LIFE

De la oraș la sat: doi freelanceri au ales viața în natură și au renovat două căsuțe vechi de 100 ani

    Traiul la urban poate însemna adesea un ritm alert, poate fi gălăgios și poluat. Suntem curioși să aflăm poveștile oamenilor care au au plecat din oraș, să descoperim de ce au luat această decizie, cât de greu sau ușor le-a fost și cum li s-a schimbat viața. Continuăm seria „De la oraș la sat” cu povestea unui cuplu de freelanceri.

    Toate aceste nevoi se încadrează într-un nou trend în creștere în rândul românilor, migrația de la oraș la sate. Datele de la Institutul Național de Statistică sunt cele care confirmă teoria, iar în 2017, peste 100 de mii de români au ales să facă acest pas, în timp ce doar 87.000 s-au mutat de la sate la orașe în aceeași perioadă.

    Eniko și partenerul ei, Botond, au renunțat la oraș pentru a se muta la sat, într-o casă țărănească secuiască. Cei doi freelanceri locuiesc în Șoimeni, județul Harghita, într-o locuință veche de 100 de ani, pe care au recondiționat-o, fără să-i știrbească din personalitate. Cuplul are un teren de 5000 metri pătrați unde și-a amenajat o grădină ecologică, dar și o a doua căsuță tradițională, pe care a transformat-o într-un Airbnb dedicat celor care vor să revină în inima naturii, la un trai simplu, dar nu lipsit de confort. Asta este povestea lor.

    De la oraș la sat: cum a început totul

    Eniko are 41 ani și mare parte din viață a trăit-o în Odorheiu Secuiesc, locul ei de origine. În copilărie respingea ideea de a locui la țară, căci nu se simțea confortabil în natură. Dar după ani de zile în care a lucrat în marketing și s-a reorietant spre freelance, i s-au mai schimbat sentimentele.

    „Am realizat că se poate trăi mai simplu, aproape de natură și cu mai puține pretenții. Am adoptat și o altă scară de valori, una care merge împotriva globalismului și a consumerismului, și care ne îndeamnă să ne producem, măcar parțial, hrana”, povestește femeia despre momentul în care, alături de soțul ei, a hotărât să se mute la țară, într-o casă tradițională.

    În vara lui 2019, cuplul a găsit două căsuțe de lemn, fiecare de aproape 100 ani. Fostul proprietar le-a relocat de prin alte sate din bazinul Ciucului și le-a reasamblat la fața locului. Finisajul a rămas în sarcina noilor proprietari, lucru pe care l-au primit cu brațele deschise, iar apoi s-au asigurat că cele două locuințe rămân „rupte din poveste.” Proprietățile sunt în Șoimeni, la șapte kilometri de Miercurea Ciuc, în județul Harghita.

    Un mix perfect între elemente vechi și cele noi

    Ambele case sunt țărănești, secuiești, construite din grinzi de lemn. În mare parte, au (re)folosit materialele originale în renovare, le-au schimbat doar pe cele degradate peste măsură. Prispa, de pildă, are în proporție de 90% scândurile originale și păstrează multe elemente ornamentale. Scările sunt din piatră, ca odinioară. Ușile și ferestrele sunt cele originale, deși sunt duble, pierd foarte multă căldură. Probabil că va trebui să le schimbăm, însă vom încerca să le păstrăm măcar stilul,” adaugă Eniko.

    Cei doi și-au dorit un spațiu unde să se poată bucura de simplitatea vieții, dar și de confort

    Casa în care locuiesc Eniko și partenerul ei are 50 metri pătrați, două încăperi mai mari, dormitorul și un open-space care cuprinde holul, bucătăria, dining/living, apoi o baie și o cămară. Renovarea nu a fost deloc ușoară, au apelat și la meșteri când a fost neapărată nevoie, dar multe au făcut pe cont propriu, cu ajutorul socrului ei, cu experiență în construcții.

    S-au mutat propriu-zis după aproape șase luni, dar treaba „parcă nu se mai termină. Casa e una, însă avem și o curte măricică, cu livadă, seră, grădină de legume, straturi înălțate, flori, bucătărie de vară, foișor, toate acareturile trebuincioase la casa omului”, adaugă Eniko.

     

    Nu au gaze, în primul rând pentru că nu ar avea unde să pună centrala și caloriferele, iar în al doilea rând, au în mijlocul casei o sobă care încălzește întreaga încăpere timp de 24 ore. La capitolul apă, au o fântână adâncă de 15 metri, care are o apă foarte bună și gustoasă, însă un pic prea calcaroasă pentru a fi folosită în casă. Pentru apă curentă și electricitate sunt conectați la furnizorul local.

    „Evităm pe cât posibil să invadăm locul după placul nostru”

    Atunci când s-au mutat, pământul nu mai fusese cultivat de zece ani, ceea ce a însemnat că solul era odihnit și lipsit de chimicale. Asta le-a permis să amenajeze o grădină ecologică, care ține cont de principiile permaculturii. Cresc culturi intercalate care se ajută reciproc și folosesc preparate naturale, cum ar fi lapte diluat în apă ca antifungic, macerate din urzică și din alte plante, uleiuri esențiale etc.

    „În 2022 și o seră, unde ne-am ajutat de peretele de sprijin din piatră. Solul este cu balast, așa că am făcut straturi înălțate (cu un tocător de lemne – am folosit eficient crengile tăiate, precum și frunzele uscate), le-am împrejmuit cu ferestre vechi, iar apoi am folosit căldura emanată de pietrele încălzite de soare,” explică Eniko. Din peisaj nu lipsește livada cu multe soiuri vechi de pomi, în timp ce curtea este înnobilată de copaci venerabili (ulmi, castani, tei, salcâmi, nuci).

     În 2022 cei doi au construit și o ser

    În 2022 cei doi au construit și o ser

    Un business dedicat celor care iubesc natura

    Încă de când s-au mutat, au vrut să transforme cea de-a doua căsuță într-un business. „Sunt din ce în ce mai mulți cei care, fie din nostalgie fie în urma sensibilizării, vor să se întoarcă puțin în timp, să-și mai domolească un pic goana frenetică în cercul vicios în care se învârt – chiar și dacă această evadare are loc doar pe perioada unei vacanțe.

    La noi îi așteptăm pe cei dornici să cunoască mai îndeaproape acest stil de viață, care înseamnă o tranziție viabilă și lentă, parcursă pas cu pas, de la condiția de consumator dependent la cea de producător/contribuitor (chiar și dacă într-o relativ mică măsură), care ne conferă și o palpabilă autonomie”, spune ea.

     

    Casa de oaspeți are două camere cu intrări separate, din care este delimitată câte o baie, o chicinetă echipată cu cele necesare și câte un frigider foarte silențios. În fiecare dintre camere este disponibil un pat dublu cu noptiere, precum și o canapea extensibilă pentru grupuri mai mari sau familii cu copii.

    Încălzirea se face cu un șemineu din tablă și radiator electric. „Între cele două case am amenajat o bucătărie de vară cu o sobă cu plită, o vatră pentru pâine și un grătar. Soțului îi place mult să lucreze cu lemnul, astfel că s-a înscris la un curs de tâmplărie și în mare parte el a făcut mobilierul”, mai spune proprietara.

    „A te muta șa țară este un trend la care mă aliniez cu plăcere”

    Odată cu mutarea la țară, Eniko a descoperit gospodina din ea, cea care nu gătește din cărțile de bucate, ci din ce are în grădină sau în beci, care face prăjituri și pâine cu maie și care mănâncă sănătos, conform anotimpului în care se află.

     Eniko spune că mutatul la țară este un trend la care se aliniază cu plăcere

    Eniko spune că mutatul la țară este un trend la care se aliniază cu plăcere

    „Zilnic apar trenduri noi care ne sugerează cum să trăim. A te muta la țară și a duce o viață sustenabilă este de asemenea la modă, însă este un trend la care mă aliniez cu plăcere. Evident că nu suntem rupți de realitate, știm ce se întâmplă în lume, însă focusul este pe ce se întâmplă în noi și în imediata noastră apropiere. Asta putem influența, restul prea puțin sau deloc”, crede ea.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    De la oraș la sat: doi freelanceri au ales viața în natură și au renovat do...