Cum ar fi ca cel mai frumos loc din lume pentru tine să fie chiar la tine acasă? Îmaginează-ți: să ai acel sentiment de confort absolut ori de câte ori intri pe ușa de la intrare. Să-ți lași încălțămintea din picioare și să pășești într-un mini-univers personal, în care dulceața plutește în aer și care reușește să-ți spună „bine ai revenit!” încă de pe hol. Misiunea noastră e să-ți dăm sfaturile potrivite pentru ca tu să faci din acasă spațiul în care te simți cel mai bine.
Așa că am rugat câteva persoane care au atins deja acest ideal cu locuințele lor să ne dezvăluie câteva trucuri. A ieșit o listă stufoasă care te va ajuta să atingi maximul de confort în casa ta.
1. Înlocuiește decorațiunile din sticlă cu unele din materiale poroase
În special în sezonul rece, e indicat să înlocuiești decorațiunile cu texturi lucioase și perfect finisate, cu unele ceva mai calde. „Unul din principalele trucuri e să înlocuiești decorațiunile din sticlă, plastic și alte materiale reci, cu unele poroase, calde și primitoare”, explică Diana Dragne, ilustratoare și designer de interior cu o casă super cozy. Ea recomandă materiale precum lemnul, teracota și elementele împletite din răchită sau chiar lână.
2. Nu lăsa ferestrele „dezbrăcate”
Ferestrele goale îți pot lăsa senzația de amenajare nefinisată, iar faptul că nu ai nimic care să filtreze lumina de afară s-ar putea să o facă prea puternică. Diana recomandă să pui musai perdele și draperii la geam. „Materialul din care sunt confecționate, dar și cromatica perdelelor e de preferat să fie neutră, potolită”, explică ea.
Și arhitecta de interior Raluca Sînziana Căținaș de la Vivico pune accentul pe importanța draperiilor, iar ca ele să aducă cu adevărat confort vizual în amenajare, trebuie să fie alese la dimensiunile corecte. „Draperiile ar trebui să fie înalte cât înălțimea camerei, să atingă pardoseala sau să fie mai lungi cu maximum 10 centimeri”, explică ea. Un calcul simplu este să înmulțești lungimea peretelui pe care e fereastra cu 1.7 sau 2 ca să afli dimensiunea corectă.
3. Acoperă podeaua rece cu un covor
Un alt accesoriu important este covorul. „Covoarele sunt nelipsite din amenajările mele”, spune Raluca. Și Diana Dragne e de părere că e un element esențial într-o casă cozy, iar ea recomandă să alegi un covor de dimensiuni mari, pentru a marca zona în care e așezat.
„De exemplu, covorul din living trebuie să cuprindă atât canapeaua, cât și fotoliile, măsuța de cafea și alte elemente prezente în zona de zi”, explică Diana.
4. Umple-ți casa cu lumânări parfumate
E posibil să le consideri un moft sau o cheltuială inutilă, însă lumânările parfumate au o mare influență asupra atmosferei dintr-o casă. „Creează sentimentul de acasă. Eu le folosesc atât pentru miros, cât și pentru lumina caldă și primitoare pe care o conferă serilor din sezonul rece”, spune Diana Dragne.
5. Decorează cu obiecte vintage sau handcrafted
Măsuța de cafea din livingul Roxanei este adusă din Africa
Covorul e adus chiar de ea din Iordania
Masa din bucătărie e de fapt un fost banc de lucru
Roxana Puriș, designer vestimentar la pur clothing, spune că obiectele vintage sau handcrafted „dau o notă de «realitate» locuinței și o ancorează în prezent”. La ea acasă, în living, a adus o măsuță de cafea realizată manual în Africa și un covor de lână din Iordania. Iar în bucătărie, în loc de masă a pus un fost banc de lucru recondiționat.
6. Fă-ți un display cu cele mai dragi momente
Un alt lucru pe care Roxana l-a pus în aplicare la ea acasă este și un display plin cu amintiri și obiecte cu valoare sentimentală. „În cazul meu, o adunătură de obiecte de artă, cărți, flori, obiecte primite în dar de la oameni dragi și fotografii care înseamnă mai mult decât toate cuvintele din lume”, povestește ea.
7. Umple un perete gol cu tablouri
Că tot vorbeam de un display, o soluție să umpli un perete lipsit de personalitate este să faci din el o mini-galerie. „Expunerea tablourilor de mari și mici dimensiuni, alăturate, va da viață unui spațiu mai rece”, spune Diana Dragne. Poți pune în rame printurile de la artiștii tăi preferați, ori chiar fotografii făcute de tine.
8. Pune-ți la punct bucătăria
Ce poate să-ți aducă mai mult confort în casa ta decât faptul că știi exact fiecare lucru unde este și nu trebuie să cauți în disperare? Pentru asta, trebuie să pui la punct o bucătărie utilă pentru tine, spune Roxana Puriș.
„Nimeni nu știe mai bine decât tine locul oalelor, al tacâmurilor și al farfuriilor și nici felul în care gătești și cum îți place să îți aranjezi mirodeniile”, explică ea. Sfatul Roxanei e să-ți faci de cap cu organizarea.
9. Scapă de lucrurile de care nu ai nevoie
O regulă simplă dar cu un efect major este să scapi de lucrurile care ocupă loc în casă degeaba. „Simplifică la maximum, cât se poate”, te sfătuiește Ioana Rozorea, fotograf la Desene cu lumină și marketing manager la Kanal D. În casa ei, designul scandinav face echipă bună cu cel minimalist, iar spațiul este super aerisit.
„Folosește-te de spațiu să locuiești în el, nu să depozitezi lucruri! Când ne-am mutat, am dat și aruncat jumătate din lucruri și m-am simțit brusc mai liberă și mai fericită”, explică ea.
10. Lasă lumina naturală să pătrundă pe cât posibil
Un alt lucru pe care l-a pus în aplicare la ea acasă pentru extra confort a fost să aducă cât mai multă lumină naturală înăuntru. „E una dintre caracteristicile esențiale pentru a avea o casă sănătoasă și primitoare”, spune Ioana. Sfatul ei e să o amplifici cu o amenajare în nuanțe deschise, neutre și, eventual, fără perdele (dar draperiile nu trebuie să lipsească).
11. Pune accentul pe iluminatul de atmosferă
Că tot vorbeam de lumină, când cea de afară e insuficientă, compensează cu cea artificială. „Recomand un iluminat artificial corect, cu accent pe iluminatul de atmosferă: ghirlande, corpuri de iluminat dimabile, lumini ambientale întotdeauna cu lumină caldă”, explică Raluca Sînziana Căținaș. Iar asta se vede cel mai bine în apartamentul ei în care, deși nu pătrunde prea multă lumină de afară, ne-am simțit extra cozy în timpul filmărilor.
12. Investește în electrocasnice smart
Un alt lucru care ți-ar putea aduce mai mult confort sunt aparatele bune la toate. „Fă investiții în electrocasnice și gadget-uri care te ajută să ai mai mult timp liber (mașina de spălat vase, aspiratorul robot), să petreci timp de calitate cu familia ta sauu făcând lucrurile care îți plac”, explică Ioana Rozorea.
Foto principală: Oana Gociman
-
Case
Amenajare cu puternice influențe clasice și multă lumină naturală, într-o casă de 130 metri pătrați, din Iași
-
Case
Cum arată o casă amenajată cu accente glam, în care intrarea se face din stradă direct în bucătărie
-
PROIECTE DE AMENAJARE
În livingul unei case de 130 metri pătrați tronează o construcție care seamănă cu o căsuță în copac
-
LIFE
Cât costă un brad artificial de Crăciun în 2024. Care sunt avantajele pe care le aduce în locuința ta
Prețul e accesibil, chiar și pentru brazii de dimensiuni mari.
-
LIFE
Cum se face împodobirea bradului de Crăciun. Ce se pune prima dată, ordinea corectă
Respectarea pașilor face ca bradul să arate impecabil.
-
UTILE
Cât consumă un aer condiționat iarna pe căldură. Sfaturi utile pentru a economisi la factură
Poate fi o soluție destul de eficientă.
Buna, super articol! mic typo aici Acoperă perdeaua rece cu un covor
Hehe, mulțumesc pentru atenționare, corectez 😀
Cum se împaca regula Nr. 6 ( colecționează obiecte) cu regula Nr. 9 (stil minimalist)? Pe care și-o alegi???
Pe cea care ți se potrivește cel mai bine 🙂
E stiut ca doamnele se contrazic pe ele insele de-a lungul unei expuneri, doar ca pe ele nu le deranjeaza; pe noi insa ne pun in dificultate, caci punem mai mult pret pe claritate si precizie. Care sunt un lux anyway. Sunt de acord cu 11 din cele 12 lucruri postulate aici; cel cu electrocasnice smart as indrazni sa-l evit. Am cumparat un frigider si congelator smart, a costat vreo 7.000 lei ; l-am ales pentru ca are acel sistem de racire a apei in exterior, gen „La Fantana”. L-am folosit de vreo 5 ori si pe urma am renuntat:… Read more »
Bună, Mihai. Mulțumim pentru comentariu, nu este o contrazicere, sfatul de la punctul șase este dat de o persoană, iar cel de la punctul nouă de altă persoană. Ideea e să își aleagă fiecare ce i se potrivește, în funcție de personalitate și stilul de viață, de asta am cules trucuri de la oameni diverși 🙂 Cât despre frigiderul smart, îmi pare rău că nu a fost ce trebuie, dar nu cred că e o experiență pe care o putem generaliza la toate electrocasnicele smart. Altădată ar merita să menționezi companiei producătoare nemulțumirile, cât timp mai e în garanție produsul… Read more »