Apartamente cu 3 camere

Before&after: amenajare cu focus pe spații de depozitare, după 50 ani fără reparații semnificative

publicat pe 06 feb. 2025

    Culorile pastelate și depozitările bine gândite sunt principalele atuuri ale unui apartament din Drumul Taberei, București. Aflat într-un bloc construit în anii ’70, spațiul nu avusese parte, până acum, de renovări semnificative. Proiectul a fost coordonat de arhitecții de interior, Andreea Petroiu și Alexandru Țîrcu de la Intento Design Studio și a beneficiat de un buget de 45.000 euro.

    Apartamentul are o suprafață utilă de 68 de metri pătrați și este alcătuit din bucătărie, living, dormitor matrimonial cu ieșire într-un balcon micuț, baie și camera copilului. Este o locuință semidecomandată, situată într-un bloc construit în perioada comunistă. Interiorul nu fusese modernizat de multă vreme, așa că lucrările au fost complexe: de la înlocuirea finisajelor, până la tâmplărie și uși interioare. Cea mai mare provocare a șantierului a fost refacerea instalațiilor, spun arhitecții care s-au ocupat de proiect, pentru că structura blocului este realizată integral din diafragme de beton.

    Amenajare cu focus pe spații de depozitare și linii simple

    „Amenajarea nu a pornit de la o temă anume. Proprietarii și-au dorit un stil scandinav, pentru funcționalitatea sa și liniile simple, dar într-o formulă readaptată, cu o cromatică mai vie”, spune arhitecta de interior Andreea Petroiu. „Am avut la bază un studiu al culorilor, pe baza personalităților lor, realizat de un expert în domeniu. A fost un lucru care ne-a ajutat mult în dezvoltarea conceptului de design”.

    Compartimentarea apartamentului a rămas neschimbată, atenția îndreptându-se, în special, pe optimizarea spațiului disponibil. Fiind o locuință de familie, partea practică a lucrurilor a contat mult, mai ales proiectarea spațiilor de depozitare. Arhitecții de la Intento Design Studio au reușit să mențină un echilibru între estetic și funcțional, prin soluții de mobilare custom made. Au reușit, în felul acesta, să eficientizeze spațiul, fără să-l încarce vizual.

    Holul este o zonă care, ca în multe alte apartamente vechi, nu primește deloc lumină naturală. Pentru a compensa neajunsul, arhitecții au apelat la diverse trucuri: oglinzi, nuanțe deschise la nivelul pereților și al mobilierului, lumină indirectă. Și au folosit cel mai mare avantaj al holului, suprafața generoasă, pentru proiectarea unei ample zone de depozitare.

    Funcționalitatea spațiului a contat mult și în amenajarea bucătăriei. Mobilierul este minimalist, cu puține lucruri la vedere, pentru a păstra atmosfera cât mai degajată. Marea provocare în această încăpere a fost integrarea unei zone de dining suficient de încăpătoare pentru întreaga familie. Echipa a gândit o masă custom, cu blat îngust și capăt oval, pentru un acces mai ușor în jurul ei. Arhitecții au reușit să integreze și câteva rafturi deschise pentru mici obiecte de decor sau plante naturale.

    Cromatica bucătăriei este îndrăzneață, o combinație de albastru cu accente de galben, culori pe care lumina naturală le pune în valoare.

    În living, arhitecții au proiectat și montat un dressing înalt până în tavan, pe un perete întreg. În felul acesta, mijlocul camerei a rămas liber, lucru important pentru o locuință cu copil mic, care are nevoie de spațiu pentru joacă și explorare. Cromatica livingului este foarte fresh, iar textura pereților face ca spațiul să aibă mai multă eleganță.

    Dormitorul matrimonial și cel al copilului, ambele în combinație de lemn și nuanțe de albastru

    În dormitorul matrimonial, decorul respectă același principiu care a ghidat direcția întregii amenajări, adică stabilirea unui echilibru între practic și estetic. Amenajarea include patul matrimonial, dressing generos și o mică zonă de make-up care este folosită, câteodată, ca spațiu de lucru. Partea laterală a dressingului are rafturi deschise, devenind o mini bibliotecă, iluminată în interior cu benzi led. Balconul este o prelungire a zonei de noapte, o mică zonă de relaxare atașată dormitorului, accentuată de tonuri calde și culori pastelate.

    Culorile folosite în dormitorul copilului caută să creeze un întreg mediu de poveste. Secvențialitatea pământ – pădure – cer se regăsește atât la nivelul tapetului decorativ, cât și în liniile care definesc cromatica și mobilierul. Elementele curbate, textilele și corpurile de iluminat crează un mediu cozy și sigur pentru cel mic.

    Tips&tricks pentru amenajare de la echipa Intento Design Studio

    • Bugetare foarte atentă când este vorba despre o renovare completă. Partea de instalații (electrice și sanitare) poate fi mult mai costisitoare decât se preconizează.
    • Alegerea atentă a executanților pentru finisaje speciale (montaj tapet, tencuieli decorative). Recomandăm contractarea acestor servicii direct de la  furnizorul materialelor respective.
    • Realizarea măsuratorilor de mobilier cât mai aproape de etapa finală. În cazul renovărilor complete, pot apărea diferențe destul de mari după refinisare, și astfel se evită erori de proiectare.
    • În proiectele cu culori diverse, recomandăm realizarea de teste fizice în șantier, paletarele de culori pot fi insuficiente în aceste cazuri.
    • Mobilierul pe comandă este soluția cheie în apartamentele cu suprafețe mai mici și particularități spațiale neobișnuite.
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments