scurta și micșora fibrele.

    Intră la apă hainele confecționate 100% din vâscoză?

    Vâscoza este un înlocuitor accesibil pentru mătase, dar îi lipsește rezistența mătăsii naturale. Acest tip de țesătură se poate micșora de fiecare dată când o speli, mai ales dacă folosești apă fierbinte, cicluri repetate și dure la mașina de spălat. Spre deosebire de țesăturile precum bumbacul 100%, încercarea de a „pre-strânge” un articol de viscoză nu îl va împiedica să se micșoreze în timpul spălărilor ulterioare.

    O îmbrăcăminte cu un strat rezistent la contracție nu se va micșora la fel de mult la spălările timpurii, așa cum o va face odată ce stratul începe să se uzeze. Spălările timpurii ar putea părea că ar fi pre-strâns îmbrăcămintea, dar efectul se va dispărea în cele din urmă.

    Uscarea afectează vâscoza mult tare decât spălarea. Pentru o întreținere atentă și haine din vâscoză durabile recomandăm spălarea acestora la curățătorii, pentru curățare chimică.

    Vâscoza intră la apă și în cazul amestecurilor cu alte materiale

    Amestecurile de viscoză se pot micșora. Cât de mult se micșorează depinde însă de tipul celorlalte țesături din amestec. Chiar dacă celelalte fibre sunt foarte rezistente, materialul se va micșora dacă îl speli incorect. Atunci când ai un articol de îmbrăcăminte confecționat dintr-un amestec de țesături, recomandat este să ții cont de indicațiile de spălare pentru cele mai delicate fibre din amestec.

    Cum recuperezi vâscoza care a intrat la apă

    Recuperarea hainelor de vâscoză intrate la apă și aducerea lor în forma esențială este destul de dificilă fără ajutor profesional. Dar poți încerca următoarea metodă:

    1. Dizolvă balsam de păr sau șampon pentru copii într-un vas cu apă la temperatura camerei. Raportul ar trebui să fie o lingură de balsam sau șampon la un litru de apă. Amestecă ușor pentru ca lichidul să nu facă bule.
    2. Scufundă țesătura în întregime pentru cel mult cinci minute.
    3. Scoate haine din apă și stoarce-o între prosoape. Nu o stoarce sau răsuci, ci pune-o la uscat pe un prosop.
    4. Trage ușor materialul pentru a întinde țesătura. Dacă tragi prea tare ai putea rupe materialul.

    Haine micșorate la spălat din in: inul intră la apă

    inul intra la apaȚesătura din in provine din fire procesate din culturile de in, care odată trecute prin procesul de tratare, sunt gata să devină materie primă pentru realizarea de articole de îmbrăcăminte, lenjerii de pat, prosoape și alte nenumărate tipuri de articole.

    Inul pur se poate micșora după prima spălare în proporție de aproximativ 4%, dar multe companii vând țesături de in prespălate. Există, așadar, șanse mici să te lovești de problema unor haine micșorate la spălat din in. Caută, așadar, articole din in prespălate.

    Verifică eticheta pentru a vedea dacă materialul a fost prespălat și urmează cu sfințenie instrucțiunile de îngrijire.

    Inul intră la apă: apă rece sau apă caldă?

    Hainele și lenjeriile din in pot fi puse într-o mașină de spălat și spălate cu detergent pentru delicate în apă călduță, dar este important să verifici instrucțiunile de pe eticheta fiecărui articol.

    Este posibil ca țesătura de in de o calitate mai slabă să nu se spele la fel de bine, iar inul pur se poate micșora dacă nu a fost prespălat. Acest lucru merită luat în considerare în special dacă cumperi lucruri care necesită spălare frecventă la temperaturi mai ridicate, cum ar fi lenjeria de pat sau lenjeria de masă. Folosește un ciclu blând atunci când speli articolele din in la mașina de spălat.

    În cazul țesăturilor din in mai vechi recomandăm spălarea manuală în apă rece cu detergent pentru haine delicate și clătire tot în apă rece.

    Urmează instrucțiunile de îngrijire ale producătorului înainte de a usca hainele din in sau celelalte textile.

    Ce să faci dacă inul a intrat la apă

    lenjerii din in la uscat inul intra la apaDacă speli un articol de in și se micșorează, nu te gândi că este un caz pierdut înainte de vreme. Există lucruri pe care le poți face:

    1. Înmoaie materialul în apă călduță și detergent pentru țesături delicate timp de aproximativ zece minute.
    2. Scoate produsele din in din apă și apasă ușor pentru a elimina excesul de apă.
    3. Agăță hainele/ lenjeriile la uscat pentru câteva minute, pentru ca apa să se scurgă de tot.
    4. În timp ce țesătura de in este încă umedă întinde pe un prosop pe o masă de călcat.
    5. Folosind o temperatură mică, calcă ușor materialul cu fierul de călcat întinzând cu grijă fibrele înapoi la dimensiunea lor originală. Nu freca și nu apăsa puternic pentru a nu deteriora materialul. Folosește o mișcare de apăsare fermă, dar blândă.

    Satinul intra la apă: cum trebuie îngrijite hainele din satin

    Satinul este un material fabricat din lână, bumbac, mătase și alte fibre. El moștenește toate calitățile pe care le conțin acele materiale și ca atare, se micșorează. Uneori, dramatic dacă nu este manipulat corect.

    Este recomandat să depozitezi articolele din satin în recipiente etanșe și să păstrezi aceste recipiente în locuri răcoroase, ferite de lumină. Căldura nu este bună pentru țesătură.

    Este absolut necesar să urmezi instrucțiunile de pe etichetele producătorului în cazul țesăturilor din satin pentru o îngrijire corespunzătoare și o viață lungă. În cazul în care recomandarea este să le cureți chimic, apelează la serviciile unei spălătorii. Alte articole din satin pot fi spălate manual, această metodă de curățare fiind mai blândă decât o spălare la mașina de spălat.

    Satinul intră la apă: materialul nu se „strânge” întotdeauna după spălat

    satinul intra la apaEste recomandat ca satinul să fie spălat în apă la temperatura camerei sau rece. Aceste temperaturi nu dăunează fibrelor din lenjeria de pat sau din hainele tale din satin. Nu folosi apă caldă sau fierbinte dacă vrei ca produsele din satin să reziste.

    Temperaturile mai ridicate vor cauza „strângerea” satinului cu cel puțin 10%, până la 20%.

    Ce se întâmplă când pui hainele și lenjeriile din satin în urscătorul de rufe

    Unele produse din satin au de suferit atunci când sunt puse în mod repetat în uscătorul de rufe. Lasă hainele și lenjeriile din satin să se usuce în mod natural pentru a nu afecta rezistența și luciul materialului.

    Păstrează țesăturile din satin departe de lumina directă a soarelui, altfel riști să decolorezi și să deteriorezi materialul delicat prin expunerea la razele UV și lumina soarelui.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments