Garsoniere

Designerul a făcut loc și pentru living, și pentru dormitor într-un studio de 37 metri pătrați din centrul Bucureștiului

  Priveliștea deschisă asupra Bucureștiului și poziționarea centrală au convins o familie să cumpere un studio de 37 metri pătrați din centrul istoric al Capitalei. Împlinea toate condițiile urmărite, având în vedere că noii proprietari își doreau să investească într-un spațiu care să poată fi folosit în scop hotelier, prin AirBnb. Totuși, avea nevoie de o reamenajare, de un concept care să facă spațiul mai atractiv și să-i pună în valoare punctele forte.

  De asta s-a ocupat echipa Laboratorul de Design, în frunte cu arhitecta Silvia Di Falco. Proprietarii și-au dorit optimizarea spațiului și s-au bazat pe ideile designerilor pentru a obține un apartament demn de închiriat, iar lucrările au început în februarie 2022. „Cea mai mare provocare a fost aceea de a crea un spațiu unic realizând o împărțire vizuală a funcționalităților”, povestește Silvia. Zis și făcut.

  „Renovarea a fost masivă, apartamentul a fost recompartimentat, au fost refăcute instalațiile electrice și sanitare, au fost înlocuite tâmplării, uși, pardoseala, caloriferele, obiectele sanitare”, enumeră arhitecta. Scopul principal a fost separarea vizuală a funcționalităților din fiecare încăpere.

  Living, bucătărie, dining și un colț de citit – toate într-un open space

  Deși este un studio, Silvia a obținut un spațiu în care zona de dormit este separată de cea de zi, care include bucătăria, livingul, o zonă de dining și un colț de citit cu priveliște, toate inundate de lumină naturală din belșug. Pentru a profita de fiecare milimetru din cei 37 metri pătrați, arhitecta a organizat bucătăria în dreptul intrării în casă. Deși nu există hol în noua compartimentare, peretele de lângă ușă este echipat cu toate cele necesare – cuier, oglindă retroiluminată cu LED și un mic dulap pentru depozitarea pantofilor.

  Culoarea este folosită pentru demarcare vizuală în spațiu, nu doar pentru decor. O nuanță atenuată de albastru bleumarin încadrează bucătăria, care creează un contrast armonios prin mobilierul în nuanțe deschise, de roz pudră, și corpuri suspendate cu efect de marmură albă. Toate accesoriile sunt camuflate, iar electrocasnicele sunt încastrate astfel încât să nu alomereze vizual.

  Amenajarea livingului păstrează aceeași paletă cromatică, ceea ce asigură continuitatea vizuală între spații. Este marcat printr-un tapet cu model clasic amplasat neconvențional pe tavan și asortat stilistic cu profile decorative în stil clasic aplicate pe perete.

  În continuarea zonei de lounge, arhitecta a găsit suficient spațiu pentru a aduce în amenajare și o masă de dining pentru două persoane, dar și pentru un colț de citit. Ambele sunt amplasate în fosta logie, care a fost închisă cu geamuri și are un tavan înclinat, finisat cu lamele diin lemn intercalate cu benzi led.

  Dormitorul este separat parțial de living, printr-un perete

  amenajare dormitor mic
  Albastrul din open space și profilele decorative sunt reluate și în amenajarea dormitorului

  Trecerea din zona de zi către cea de noapte este liberă, adică nu există o ușă care să le separe – Intimitatea dormitorului este asigurată de un perete. Fiindcă este, totuși, vizibilă din living, încăperea este amenajată tot în nuanțe de albastru, iar arhitecta a folosit și aici aceleași profile decorative în stil clasic.

  Deși spațiul este limitat, Silvia a reușit să integreze în amenajare un pat pentru două persoane, dar și suficient spațiu de depozitare în care musafirii temporari își pot depozita hainele de călătorie.

  Toată renovarea a costat 36.000 euro

  Dormitorul este conectat la o baie cu formă atipică a cărei amenajare a fost o provocare pentru arhitectă. Lavoarul este încadrat între pereți oblici, pe care Silvia i-a „deschis” vizual prin ceramică în forme geometrice. Pentru a încălzi vizual amenajarea, arhitecta a combinat-o cu ceramică în stil parchet.

  Investiția finală pentru renovare a ajuns la un buget total de aproximativ 36.000 euro. Silvia a folosit preponderent mobilier lucrat la comandă pentru a putea folosi spațiul la maximum – suma investită în mobilier a ajuns la circa 8000 euro. „Cheia a fost mobila custom, realizată de către Laboratorul de Mobilă, care ne-a permis să optimizăm spațiile și să potrivit toate culorile și materiale”, explică arhitecta. Astfel, rezultatul final este unul nu doar armonios vizual, ci și practic, iar proprietarii au fost atât de mulțumiți încât i-au mărturisit Silviei că ar fi dorit chiar să locuiască ei în studio-ul proaspăt renovat, în loc să îl închirieze.

  Tips&tricks pentru amenajarea unui spațiu mic, funcțional și bun de închiriat de la Silvia Di Falco

  Când amenajezi un studio sau un apartament mic, alege o combinație de culori care îți place și menține-o în toată amenajarea.

  Alege și poziționează corpurile de iluminat cu atenție, pentru că ele sunt foarte importante în definirea personalității întregului proiect.

  Nu uita de prize și întrerupătoare – amplasează-le în poziții în care vor fi utile, cum ar fi de exemplu peste blatul noptierelor.

  Găsește un colțișor pentru a crea o mică zonă de citit sau recreere independentă de canapea și TV, va deveni un plus interesant în amenajarea ta.

  Gândește-te la o soluție pentru a masca aerul condiționat. Riflajele pot fi o idee frumoasă pentru a îndeplini scopul.

  Foto: Laboratorul de Design

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ana
  ana
  5 months ago

  minunat!

  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Designerul a făcut loc și pentru living, și pentru dormitor într-un studio d...