TURURI DE CASE

7 case de la țară care te vor convinge să dai o șansă traiului la sat

publicat pe 13 apr. 2023

    Departe de haosul urban, fie el românesc sau de pe țărmuri străine, departe de sunete de claxoane, motoare de mașini ori vecini care își găuresc pereții la prima oră de dimineață, se află o oază de liniște, natură și libertate – viața la țară. Aproximativ unul din 10 români ia în considerare mutatul de la oraș la sat, iar cei care au decis deja să facă acest pas par să se bucure din plin de decizia luată.

    Tot mai des descoperim noi povești ale unor tineri care lasă în urmă urbea și pleacă pe tărâmuri mai simple, în case vechi sau noi, pe care le recondiționează sau amenajează după sufletul lor. Iată o parte dintre cele mai frumoase case de la țară despre care am scris până acum – povești care te vor inspira și pe tine să te alături unui nou trend care începe să prindă contur, downshifting.

    1. Cabana A-Frame făcută de un tată pentru fiica sa plecată în Anglia

    Pentru a-și aduce fiica plecată în Anglia înapoi, Constantin Ilie a început să-i construiască o casă în toamna lui 2021. A investit peste 50.000 euro în lucrări pentru o canabă A-Frame în Poiana-Câmpina, o comună situată în zona colinară a Carpaților Meridionali, pe valea râului Prahova. „Un loc pitoresc cu aproape 300 zile însorite pe an, dar și o concentrație de 321 grame de sare/litru, apropiată celei din Marea Moartă. Locul a fost primit moștenire din tată-n fiu, iar acum a venit rândul Cezarei la ștafetă”, povestește Ilie.

    Un an i-a luat să construiască cabana – deși mai are încă de lucrat la fațada principală. E montată pe piloni forați la 3,5 metri adâncime și realizată din dulapi, dat fiind că Ilie este de profesie tehnician în construcții, cu experiență în ceea ce privește casele din lemn. A făcut proiectul singur, iar acum casa are un open space la parter și două dormitoare mici la etaj. Fiica lui a preluat partea de decorare după ce a primit cabana la cheie în septembrie 2022 și deși e o nebunie să te muți din Anglia la sat, s-a acomodat rapid. „Aici mă bucur de aerul curat, de comunitate, de propria mea casă, familie și prieteni. Plus de asta, satul este foarte aproape de oraș, am stație de tren lângă mine, pe Valea Prahovei. Nu mi-ar fi plăcut să fiu izolată în munți”, spune Cezara. Află toate detaliile poveștii aici.

    2. Povestea Viscri 32

    De Viscri sunt șanse foarte mari să fi auzit deja. Este unul dintre cele mai cunoscute sate din România, nu doar pentru că aici obișnuia să-și facă vacanțele Regele Charles, ci și pentru peisajele pitorești. Mulți orășeni au preluat vechile case de la țară săsești și este și cazul lui Alexu și al Marei, care s-au mutat aici în mod spontan în 2015, după o vizită de seară prin sat, în care au stat de vorbă cu câțiva oameni din comunitate. Așa au devenit singurii locuitori permanenți ai unei șuri din sat, aflată lângă alte două corpuri de clădire unde au dezvoltat Viscri 32 – o pensiune boemă, tradițională, cu un restaurant slow food.

    Achiziția a costat 43.000 euro, iar în primele șase luni au ajuns să investească 20.000 euro. În șase ani, au reușit să refacă și să restaureze toate cele trei construcții de pe proprietate – casa săsească albastră, o șură de lemn mai maree și una mai mică, în care au amenajat restaurantul – cu 350.000 euro. Ca să-și permită să facă toate lucrările necesare și-au vândut mașinile, scuterele și s-au mai împrumutat de la prieteni. Proiectul a fost plin de peripeții și provocări, au lucrat cu manufacturi, fabrici, ateliere din zonă și meșteri tâmplari români, francezi și unguri, care au folosit materiale specifice locului. Acum nu doar că locuiesc acolo, ci au și cinci camere care pot fi închiriate independent. Află toată povestea aici.

    3. Cabana cu arhitectură eclectică, unde rusticul se îmbină cu modernul

    Monica s-a născut în Deva, însă a fost mai mereu îndrăgostită de viața la țară. După facultate și șase ani de lucrat în bancă, și-a luat un an sabatic și s-a mutat în Belgia, la Bordeaux, unde a locuit timp de trei ani. Totuși, dorința de a fi aproape de natură a adus-o înapoi în Deva, iar în 2019, când l-a cunoscut pe iubitul ei, Robert, s-au mutat împreună la cabana lui din Săcărâmb. Și-au găsit liniștea în satul aflat o altitudine de peste 800 de metri, înconjurat de dealuri și văi.

    Când s-au mutat, casa era locuibilă, însă aparținuse familiei lui Robert, care a gândit-o ca locuință de vacanță. El a reparat și terminat proiectele începute de tatăl lui. El și Monica au acoperit terasa, pentru a crea o zonă de luat masa cu multe geamuri, au schimbat bucătăria, au plantat pomi fructiferi și au ajuns să se îngrijească chiar și de o grădină de legume. Sunt pasionați de permacultură și încearcă să implementeze treptat tot ceea ce învață. Iar în timp, sper să-și dezvolte o afacere acolo, motiv pentru care tot ce câștigă investesc în casă. Toate detaliile poveștii lor sunt aici.

    4. Casa din Prahova renovată cu 15.000 euro

    După 13 ani de lucrat în corporație, Aura și-a dat seama că își dorește un stil de viață mai aproape de natură. Chemarea satului s-a adâncit când Radu, fiul lor, a venit pe lume. Așa că și-au îndreptat atenția spre casa părinților Aurei, construită în 1980 în satul Slon din județul Prahova. S-au mutat acolo în 2019, cu puțin timp înainte de începerea pandemiei, după un proces în care mergeau la casă doar o dată sau de două ori pe săptămână.

    „O zi pe săptămână la Slon s-a transformat în două, apoi într-o săptămână, să vedem cum e, și, la un moment dat, ne-am trezit că aducem mobila la ai mei”, spune Aura. Tot în Slon și-au cumpărat și un teren de 2000 metri pătrați, unde vor începe propria lor construcție. Până atunci însă, au extins casa existentă cu ajutorul meșterilor din sat, astfel încât să locuiască în ea alături de părinții Aurei. În plus, odată pasul făcut, tânăra și-a schimbat complet domeniul, iar acum are un mic atelier de croitorie unde lucrează lenjerii de pat și pijamale din materiale naturale. Află povestea completă a relocării lor aici.

    5. Căsuțele vechi de 100 ani, renovate de doi freelanceri care au ales viața în natură

    Eniko are 41 ani și mare parte din viață a trăit-o în Odorheiu Secuiesc, locul ei de origine. Deși în copilărie respingea ideea de a trăi la țară, după ani de zile de lucrat în marketing și ca freelancer, s-a reorientat alături de partenerul ei, Botond. Au ajuns să se mute împreună într-o casă țărănească secuiască, veche de 100 ani, din Șoimeni, județul Harghita. Au recondiționat-o fără să-i știrbească din personalitate, iar pe terenul de 5000 metri pătrați și-au amenajat o grădină ecologică și au mai recondiționat încă o casă, tot veche, tradițională, pe care au transformat-o în Airbnb.

    „Am realizat că se poate trăi mai simplu, aproape de natură și cu mai puține pretenții. Am adoptat și o altă scară de valori, una care merge împotriva globalismului și a consumerismului, și care ne îndeamnă să ne producem, măcar parțial, hrana”, povestește Eniko. Află povestea întreagă aici.

    6. Tiny house-ul dintre dealuri construit cu 26.000 euro

    Deși a copilărit în Constanța, la mare, Marin spune că viața l-a adus, între timp, la munte. Este tenor în corul Transilvania și co-fondator al corului privat Unison. A locuit o vreme în Brașov, însă viața la oraș nu l-a mai satisfăcut, așa că a început să-și caute teren pe munte. A găsit unul de 7000 metri pătrați în satul Tărlungeni, cu pădure și un pârău care trece prin zonă. Iar acolo și-a amplasat un tiny house de numai opt metri lungime și 3.5 metri înălțime, care cu ajutorul unei companii specializate, a fost gata într-o lună.

    Căsuța are un open space, baia este departajată, iar dormitorul este la mansardă. Curtea se află lângă o pădure și există și un foișor cu bucătărie de vară. „În anotimpul cald întru în căsuță doar să dorm, în rest îmi petrec timpul afară, iar în cel friguros stau înăuntru, mai puțin când mă duc la job sau trebuie să dau zăpada”, explică el. Investiția l-a costat 26.000 euro – 30.000 lei au fost alocați panourilor fotovoltaice pentru o autonomie deplină. Apa e trasă de la rețea, iar încălzirea se face la un șemineu pe lemne. Ai toate detaliile în articolul de aici.

    7. Casa veche de 100 ani în care doi bucureșteni trăiesc precum străbunicii lor

    În  2016, Cristina Man și soțul ei, Silviu, au decis să părăsească agitația Bucureștiului și să se mute la țară împreună cu cei doi copii ai lor. S-au orientat către căsuța ridicată de străbunicul zidar al lui Silviu, în satul Vâlsănești, la câțiva kilometri de Curta de Argeș. Au închinat-o Sfintei Vineri și au denumit-o Saint Friday Cottage. „În ea au trăit străbunicul Alexandru, străbunica Avida și cele două fete ale lor – până când fetele s-au măritat, iar străbunicii au plecat la Domnul. Am moștenit-o și am decis să o reparăm, după ce nu mai fusese locuită de aproximativ 30 de ani, dar era vie, primitoare și ne îmbia la a-i da un suflu nou”, povestește Cristina.

    Inițial, casa bătrânească, veche de cel puțin 100 ani, avea o suprafață de aproximativ 60 metri pătrați și era formată din trei încăperi: camera de locuit, camera bună și o tindă între ele. Tinda a devenit un mic hol unde cei doi au integrat scara către mansardă și o toaletă. La mansardă, au obținut un spațiu deschis, un dormitor, o a doua baie și un mic birou. Au adăugat o bucătărie ceva mai generoasă și o cameră tehnică. Ulterior, cei doi au construit lângă bucătărie o terasă din sticlă, poreclită „La Cochmelie”, un spațiu de luat masa complet transparent. Dar mai multe detalii poți descoperi în articolul de aici.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments