LIFE

De la oraș la sat: un cuplu s-a mutat într-un sat înconjurat de dealuri, într-o cabană eclectică unde și-a găsit liniștea

    Traiul la urban poate însemna adesea un ritm alert, poate fi gălăgios și poluat. Suntem curioși să aflăm poveștile oamenilor care au plecat din oraș, să descoperim de ce au luat această decizie, cât de greu sau ușor le-a fost și cum li s-a schimbat viața.

    Toate aceste nevoi se încadrează într-un nou trend în creștere în rândul românilor, migrația de la oraș la sate. Datele de la Institutul Național de Statistică sunt cele care confirmă teoria, iar în 2017, peste 100 de mii de români au ales să facă acest pas, în timp ce doar 87.000 s-au mutat de la sate la orașe în aceeași perioadă.

    Continuăm seria „De la oraș la sat” cu povestea Monicăi, o tânără de 37 de ani care s-a mutat la țară, la iubitul ei, Robert. Împreună au reamenajat o cabană eclectică pe care-și doresc să o transforme într-un business.

    De la oraș la sat: cum a început totul

    Monica s-a născut în Deva, dar povestește cum mereu a fost îndrăgostită de viața la țară, și despre cum în copilărie mergea deseori la bunici sau la prietenii ei care locuiau la sat. Tânăra a terminat ASE-ul și a lucrat șase ani într-o bancă, înainte să-și ia un an sabatic.

    Cabana și împrejurimile văzute din dronă
    Cabana și împrejurimile văzute din dronă

    „Am făcut pelerinajul Camino de Santiago, moment în care mi-am dat seama că job-ul de corporație nu este pentru mine”, spune ea. Job-urile au purtat-o apoi la Bordeaux timp de un an, în Belgia, unde a și locuit timp de trei ani, iar dorința de a fi mai aproape de natură a adus-o înapoi acasă, la Deva.

    În prezent este content creator și face video-uri pe YouTube despre viața la țară, evoluție, spiritualitate și călătoriile ei prin țară. Este pasionată de design și are o mică afacere în care vinde plante și obiecte hand-made din macrame. În 2019, Monica l-a cunoscut pe Robert, iar împreună s-au mutat „într-un sat magic”, la cabana lui din Săcărâmb.

    Iubitul ei a locuit timp de nouă ani în UK, iar când a revenit în țară s-a mutat la sat. Bărbatul de 35 ani este expert în construcții din cărămidă, după cum explică Monica: „Cel mai des face bucătarii de vară, cu barbecue, cuptoare, plite. Iarna, când nu se poate lucra afară, construiește șeminee. În timpul liber repară, construiește sau renovează ceva la cabană.”

    Cei doi locuiesc aproape full time la țară, dar au și un apartament în Deva, unde dorm când au multă treabă în oraș, sau când Monica trebuie să-și ude colecția de plante. În Săcărâmb și-au găsit liniștea, un sat aflat la o altitudine de peste 800 metri, înconjurat de dealuri, unde casele sunt „împrăștiate pe mai multe văi.”

    Povestea cabanei de familie și visul unei pensiuni

    Monica a fost mereu fascinată de Săcărâmb, sat pe care-l vizita periodic. „Când l-am cunoscut pe Robert, am acceptat fără sa ezit sa mă mut cu el și să ne concentram pe dezvoltarea cabanei”, spune ea. Proprietatea aparține familiei tânărului și a fost gândită ca o casă de vacanță, în jur de 2007. Când tatăl lui a murit, a revenit în țară și a ales să continue să se ocupe de cabană.

    „S-a mutat aici cu visul de a face o mică pensiune, o oază de liniște pentru cei care doresc să exploreze pădurile din zonă și să respire aer curat”, explică ea. Locuința era locuibilă când a fost preluată de Robert, iar el a reparat și terminat proiectele începute de tatăl lui. „Cel mai mare proiect a fost să acopere terasa. Așa avem o zonă de luat masa, cu multe geamuri. Zici că stăm afară, doar că iarna suntem protejați de frig”, adaugă tânăra.

    Când s-au mutat, primul lucru pe care l-au schimbat a fost bucătăria – Robert s-a documentat online, iar ea l-a ajutat pe partea de estetică. Un văr l-a ajutat la montatul mobilei, dar a făcut singur instalațiile, faianța, zugrăvitul, le-a făcut pe toate singur. În 2021, cu ajutorul unui meșter din sat, Robert a modificat șemineul și l-a transformat într-o sobă de teracotă. „Au spart peretele și au făcut o „fereastră” prin care radiază căldura în dormitorul principal, situat în spatele sobei”, subliniază Monica.

    O arhitectură eclectică, unde rusticul se îmbină cu modernul

    Casa lor are aproximativ 150 metri pătrați, fără beci și spațiul tehnic. Un hol mic dă spre un living generos, care se termină cu bucătăria deschisă. Din acest spațiu se poate intra în celelalte încăperi – trei dormitoare, o baie cu WC, una cu duș și o terasă acoperită.

    Curtea are 500 metri pătrați, unde cuplul se ocupă de o grădină de legume și unde au plantat câțiva pomi fructiferi, lucru pe care-l fac an de an. Sunt pasionați de permacultură și încearcă să implementeze treptat tot ceea ce învață. „Am hotărât să documentăm procesul pe YouTube, în primul rând pentru noi, să avem o evidență cu tot ce facem și, în al doilea rând, pentru cei care ne vizitează și văd doar un mic fragment din ceea ce înseamnă viața la țară”, mai adaugă Monica.

    În viziunea Monicăi, arhitectura casei este eclectică. Inițial, a fost construită în stil rustic, așa că ei au decorat cu obiecte vechi, mai ales că le place să recondiționeze mobila. Cu toate astea, cei doi și-au dorit și elemente moderne, cum este bucătăria. „Avem „subway tiles” și mobilier din pal pentru comoditate. Tot pentru confort am pus și o mașină de spălat vase, alta pentru haine, un cuptor și plită, ambele electrice”, povestește ea.

    La capitolul utilități, apa din casă vine dintr-o fântână, în timp ce apa de băut o aduc cu bidoane de cinci litri de la un izvor din apropiere. Pentru canalizare au o fosă septică, iar apa de la chiuvete se vărsa direct în grădină. Încălzirea o au pe lemne, dar în casă există și o centrală care încălzește caloriferele și apa caldă, pe timp de iarnă; vara folosesc panourile solare montate pe acoperiș.

    „Iarna, deși nu este necesar, ne place mult să facem foc în sobă/șemineu, pentru că iubim atmosfera din casă. Când ploua sau ninge, nu există bucurie mai mare, decât să intram în casă și să ne încălzim la gura sobei”, adaugă tânăra. Electricitatea o au de la rețea, dar în viitor își doresc un sistem de panouri fotovoltaice pentru a reduce din costuri. „Gaz nu avem deloc, gătim la plita și cuptor, ambele electrice, iar după ce vom termina bucătăria de vara, vom găti afara, la foc de lemne”, mai povestește Monica.

    Toate schimbările le-au făcut cu bani din propriile buzunare, motiv pentru care și proiectul de construcție durează mult. Au renunțat la vacanțe exotice sau să-și cumpere o mașină nouă, iar banii pe care-i strâng îi investesc în materiale de construcții. „Sperăm ca în viitor să dezvoltăm o afacere aici și în acel moment să ne putem lua un credit și să ne descurcăm mai ușor”, spune Monica.

    De la oraș la sat: „A fost o schimbare pe care mi-am dorit-o”

    „A fost o schimbare pe care mi-am dorit-o. Viața la oraș poate să fie frumoasă și interesantă, dar pentru mine a fost mereu ceva ce lipsea. Când am plecat de la bancă, mi-am dorit să explorez latura mea spirituală, să ies în curte și să stau desculță in iarbă, să respir aer curat și sa beau apă de la izvor, nu dintr-un pet de plastic. Pur și simplu, mi-am dorit să ies dintre betoane și supermarketuri”, își aduce aminte Monica.

    Știe că diferențele dintre sat și oraș sunt enorme, iar ultimul oferă tot confortul, în timp ce la țară ziua începe cu adus lemne și apă de la izvor. Nu i-a fost ușoară perioada de tranziție, dar nevoia de natură și-a spus cuvântul.  Adoră liniștea și clipele când stau la un pahar de vin pe o bancă și admiră apusul sau își beau cafeaua în aer liber. Aici au libertate, dar și responsabilitatea de a gândi în avans, cum ar fi lemnele din vară pentru iarnă.

    În pandemie au învățat să-și gestioneze mai bine resursele, să gătească cu ce au în casă, dar și să lucreze la propria grădină. „Sunt multe părți bune, dar și multe greutăți și sacrificii, însă, când le punem in balanță, tot efortul merită. Poate nu avem apă caldă, dar avem pace în suflet”, crede Monica.

    „Vrem ca în viitor să dezvoltăm un business, o sursă de venit sustenabilă”

    Cei doi locuiesc 90% din timp la cabană, dar au și weekenduri în care-i vizitează grupuri de prieteni, dintre care unii îi ajută cu bani, alții sunt dispuși să le dea o mână de ajutor. Încă nu închiriază propriu zis, dar au prieteni care vor să-și țină ziua de naștere la ei în curte, cât sunt plecați, și le donează o sumă de bani sau prieteni care vor să locuiască puțin acolo, pentru a vedea cum este viața la sat. Au multe planuri de viitor, dar cel mai mare este că vor să dezvolte un business și să aibă o sursă de venit sustenabilă.

    „Vrem să terminăm de construit bucătăria de vară și să organizam evenimente, să servim mâncare și să-i ducem pe oameni în excursii. Mai intenționăm și să transformăm șura în spațiu locuibil și să oferim cazare pe AirBnb; sau să ne mutam noi în șură și să lăsăm grupuri mai mari în cabană. Avem 12 locuri de dormit în cele 3 dormitoare, avem 3 paturi duble și câteva paturi suprapuse. Ideile sunt multe, dar le adaptam pe măsură ce avansam”, povestește Monica.

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    De la oraș la sat: un cuplu s-a mutat într-un sat înconjurat de dealuri, înt...