UTILE

Cât costă un loc de parcare de reședință în București și în marile orașe din țară

publicat pe 15 nov. 2023

    Ai semnat actele, ai primit cheia de la noua ta casă, iar acum ești gata să te muți. Aproape gata, fiindcă una dintre primele întrebări apărute atunci când îți schimbi locuința este „Eu unde parchez?”. Dacă vrei să ai un răspuns permanent la această întrebare, întâi de toate e bine să afli cât costă un loc de parcare.

    Autoritățile locale din multe orașe din țară pun la dispoziție opțiunea închirierii unui loc de parcare de reședință. Am făcut o listă cu taxele practicate pentru un astfel de loc în diferite părți ale României, ca să știi exact cât costă un loc de parcare în zona în care te interesează.

    Cât costă un loc de parcare în București

    harta locuri de parcare bucuresti
    Harta locurilor de parcare din București, împărțită pe zone de taxare

    În București, taxa pentru locurile de parcare de reședință diferă în funcție de zonă. Orașul este împărțit în patru zone, conform hărții din imagine, iar costurile pentru ele sunt următoarele:

    • Zona A – 600 lei/an;
    • Zona B – 500 lei/an;
    • Zona C – 400 lei/an;
    • Zona D – 300 lei/an.

    Cât costă un loc de parcare în Brașov

    Și în Brașov, tarifele pentru locurile de parcare de reședință diferă în funcție de zonă, astfel:

    • Zona A – 156 lei;
    • Zona B – 144 lei;
    • Zona C – 132 lei;
    • Zona D – 120 lei.

    Aici, atribuirea locurilor de parcare administrate de autoritățile locale se face pe bază de licitație. Mai precis, strigarea începe de la taxa de bază pentru parcările de reședință, în funcție de zona de taxare în care se află locul licitat. Saltul de supralicitare este de 10 lei. Dacă numărul de solicitanți este mai mic sau egal cu numărul locurilor de parcare disponibile, atunci fiecărui solicitant i se va atribui un loc de parcare la taxa de bază pentru parcările de reședință. Plata se face anual, iar abonamentul poate fi valabil până la cinci ani.

    Parcare cu licitație în Pitești

    În Pitești, taxa pentru locurile de parcare de reședință este de 140 lei/an plus TVA. Și aici se organizează licitație cu strigare începând de la prețul de bază, în cazul în care există mai multe solicitări pentru același loc de parcare.

    Cât costă un loc de parcare în Cluj-Napoca și ce variante ai

    Cât costă un loc de parcare în Cluj-Napoca poate varia în funcție de tipul de parcare pe care o dorești. De exemplu, poți închiria un loc de parcare fie în parcările de cartier, fie în parkinguri, iar abonamentul poate fi încheiat pentru o perioadă de maximum un an. Tarifele pentru parkinguri sunt stabilite prin hotărâri anuale ale Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, iar în 2023, un abonament pentru persoane fizice – riverani costă 124 lei/an. Tot în categoria locurilor pentru riverani, persoanele juridice plătesc 941 lei/an. Pentru locurile din categoria terasă, taxa pentru persoane fizice este de 74 lei/an, iar cea pentru persoane juridice este de 252 lei/an.

    În cazul parcărilor de cartier construite din fondurile municipalității, tarifele variază în funcție de zonă și tip. Astfel în zona centrală, un abonament anual costă 85 lei pentru persoanele fizice și 598 lei pentru persoanele juridice. Pentru o parcare cu abonament pentru riverani pe cartiere, o persoană fizică plătește 1 lei/an, iar o persoană juridică plătește 252 lei/an. Există și opțiunea parcărilor, copertinelor și garajelor cu contracte situate în cartierele municipiului, pentru care o persoană fizică plătește 56 lei/an, iar o persoană juridică plătește 224 lei/an.

    Locuri de parcare cu licitație la Iași

    În Iași, locurile de parcare de reședință sunt atribuite pe bază de licitație, care pornește de la prețul de bază stabilit de autoritățile locale anual. În 2023, tariful lunar de pornire al închirierii unui loc de parcare este de 35 lei atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.

    Taxe de parcare în Constanța

    Cât costă un loc de parcare rezidențial în Constanța depinde de titularul contractului și de tipul de autovehicul. Astfel, pentru persoane fizice, cuantumul taxei anuale este de 224 lei, iar pentru persoane juridice, cuantumul taxei anuale este de 1007 lei. În cazul autoutilitarelor cu masa maximă autorizată mai mică de 2,4 tone, taxa este de 2015 lei/an.

    Fiindcă procesul de atribuire a locurilor de parcare de reședință este în responsabilitatea autorităților locale, acesta poate fi diferit de la un oraș la altul. În cele mai multe cazuri, poți găsi pașii pentru obținere a unui astfel de loc pe site-ul primăriilor de municipiu.

    În oricare dintre marile orașe ale țării există opțiunea achiziționării sau închirierii unui loc de parcare direct de la dezvoltatorul imobiliar. Adică, dacă îți cumperi un apartament într-un complex rezidențial nou, ai opțiunea să cumperi și un loc de parcare pentru el, amenajat de dezvoltator. Prețurile unui astfel de loc de parcare pot ajunge la o valoare de 10% din prețul apartamentului. În unele cazuri, prețul locului de parcare este inclus în prețul locuinței. Costurile diferă de la un dezvoltator imobiliar la altul, în funcție de zonă, disponibilitate și facilități.