UTILE

Ce înseamnă confort 1, 2, 3 la apartamente. Criteriile care fac diferența

publicat pe 04 iun. 2025

    Clasificarea apartamentelor pe 3 categorii chiar are legătură cu tipul confort pe care îl oferă. Fie că ești în căutarea unui cămin al tău, fie că vrei să investești în imobiliare, înțelegerea claselor de confort te ajută să iei decizii mai bune. Iată ce înseamnă confort 1, 2 3 la apartamente, ce criterii fac diferența și cum se reflectă avantajele și dezavantajele fiecărei locuințe în prețul de achiziție. Detalii, în articol. 

    Dacă te-ai aflat vreodată în postura de a căuta un apartament, fie pentru cumpărare, fie pentru închiriere, e posibil să fi întâlnit expresii precum „apartament de confort 1” sau „garsonieră confort 2”. 

    Ce înseamnă, de fapt, aceste clasificări? De unde vin și cum ne pot influența deciziile atunci când alegi o locuință?

    În România, termenii „Confort 1”, „Confort 2” și „Confort 3” nu sunt doar etichete tehnice, ci moșteniri ale unui sistem de planificare urbană care a început în epoca industrializării comuniste. 

    Chiar și astăzi, aceste denumiri arată detalii despre modul în care s-au construit orașele, despre prioritățile autorităților și despre nevoile oamenilor de atunci și de acum. Chiar dacă aceste clasificări nu relevă toate detaliile tehnice sau utile despre o locuință, ele reprezintă un punct de pornire pentru a luat o decizie. 

    Clasificare confort locuințe: de ce s-a făcut

    Clasificarea locuințelor după gradul de confort a fost introdusă în România în anii ’60 – ’70, într-o perioadă în care regimul comunist își propunea să ofere o locuință pentru fiecare muncitor.  

    În acel context, dezvoltarea urbană era intensă, iar eficiența în construcție devenise un obiectiv național. Statul construia blocuri în serie, iar standardizarea devinise cheia. 

    Astfel, a apărut nevoia de a clasifica apartamentele în funcție de criterii obiective precum suprafața utilă, compartimentarea, numărul de băi, existența balconului și chiar lățimea coridorului de acces.

    Această clasificare pe trei categorii nu a fost doar o chestiune ce ține de arhitectura locuinței, ci și una socială. Locuințele puse în categoria Confort 1 erau rezervate în general familiilor înstărite sau celor cu funcții importante în partid, în timp ce locuințele Confortul 2 și 3 erau destinat muncitorilor sau tinerilor la început de drum. 

    În prezent, aceste diferențe se reflectă încă în prețurile unei locuințe, în calitatea lor actuală și în percepția publică atunci când vine vorba de achiziție sau de închirierea lor. 

    Prețurile apartamentelor în funcție de categoria de confort

    Piața imobiliară din România a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor în 2025, dinamică cu influențe și asupra valorii de achiziție a apartamentelor din clasificate pe categorii. 

    În București, prețul mediu al apartamentelor vechi Confort 1 a ajuns la 2.095 euro/metru pătrat în ianuarie 2025, în creștere cu 21% față de anul anterior . Astfel, un apartament de 75 metri pătrați se vindea, în medie, cu peste 143.000 euro, iar o garsonieră de 40 metri pătrați cu peste 76.000 euro.

    Pe de altă parte, în această categorie, apartamentele Confort 1 din Cluj-Napoca au atins un record de 2.981 euro/metru pătrat, în creștere cu 15% față de 2024. 

    În categoria Confort 2, un apartament de două camere din București, cu o suprafață de 55 metri pătrați, se vindea în București la începutul anului cu puțin peste 105.000 euro. 

    În schimb, tot în București, o garsonieră de 40 metri pătrați se vindea, în medie, cu peste 76.000 euro în ianuarie 2025. 

    Ce înseamnă confort 1 la apartament

    apartament confort 1 amenajare
    Apartamentele confort 1 oferă spațiu, compartimentare ideală și o bună calitate a materialelor la interior

    Un apartament de tip Confort 1 este, pe scurt, ceea ce majoritatea dintre noi își imaginează atunci când ne gândim la o locuință normală: camere spațioase, bucătărie generoasă, o baie sau chiar două, în funcție de numărul de camere, un balcon și o compartimentare decomandată. 

    Fiecare cameră a unui apartament Confort 1 este accesibilă printr-un hol, fără a trece prin alte camere, ceea ce oferă intimitate și funcționalitate.

    Acest tip de apartamente a fost construit preponderent în anii ’80, dar se regăsește și în blocuri noi, unde normele moderne impun o suprafață minimă pentru fiecare tip de cameră. 

    Ce înseamnă concret:

    • Garsonierele de confort 1 au peste 30 metri pătrați; 
    • Apartamentele cu 2 camere sar de 50 metri pătrați; 
    • Cele cu 3 camere au peste 65 metri pătrați; 
    • Iar cele cu 4 camere depășesc 80 metri pătrați. 

    Astfel, locuințele Confort 1 oferă spațiu generos, funcționalitate excelentă, compartimentare ideală pentru viața de familie sau pentru home office, lumină naturală din abundență și posibilitatea de personalizare interioară. 

    Sunt ideale pentru familii, cupluri cu planuri pe termen lung sau persoane care lucrează de acasă și au nevoie de un spațiu bine definit.  

    Ce înseamnă confort 2 la apartament

    apartament confort 2 renovat
    Chiar dacă sunt semidecomandate, apartamentele Confort 2 pot fi ușor de locuit cu o investiție minimă

    Apartamentele din clasa Confort 2 sunt rezultatul unui echilibru între nevoia de locuințe și limitările de spațiu și buget. De regulă, aceste locuințe sunt semidecomandate, adică nu toate camerele sunt accesibile din hol, unele se leagă între ele. Bucătăriile și băile sunt mai mici, iar holurile mai înguste.

    În ciuda acestor limitări, multe apartamente de confort 2 sunt locuibile și pot fi renovate astfel încât să ofere un trai decent. Sunt frecvent întâlnite în blocurile construite între anii ’60 și ’75.

    Suprafețe tipice:

    • Garsoniere: între 23 și 30 metri pătrați; 
    • Apartamente cu 2 camere: 36 și 50 metri pătrați; 
    • Apartamente 3 camere: între 50 și 65 metri pătrați.

    Ca avantaje, apartamentele Confort 2 au un cost mai mic de achiziție, însă spațiul mai mic reprezintă un compromis de confort, justificat și de preț. Pe de altă parte, multe astfel de apartamente pot să fie mai confortabile grație unor transformări de design interior și de amenajare, cu investiții mici. 

    În schimb, un mare dezavantaj al apartamentelor Confort 2 rămâne compartimentare ineficientă. La fel și lipsa facilităților de tipul balconului sau spațiilor de depozitare. În aceeași măsură, finisajele acestor apartamente sunt vechi și necesită intervenție și investiții. 

    Pentru cine sunt potrivite? Pentru studenți, cupluri tinere sau pentru investiții în scop de închiriere. 

    Ce înseamnă confort 3 la apartament

    apartament confort 3 bucatarie veche colorata in roz
    Locuințele clasificate în categoria Confort 3 sunt vechi, nesigure și nu oferă facilități bune de locuire

    Confortul 3 este, fără îndoială, categoria cea mai modestă în peisajul locativ românesc. Aceste apartamente au fost construite în general între anii ’50 și ’60 sau chiar înainte și se remarcă prin suprafețe reduse, lipsa holurilor, camere nedecomandate și spații sanitare minime sau chiar comune, în cazuri extreme.

    Suprafețe reduse:

    • Garsoniere: sub 23 metri pătrați; 
    • Apartamente 2 camere: sub 36 metri pătrați; 
    • Apartamente 3 camere: sub 50 metri pătrați. 

    Prețurile pentru apartamentele Confort 3 sunt foarte accesibile – de regulă, cele mai ieftine locuințe dintr-un oraș. Pot reprezenta o soluție temporară pentru persoane cu venituri mici.

    Însă, spațiul este foarte limitat, nu există intimitate, izolarea fonică este slabă, instalațiile electrice și sanitare sunt foarte vechi, iar poziționarea lor este în cartiere cu infrastructură precară.