CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

3 idei de curățare a petelor de pe saltea, simple și rapide

publicat pe 02 aug. 2024

    Petele de pe saltea trebuie curățate cu substanțele potrivite pentru a putea fi scoase. Igienizarea saltelei trebuie făcută constant pentru a preveni apariția petelor. Iată câteva idei de curățare a petelor de pe saltea, de la cele mai comune până la cele mai greu de scos. Îți prezentăm și ce ingrediente să folosești. Detalii în articol. 

    Curățarea saltelei de dormit trebuie să fie printre acele activități de igienizare din casă făcută la intervale de timp regulate. Doar în felul acesta poți menține un mediu de dormit sănătos și confortabil. Mai ales atunci când salteaua se murdărește. 

    În timp, pe saltea pot apărea pete, se pot dezvolta microorganisme ori mirosuri nedorite. În cazul petelor de pe saltea, acestea nu doar că strică aspectul, ci pot să o facă de nefolosit. 

    Îți explicăm în cele ce urmează cum să cureți petele de pe saltea, ce substanțe să folosești și ce sfaturi de îngrijire să aplici. 

    Cât de des ar trebui curățată salteaua?

    Curățarea saltelei ar trebui să fie realizată cel puțin de două ori pe an pentru a asigura un mediu de dormit igienic. 

    În cazul în care apar pete sau scurgeri accidentale, acestea ar trebui tratate imediat pentru a preveni infiltrarea profundă în material și dezvoltarea mucegaiului sau a altor microorganisme. 

    De asemenea, întoarcerea saltelei o dată la trei luni ajută la distribuirea uniformă a uzurii și poate prelungi durata de viață a acesteia.

    Ce riști dacă nu cureți salteaua

    O saltea neîngrijită poate deveni un mediu propice pentru acumularea de bacterii, acarieni și mucegai. Acestea pot provoca probleme de sănătate, cum ar fi alergii, iritații ale pielii, dificultăți respiratorii sau chiar infecții. În plus, petele persistente pot afecta durabilitatea saltelei și pot reduce confortul în timpul somnului.

    Cum cureți petele de pe saltea, simplu și rapid

    Salteaua se poate curăța simplu și rapid cu ajutorul unor substanțe și ustensile pe care le ai prin casă. În funcție de tipul petei, în continuare îți explicăm cum să faci curățarea saltelei. 

    1. Pete de mucegai

    pete de mucegai pe saltea alba care sunt curatate cu o solutie de otet
    Urmele de mucegai de pe saltea trebuie scoase cu oțet

    Acest tip de pete pot apărea pe saltea dacă în cameră există o umiditate peste medie. Petele de mucegai de pe saltea pot fi dăunătoare deoarece cauzează probleme respiratorii și alergii. 

    Pentru a curăța petele de mucegai, înainte de orice ar fi bine să aspiri salteaua pentru a îndepărta sporii și resturile. Apoi, prepară o soluție din părți egale de apă și oțet și aplică pe zona afectată de mucegai cu ajutorul unei cârpe. 

    Freacă ușor cu o perie moale pentru a înlătura mucegaiul. Odată curățată zona, presară bicarbonat de sodiu pentru a se absorbi excesul de umiditate și pentru a se neutraliza mirosurile. 

    La final, aspiră bicarbonatul de sodiu după ce s-a uscat complet și aerisește salteaua pentru a preveni reapariția mucegaiului. 

    2. Pete de sânge 

    pata de sange pe saltea alba solutii curatare
    Petele de sânge coagulează repede pe țesătura saltelei, motiv pentru care trebuie să acționezi rapid

    Petele de sânge sunt foarte dificil de scos de pe saltea. Sângele coagulează foarte repede și pătrunde în țesătura saltelei. Trebuie să acționezi foarte rapid pentru a evita uscarea petei. 

    Vei avea nevoie de apă oxigenată pe care să o aplici direct pe pată. Lasă să acționeze câteva minute, după care tamponează pata cu o cârpă uscată și absorbantă. 

    Spală apoi zona afectată a saltelei cu soluție de apă rece și detergent lichid. Freacă ușor cu o cârpă până când pata iese de la sine. Clătește apoi cu apă rece și tamponează din nou pentru a absorbi lichidul. 

    Lasă salteaua să se usuce complet înainte de a pune din nou lenjeria de pat.

    3. Pete galbene 

    pata galbena pe saltea solutii curatare
    Petele galbene de pe saltea trebuie curățate cu atenție pentru rezultatul dorit

    Petele galbene apar de obicei din cauza transpirației și a uleiurilor corporale eliminate de corp în timpul somnului. Aceste pete pot să fie inestetice și necesită o curățare mai profundă. 

    De aceea, e indicat să prepari o pastă din bicarbonat de sodiu, apă oxigenată și câteva picături de detergent lichid. Aplica pasta rezultată pe petele galbene și las-o să acționeze pentru minim 30 de minute. 

    Freacă ușor zona cu o cârpă umedă pentru a curăța pata, apoi clătește cu apă rece. Zona de pe saltea trebuie uscată cu o cârpă curată, apoi aerisirea naturală trebuie să fie lăsată să își facă efectul. 

    Sfaturi de îngrijire pentru o saltea curată

    La final, iată o serie de sfaturi care te pot ajuta să cureți și să întreți salteaua mai bine: 

    • Folosește o husă de protecție impermeabilă pentru saltea care poate preveni pătrunderea petelor și a lichidelor în materialul saltelei; 
    • Aspiră salteaua regulat, cel puțin o dată pe lună, pentru a îndepărta praful și alergenii; 
    • Întoarce salteaua o dată la trei luni pentru a preveni deformarea și uzura inegală; 
    • Aerisește salteaua zilnic: lasă patul descoperit pentru câteva ore pentru a nu se acumula umiditate și pentru a reduce riscul apariției de mucegai; 
    • Curăță imediat orice pată sau scurgere accidentală pentru a preveni infiltrarea în materialul saltelei și dezvoltarea bacteriilor. 
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments