Casă mai bună

Ce trebuie să fac după ce cumpăr o casă: etape obligatorii și pași de urmat

  Cumpărarea unei case vine la pachet cu o serie de obligații. Odată ce ai cumpărat cu o casă trebuie să îți rezervi mult timp pentru a intra în legalitate cu tot ce înseamnă rolul de proprietar. Am descoperit ce trebuie să faci după ce cumperi o casă. Fiecare etapă este obligatorie astfel încât să poți să fii proprietarul locuinței. 

  E normal să îți pui următoarea întrebare: „Ce trebuie să fac după ce cumpăr o casă?”. Mai ales când tot procesul achiziției unei locuințe implică o mulțime de acte, un buget consistent și stres. 

  Pe scurt, răspunsul la întrebare ar fi că trebuie să ajungi proprietarul locuinței din punct de vedere legal. Acest pas implică o serie întreagă de etape și de pași de urmat odată ce ai semnat contractul de vânzare – cumpărare. 

  Ține cont de faptul că trebuie să te înarmezi cu răbdare pentru că e posibil să ai parte de timpi lungi de așteptare. Astfel încât toate actele și toate schimbările să intre în legalitate. În continuare, îți spunem ce trebuie să faci după ce cumperi o casă. 

  Ce trebuie să fac după ce cumpăr o casă: acte și impozite

  Odată ce ai semnat contractul de vânzare – cumpărare pentru noua ta locuință trebuie să parcurgi etapa de trecere pe rol. Adică să te prezinți la Direcția de Impozite și Taxe Locale de pe raza căreia este arondată locuința pentru a înregistra achiziția. 

  În această etapă o să ai nevoie de: 

  • contractul de vânzare – cumpărare în original; 
  • cartea ta de identitate, în original; 
  • copii după releveu și după certificatul energetic; 
  • copie după certificatul de căsătorie (dacă este cazul). 

  Foarte important: trebuie să te prezinți la Direcția de Impozite și Taxe în termen de 30 de zile de la autentificarea contractului de vânzare – cumpărare la notar. În caz contrar, riști să primești amendă pentru nedeclararea bunului. 

  Ce trebuie să fac după ce cumpăr o casă: ce prezinți la administrație

  În calitate de nou proprietar, trebuie să prezinți administratorului imobilului o copie după cartea ta de identitate și una după contractul de vânzare – cumpărare. 

  Acest pas este necesar pentru menționarea noului proprietar în Cartea Imobilului. 

  Ce trebuie să fac după ce cumpăr o casă: contracte noi pentru utilități

  Un pas ceva mai birocratic și cum timpi lungi de așteptare este dat de schimbarea contractelor la utilități. Pentru proprietatea achiziționată trebuie să devii titularul contractelor de utilități. 

  Astfel, trebuie să te prezinți la sediile tuturor societăților care îți furnizează utilități pentru schimbarea contractelor. Este vorba de utilități precum: energie electrică, salubritate, internet și TV sau furnizare apă și furnizare agent termic după caz. 

  Aici trebuie să ai asupra ta următoarele documente: 

  • copie după contractul de vânzare – cumpărare a locuinței; 
  • copie după cartea ta de identitate;
  • ultima factură și chitanța aferentă fiecărui tip de serviciu;
  • o poză cu seria și indexul actual al contorului. 

  Este necesar să te prezinți la sediile societăților de utilități în maxim 30 de zile de la data autentificări contractului de vânzare – cumpărare. Altfel, te poți aștepta ca unele utilități să îți fie tăiate. 

  Ce trebuie să fac după ce cumpăr o casă: la ce ajută intabularea

  O ultimă etapă de parcurs după ce ai cumpărat o casă este să te prezinți la notariat pentru încheierea de intabulare. Adică pentru înscrierea proprietății în cartea funciară. 

  Înscrierea dovedește faptul că ai dreptul real și total asupra proprietății. Și mai atestă că locuința îți aparține pe deplin. 

  După ce semnezi contractul de vânzare – cumpărare trebuie să te prezinți la notarul unde vânzarea a avut loc. De acolo îți ridici încheierea de intabulare, care ar trebui să fie gata în maxim zece zile de la momentul în care notarul transmite toată documentația necesară. 

  Intabularea, alături de cadastru, reprezintă un pas necesar. Te ajută în momentul în care vrei să vinzi imobilul sau să faci un credit ipotecar. 

  Ce trebuie să fac după ce cumpăr o casă: fă o asigurare de locuință

  O etapă obligatorie ar fi să îți asiguri locuința. Deși mulți proprietari nu fac asta, e absolut necesar să îți asiguri imobilul împotriva dezastrelor naturale. În această etapă, explorarea opțiunilor de asigurare depinde de preferințe și de buget. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Ce trebuie să fac după ce cumpăr o casă: etape obligatorii și pași de urma...