LIFE

Conacele, cabanele și casele din România pe care le-am descoperit în ultimii ani și care mi-au plăcut cel mai mult

    Începând cu martie 2020, când pandemia de Covid-19 ne-a schimbat viețile, am căutat cele mai frumoase cazări din România pentru ca tu să te poți bucura de o escapadă în natură, fără griji. Am găsit locuri minunate în țară, pe care le-am descoperit și eu, odată cu tine. După ce am luat la rând și ți-am povestit despre câteva zeci de astfel de locuri, am făcut și o listă cu favoritele.

    După atâta timp de căutat cazări inedite, noi sau izolate și de descoperit poveștile din spatele acestor locuri unice în România, îți propun un best of al muncii mele de cercetare (atât de plăcută, recunosc), un articol în care-mi voi permite să fiu subiectivă.

    Am ales zece dintre cele mai frumoase cazări din România, unele atât de diverse ca stil și experiență de vacanță, dar care au, totuși, în comun curajul de a fi altfel. Sunt locuri de la munte, de la mare sau de la sat, în care eu aș da mereu o fugă atunci când îmi doresc să mă desprind de agitația orașului și pe care vi le recomand și vouă, pentru anul ce vine.

    Casa Noah din județul Sibiu

    De ce îmi place? Pentru că poți trăi, pentru câteva nopți, așa cum o făceau sașii acum sute de ani

    Un neamț și o româncă au recondiționat superb trei case săsești din județul Sibiu. Este vorba despre un concept de turism familial, cu întoarcere la natură și la tradiția autentică săsească, pe care Catrinel și Paul îl fac cunoscut sub numele de Casa Noah. De ce acest sat și această casă? Paul este de loc din Mediaș și trăgea spre locurile natale. În 1997 s-a hotărât să cumpere o casă săsească într-un sat și drumul destinului l-a adus la Richiș, în fața unei case goale.

     

    Casa Noah cuprinde astăzi patru case săsești și urmează a patra, aflată în plină recondiționare. Fiecare dintre case are o culoare, fiind numite, simplu, Casa Galbenă, Casa Verde, Casa Albastră și Casa Roz. Este vorba despre case săsești vechi de sute de ani la care cei doi au intervenit minimal, fără să schimbe aerul boem și vechi, de poveste, al acestora. Ca de exemplu acoperișul, aproape intact, cu doar câteva țigle sparte, neschimbat tocmai pentru a nu interveni asupra aerului vintage al casei.

    Unde a fost nevoie, cei doi au folosit numai materiale cu care se lucra odinioară, recondiționând casele în mod tradițional, așa cum făceau sașii, fără să folosească materiale noi, precum lavabila. Casele au între 80 și 120 metri pătrați, iar curțile interioare au puțin peste 600 metri pătrați fiecare.

    Loft Chalet din Bucovina

    De ce îmi place? Pentru că este un mix fancy între vechi și actual, iar tu te simți stăpânul lumii

    Un cuplu de tineri a văzut potențial în restaurarea și reconversia unei șuri de 100 de ani, fiind inspirați în acest demers de iconica casă a bunicilor, și au transformat-o într-o destinație fără pereche. Spațiul are cinci dormitoare, șase băi, o bucătărie și două living-uri.

    În interioarele Chalet-ului, te delectezi cu o arhitectură rustică cu mult lemn, grinzi și obiecte vechi recondiționate. Foișorul, locul de luat masă din curte și vatra dramatică în care te poți relaxa la un foc de tabără sunt colțurile care pot deveni preferatele tale, în serile de vară.

    Pensiunea se află în localitatea Mănăstirea Humorului, din județul Suceava, cu acces la drumul principal, dar are o distanță generoasă față de casele din jur. Are și o grădină extinsă, cu mult spațiu verde, iar pădurea se află la nici cinci minute de mers pe jos, în spatele casei.

    Cuibul de la Mare din Corbu

    De ce îmi place? Pentru stilul provensal al casei și căldura gazdelor – prieteni

    Cuplul care deține Cuibul, aflat la zece minute de mers cu mașina de plaja Corbu, insistă să nu i se spună pensiune, ci casa prietenilor tăi de la mare. Și cam așa este atmosfera în această gospodărie deschisă turiștilor, de socializare de calitate, cu prieteni vechi, într-un loc cald și primitor. Camerele sau odăile, cum le spun gazdele, sunt prevăzute cu paturi matrimoniale, televizoare LCD, internet wireless, aer condiționat și băi proprii utilate cu dușuri, iar decorul pare împrumutat din regiunea franceză Provence.

    „Cuibul este un proiect de suflet, un loc luat de la zero. Acum 12 ani, am cumpărat groapa de gunoi a satului, am plantat, ne-am îngrijit și am crescut locul care acum este Cuibul de la Mare, un loc unde ne întâlnim cu prieteni anual”, spune Cosmin, gazda. Proaspăt este cuvântul de ordine în ceea ce privește mâncarea din Cuib, căci turiștii au ocazia de a alege legume chiar din solariile de pe proprietate, fructe din mini livada cu pomi fructiferi, ouă de la păsările de ţară sau orice alt produs eco, la cerere.

    Peștele gătit aici este, deseori, proaspăt prins de pescari, iar cina este pregătită chiar de către gazde, în curte, la ceaun.

    Casa Rural de lângă lacul Căldărușani

    De ce îmi place? Pentru că te simți ca-n vacanță la bunici și poți ajunge repede din București

    Diana și Alex Sicoe, oameni de marketing formați în corporații, au simțit nevoia să evadeze într-un timp și spațiu de demult, de pe vremea vacanțelor la bunici: Casa Rural. Și-au dorit o casă la țară, care să fie aproape de București, cu acces facil, iar satul Sitaru era ceea ce le trebuia. A contat mult pentru ei să găsească o casă tradițională în stare bună și, mai ales, o casă „nealterată”.

    Casa a fost construită în anul 1960 de către meșterul din sat, din paiantă, așa cum au fost clădite toate casele zonei. Au recondiționat cu respect față de modul în care se făceau lucrurile în trecut: au acoperit terasele cu pânză de iută și trestie, papură sau stuf, construcțiile noi au primit acoperiș de șindrilă de Moeciu, au împletit din nuiele un umbrar, au decorat cu farfurii de lut, lucrate manual de meșteri din Corund și Horezu și au dat viață unui vechi porumbar pe care l-au transformat în zonă de relaxare și spațiu de luat masă.

    Retreat-ul înseamnă, în primul rând, o curte de 2500 metri pătrați, „sufrageria de vară” în care au creat multe spații de relaxare: o terasă mare acoperită, un umbrar din nuiele, zona de baloți de paie, câteva zone de stat la umbră în șezlonguri sau hamace, piscină, loc de luat masa în porumbarul vechi și, bineînțeles, casa veche. Diana și Alex închiriază integral „Rural ai liber la tihnă“, iar spațiul de cazare este gândit pentru grupuri mici.

    Căsuța cu Alune din județul Alba

    De ce îmi place? Pentru aspectul ei de căsuță din povești, pentru decorul rustic-cool și intimitatea propusă

    Cristina Bica împreună cu soțul ei, Horațiu Bica, sunt gazdele de la Căsuța cu Alune, așezată la poalele Munților Trascău. Gazdele își doreau o căsuță simplă, dar fermecătoare, făcută eminamente pentru relaxare, cu multă iarbă în curte. Construcția o începuseră din 2013 și au finalizat căsuța suficient cât să poată sta în ea în 2017, și chiar așa neterminată, și-au dat seama că e exact ce și-au dorit.

    Soții Bica sunt hotărâți să continue să investească în visul lor, unul pe care nu-l văd ca pe o afacere, ci ca pe un lifestyle alternativ pentru cei care locuiesc în orașele mari. „A fost nevoie să finalizăm lucrările la Căsuță în timp util pentru sezonul de vara 2020, în condiții de restricții de circulație și întârzieri ale materialelor de construcții. După Paști am lucrat trei luni ca apucații, cu sau fără meșteri, am făcut fântâna, șopronul, bucătăria de vara, ușile interioare, finisajele, am amenajat foișorul și zonele de acces”, își amintește Cristina.

    Nici azi nu le este mai ușor, căci sunt nevoiți să facă naveta din orașul Alba Iulia aproape zilnic, datorită noului proiect: o cabană nouă, la cinci kilometri mai jos de Căsuța cu Alune.

    Cabana Tinovo din județul Suceava

    De ce îmi place? Pentru arhitectura montană de tip nordic și ferestrele-n până-n podea care te invită-n pădure

    Proprietarii cabanei de tip A house din Bucovina, la șapte kilometri de Pasul Tihuța, au început demersurile pentru construirea locației în vara anului 2019 și au sperat să o finalizeze la jumătatea lui 2020. Bineînțeles că planurile le-au fost date peste cap de lockdown, atunci când lucrările s-au sistat și au reluat treaba pe șantier în luna iunie.

    Au urmat șase luni de muncă intensă, iar în decembrie 2020, cabana a fost inaugurată. Rezultatul i-a cucerit, deja, pe turiștii care-și doresc un loc cool pentru vacanța lor: o casă în stil nordic, cu ferestre până-n podea, design minimalist pe bază de lemn, saună, ciubăr cu apă caldă și, cel mai important, pădurea-n față.

    „Până acum, în lunile ianuarie, februarie și martie, am fost fully booked, iar weekendurile sunt ocupate mai mereu”, spune Ruben Perju, proprietar Tinovo, care speră ca această cabană de inspirație scandinavă să devină o preferată a turiștilor care vor natură, dar și distanțare socială.

    Șura din Joseni din Porumbacu de Sus

    De ce îmi place? Pentru ideea originală de a recrea decorul anilor ᾽80 și ᾽90

    O casă specială în peisajul special al județului Sibiu, într-o atmosferă tipic ardelenească, dacă ești genul care gustă turismul în case săsești. Iar dacă ai nostalgia decorurilor tipice anilor ᾽80 și ᾽90, Șura ți-i aduce înapoi. Casa are de o curte generoasă și este alcătuita din două locuințe, o șură, o terasă cu plită pe lemne, un cuptor tradițional de pâine și grătar.

    În Șură, proprietarii au amenajat un adevărat muzeu al acelor vremuri. Iese în evidență o bucătărie utilată în stil retro cu electrocasnice moderne, un spațiu în care regăsești obiecte de decor din anii ’80 și poți viziona filme pe videoproiector. Șura din Joseni are încăperi cu mobilier specific anilor ᾽80 și ᾽90, dar și decorațiuni din acei ani, precum celebrele mileuri și peștele de pe televizor.

    În alte camere, decorul este mai degrabă rural, ca la bunici, cu mobilier tradițional, țesături și bibelourilor, iar latura de modern este prezentă în băi, din care nu lipsesc, însă, nici elementele vintage, precum clasicul lighean.

    Haita Land din Țara Dornelor

    De ce îmi place? Pentru că poți fi una cu natura din confortul unor căsuțe ultramoderne

    Undeva în Țara Dornelor, cocoțate pe munte, departe de civilizație și nu prea, îți fac cu ochiul trei căsuțe din lemn cu arhitectură ultramodernă, care-ți propun o altfel de experiență pentru vacanța ta în natură. Căsuțele promovate cu denumirea de Haita Land sau, pe românește, Tărâmul Haitei, țin de satul Gura Haitii din comuna Șarul Dornei, cel mai apropiat oraș de ele fiind Vatra Dornei.

    De loc din orașul Botoșani, Vlad Iftime, soția sa și ceilalți asociați ai lor au început să construiască acest așa-numit Ținut al Haitei din Munții Călimani în anul 2018. Tot proiectul a început cu acel teren și o casă veche de 100 de ani, iar ulterior au apărut „extratereștrii” din lemn denumiți „Pridvor”, casă finalizată în ianuarie 2019, „Sihastru”, inaugurată în mai 2019, și „Cuib”, în septembrie 2020.

    Cele două case mai mici, „Sihastru” și „Pridvor”, pot fi închiriate în totalitate, „Sihastru” având capacitate de două-trei persoane, iar „Pridvor”, de șase persoane. În „Cuib”, cabana ridicată pe temelia vechii case bătrânești găsite pe acea pajiște, există două apartamente ce pot fi închiriate fie separate. Capacitatea acestei case este de opt persoane.

    Locul în care sunt așezate cabanele este retras, destul de izolat și are un aer străvechi, însă construcțiile în sine au un design modern minimalist și toate utilitățile lumii moderne.

    Căsuța din copac din Peșteana, județul Hunedoara

    De ce îmi place? Pentru că poți retrăi visul din copilărie: de a dormi într-o căsuță în copac

    La 15 minute de mers cu mașina de orașul Hațeg, în satul Peșteana, se află o oază de verdeață și de liniște, un retreat rural cu numele de Transylvania Log Cabins. Este oaza soților Timiș, iar cea mai nouă construcție este o căsuță în copac ridicată chiar de către proprietar, în decurs de două luni.

    Are 20 de metri pătrați, este construită la o înălțime de trei, patru metri față de sol, în stil studio cu baie interioară separată. Interiorul are o cameră cu un pat king size, cu o vedere superbă către Munții Retezat, o mini bucătărie, un loc special, la înălțime, unde poate dormi un copil și o terasă unde îți poți savura cafeaua, fără să fie nevoie să cobori din copac.

    În general, oamenii care vin aici își doresc o evadare din rutina zilnică și de la zgomotul orașului și vor să trăiască, măcar pentru o zi, visul copilăriei: acela de a dormi la înălțime, în copac.

    Wegloo din Azuga

    De ce îmi place? Pentru că poți dormi sub cinci milioane de stele, într-un igloo de lux

    Un camping de cinci stele cu cazări în igloo-uri de lux, în Azuga, la poalele munților Bucegi, Wegloo este o cupolă geodezică de ultimă generație, cu acoperiș transparent. Unic în România, acest glamping îți dă ocazia să închiriezi corturi încălzite chiar și iarna, dacă îți dorești o experiență extremă.

    În plus, Wegloo este primul glamping din România care dispune de grup sanitar propriu, în incinta cortului. Un cort care mai deține și un pat de dimensiuni king, o sobă pe lemne, în caz că vrei să înnoptezi aici în zile mai răcoroase, un Smart TV cu acces la Netflix și Wifi gratuit. Fiecare cort are o terasă cu un jacuzzi gonflabil, șezlonguri, un loc de servit masa, un balansoar și, nu în ultimul rând, o priveliște care-ți ia respirația.

    Facilitățile din acest glamping de pe Valea Prahovei, unul dintre cele mai luxoase din țară, justifică prețul destul de ridicat al unei nopți într-un astfel de igloo.

    Foto: arhiva proprietăților menționate, wildventure.ro

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Conacele, cabanele și casele din România pe care le-am descoperit în ultimii ...