LIFE

De la oraș la sat: s-au mutat din București într-un sat din Prahova, unde au renovat casa părinților

publicat pe 11 aug. 2022

    Traiul la urban poate însemna adesea un ritm alert, poate fi gălăgios și poluat. Suntem curioși să aflăm poveștile oamenilor care au plecat din oraș, să descoperim de ce au luat această decizie, cât de greu sau ușor le-a fost și cum li s-a schimbat viața.

    Continuăm seria „De la oraș la sat” cu povestea Aurei, o tânără de 37 ani, care s-a mutat la țară, alături de părinți, împreună cu soțul și copilul lor. Împreună au transformat casa astfel încât să acomodeze patru adulți, cu un buget de 15.000 euro.

    Toate aceste nevoi se încadrează într-un nou trend în creștere în rândul românilor, migrația de la oraș la sate. Datele de la Institutul Național de Statistică sunt cele care confirmă teoria, iar în 2017, peste 100 de mii de români au ales să facă acest pas, în timp ce doar 87.000 s-au mutat de la sate la orașe în aceeași perioadă.

    De la oraș la sat: cum a început totul

    Timp de 13 ani, Aura a lucrat în corporație, în zona de people management. Întotdeauna și-a dorit să se reîntoarcă la țară, dar sentimentul i s-a adâncit în 2014, atunci când ea și Mircea l-au avut pe Radu, copilul lor.

    „Mi-am dat seama că-mi doresc un stil de viață mai aproape de natură și să cresc profesional într-un mediu care să-mi permită să-mi manifest creativitatea fără bariere”, povestește tânăra.

    Odată pasul făcut, Aura și-a schimbat complet domeniul, iar acum are un mic atelier de croitorie, unde lucrează lenjerii de pat și pijamale din materiale naturale, dar și un ONG, alături de patru prieteni, unde dezvoltă proiecte dedicate educației copiilor din mediul rural.

    S-a mutat în satul Slon din județul Prahova, „fix unde se termină drumul circular și încep Carpații de Subcurbură.” Decizia au luat-o în 2019, cu puțin timp înainte de începerea pandemiei.

    „Ne-a plăcut mereu acest sat, mai ales că era acasă pentru noi, locul în care veneam în fiecare weekend. Casa în care locuim este a părinților mei, construită în 1980. Este o casă destul de mare, puțin diferită ca stil de ceea ce ne dorim, însă am transformat-o încât să acomodeze patru adulți și un copil. Avem trei dormitoare, două băi, un living micuț și o bucătărie pe care o folosim la comun cu părinții”, spune tânăra.

    Procesul renovării și schimbările făcute

    Nu le-a fost ușor să iasă din „lumea sigură a Bucureștiului”, atât din punct de vedere social, cât și financiar, dar și-au dorit foarte tare un alt stil de viață, mai aproape de natură. Boost-ul a venit din partea lui Radu, care era extrem de fericit la sat.

    „O zi pe săptămână la Slon s-a transformat în două, apoi într-o săptămână, să vedem cum e, și, la un moment dat, ne-am trezit că aducem mobila la ai mei”, spune Aura. Tot în Slon și-au cumpărat și un teren de 2000 metri pătrați, unde vor începe construcția la propria lor casă.

    Cu ajutorul meșterilor din sat, cei doi au extins casa, astfel încât să acomodeze o bucătărie nouă, mai mare, și o baie suplimentară. Locuința are 130 metri pătrați și este pe două niveluri – la parter locuiesc ei, iar la nivelul superior se află atelierul de croitorie.

    De la oraș la sat: o investiție de 15.000 de euro

    Aura spune că arhitectura casei este simplă, fără detalii notabile, dar la interior au o combinație de design scandinav cu accente tradiționale. „Covorul din dormitor are aproape 100 ani și este primit cadou de la o vecină, patul din dormitor este făcut de tatăl meu, acum mai bine de 40 ani, iar biroul este făcut dintr-o veche tăblie de pat. Restul mobilierului este de la Ikea și vine din vechiul nostru apartament”, descrie tânăra.

    Aura spune că design-ul casei este o combinație între scandinav și tradițional

    Aura spune că design-ul casei este o combinație între scandinav și tradițional

    Terenul casei are 700 metri pătrați, câteva spații verzi cu flori, dar și „două căprițe, găini, un cățel pufos și o pisică. Grădina adevărată este la viitoarea casă, unde avem o mini livadă, dar și o grădină de legume în care creștem și plante aromatice, căpșuni, afini, zmeură și mure”, mai adaugă Aura.

    Aura povestește că satul are apă curentă, iar încălzirea o au pe centrală termică pe lemne. Slon nu are gaze, așa că folosesc plită pe inducție și cuptor electric. La capitol investiții, ea spune că extensia, cât și toate lucrările de renovare (refăcut pereții, schimbat ușile, tâmplăria geamurilor, gresia, parchetul), au costat la acea vreme 15.000 euro, bani din economiile personale.

    „Acum avem cam tot ce ne-am dorit”

    Încă îi este dor de o cafea bună din Capitală și parcă lucrurile la oraș erau mai bine puse la punct, dar știe că reversul era vinovăția pentru că nu avea timp suficient pentru copil, activitățile care-i plac, natură sau activitățile în grădină.

    „Acum avem cam tot ce ne-am dorit, dar, din nou, e foarte important cum îți petreci timpul, cum îți alegi prioritățile etc. Clar viața este mai viață pentru mine acum, la modul că sunt mai conștientă de alegerile pe care le fac, sau că sustenabilitatea se muncește (dacă vrei să mănânci o roșie – muncești luni de zile în grădină până să o obții)”, subliniază Aura.

    La sat și-a construit un business de la zero, aleargă de dimineață, a descoperit oameni faini și a învățat ce înseamnă grădinăritul și să construiești o casă. Aici au timp, cutreieră pe munți cu familia, iar când li se face dor de agitație, conduc două ore până la București și o găsesc.

    Mutarea a fost lină, pentru că mai toate weekendurile din viața adultă și le-a petrecut aici, dar a resimțit la început viața socială și culturală, pe care trebuie să le planifice din timp. „La noi a ajutat și pandemia, dar și prietenii noștri buni care s-au mutat în același sat cu noi, anul ăsta”, explică ea.

    Însă nu regretă nimic, este fericită de alegerea făcută, iar celor care vor să-i calce pe urme le recomandă „să lase calculele și să nu mai despice firul în patru, pentru că energia pe care o vor descoperi aici o să-i ajute să realizeze tot ce și-au propus.”

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments