LIFE

Case și cabane noi din România, inaugurate în pandemie ca refugiu pentru orășeanul care vrea să respire

  La un an de la izbucnirea pandemiei, turismul continuă să se desfășoare sub amenințarea Covid. Libertatea de mișcare este umbrită de restricțiile legate de distanțarea socială, felul în care călătorim s-a schimbat, așa că ne-am orientat spre destinații și case și cabane din România în care să ne relaxăm.

  Din fericire, locuri frumoase și unice în care să mergi într-o escapadă safe apar chiar și-n această perioadă, în care pariul cu turismul este unul riscant. În timp ce unii proprietari de cabane din România și case de oaspeți închid afacerile, după calculele făcute la un an de pandemie, alții au intrat în domeniul ăsta fix în cel mai greu an al turismului. Și, culmea, le-a mers chiar bine în pandemie, pentru că au oferit locații altfel, de nișă.

  Am vorbit cu patru proprietari și manageri ai unor locuri noi, inaugurate chiar în plin an Covid, despre curajul de a da drumul afacerii în pandemie, problemele cu care s-au confruntat și ce proiecții de recuperare a investiției au.

  Căsuța cu alune

  Valea Mănăstirii, județul Alba
  75 Eur/noapte, pentru sejur de minim două nopți (doi oaspeți)

  O nouă destinație cochetă în Apuseni
  Cabane România: o nouă destinație cochetă în Apuseni

  Cristina Bica împreună cu soțul ei, Horațiu Bica, sunt gazdele de la Căsuța cu Alune, așezată la poalele Munților Trascău. După ce a lansat o colecție de rochii de seară cu o săptămână înainte de lockdown, o unitate turistică i s-a părut Cristinei cea mai potrivită afacere complementară pentru anul Covid 2020.

  „În 2020, plăcerea de a descoperi astfel de locații a devenit pentru tot mai multă lume o necesitate în lipsa alternativelor clasice de petrecere a concediului. Așadar, pentru noi a fost cel mai potrivit moment pentru a porni pe acest drum al ospitalității”, spune Cristina, designer vestimentar de profesie. Gazdele își doreau o căsuță simplă, dar fermecătoare, făcută eminamente pentru relaxare, cu multă iarbă în curte.

  Construcția o începuseră din 2013 și au finalizat căsuța suficient cât să poată sta în ea în 2017, și chiar așa neterminată, și-au dat seama că e exact ce și-au dorit. „Ne-am dorit să împărtășim cu oameni care rezonează cu noi, iubitori de natură și de frumos. Cam așa a început aventura noastră în domeniul ospitalității de nișă. Pandemia ne-a prins cu un proiect început pe care doream să-l dezvoltăm în zonă, pas cu pas, și cu Căsuța aproape terminată”, spune Cristina.

  Soții Bica sunt hotărâți să continue să investească în visul lor, unul pe care nu-l văd ca pe o afacere, ci ca pe un lifestyle alternativ pentru cei care locuiesc în orașele mari.

  „A fost nevoie să finalizăm lucrările la Căsuța în timp util pentru sezonul de vara 2020, în condiții de restricții de circulație și întârzieri ale materialelor de construcții. După Paști am lucrat trei luni ca apucații, cu sau fără meșteri, am făcut fântâna, șopronul, bucătăria de vara, ușile interioare, finisajele, am amenajat foișorul și zonele de acces”, își amintește Cristina. De când au deschis, au lăsat o noapte liberă între rezervări pentru aerisire, curățenie și igienizare temeinică, chiar dacă asta a însemnat să scoată circa 6 -7 nopți pe lună din circuit.

  În plus, lipsa de predictibilitate a restricțiilor de circulație i-a ținut constant în gardă. Nici azi nu le este mai ușor, căci sunt nevoiți să facă naveta din orașul Alba Iulia aproape zilnic, datorită noului proiect: o cabană nouă, la 5 kilometri mai jos de Căsuța cu Alune.

  La Kuburi

  Slănic-Moldova
  De la 175 lei/camera dublă

  Kuburile pe structură din lemn sunt utilate la cheie
  Kuburile pe structură din lemn sunt utilate la cheie

  Satul de vacanță cu șase căsuțe tip bungalow a fost gândit în 2018, construit în 2019 și gata de funcționare cu toate autorizările la 1 februarie 2020.

  „Când am proiectat și construit complexul nu ne am gândit nici o clipă la pandemie. Apariția ei oficială s-a suprapus, din nefericire, cu deschiderea noastră oficială. Paradoxal sau nu, pandemia, în afară perioadei de carantină totală, a fost pentru noi un factor favorizant, lumea căutând acest tip de cazare, mai ferită, mai izolată. Dacă lucrurile merg în același ritm ca până acum, în cinci ani investiția va fi amortizată”, declară Costi Zărnescu, Manager de rezervări La Kuburi.

  Datorită modului în care au fost concepute, căbănuțele asigură deja distanțarea de care este nevoie, singurele cheltuieli în plus fiind cele cu dezinfectarea suplimentară, dar ele nu sunt astronomice. Fiecare căsuță – kub este gândită ca o mini proprietate și cuprinde, pe lângă kubul propriu-zis, un foișor, un grătar și un spațiu verde cu suprafață între 100 și 200 metri pătrați.

  Cabana Tinovo

  Dornişoara, județul Suceava
  De la 1.300 lei/întreaga cabană (8-10 persoane)

  Căsuța scandinavă din Bucovina
  Căsuța scandinavă din Bucovina

  Proprietarii cabanei de tip A house din Bucovina, la șapte kilometri de Pasul Tihuța, au început demersurile pentru construirea locației în vara anului 2019 și au sperat să o finalizeze la jumătatea lui 2020. Bineînțeles că planurile le-au fost date peste cap de lockdown, atunci când lucrările s-au sistat și au reluat treaba pe șantier în luna iunie.

  Au urmat șase luni de muncă intensă, iar în decembrie 2020, cabana a fost inaugurată. Rezultatul i-a cucerit, deja, pe turiștii care-și doresc un loc cool pentru vacanța lor: o casă în stil nordic, cu ferestre până-n podea, design minimalist pe bază de lemn, saună, ciubăr cu apă caldă și, cel mai important, pădurea-n față.

  „Ne așteptăm la o recuperare a investiției în trei ani, dacă vom avea un grad de ocupare al cabanei favorabil. Asta înseamnă să fie închiriată integral minimum 2-3 săptămâni pe lună, adică în procent de 70%. Până acum, în lunile ianuarie, februarie și martie, am fost fully booked, iar weekendurile sunt ocupate până în luna iunie”, spune Ruben Perju, proprietar Tinovo.

  Cea mai mare provocare cu care se confruntă din partea clienților este teama acestora de un nou lockdown. „Există anumite rețineri în a rezerva cabana pe acest considerent”, spune Ruben, care speră, însă, ca această cabană de inspirație scandinavă să devină o preferată a turiștilor care vor natură, dar și distanțare socială.

  Cabana Yager

  Poiana Brașov
  De la 750 lei/camera dublă

  Cea mai nouă destinație a iubitorilor de schi

  Inaugurarea Yager Chalet a avut loc pe 11 ianuarie 2020, cu circa două luni înainte de izbucnirea pandemiei de Covid-19. Grație amplasării acestei cabane care aduce cu cele montane austriece, respectiv în Vârful Postăvaru, la altitudinea de 1.699 m, în imediata apropiere a telegondolei, în cele două luni de funcționare dinainte de lockdown a devenit, deja, preferata turiștilor.

  „După numai două luni de funcționare, odată cu instituirea stării de urgență din 16 martie 2020, activitatea noastră s-a întrerupt brusc, pe o perioadă nedeterminată la momentul respectiv. Activitatea a fost reluată începând cu 1 iulie, cu restricțiile aferente pandemiei. Din punct de vedere strategic, după reluarea activității, ne-am canalizat eforturile spre inaugurarea unității de cazare, lucru care s-a și întâmplat la finalul anului, precum și inaugurarea unui corp nou de bar și restaurant dedicat oaspeților cazați la noi”, spune Dan Colt, managing director Yager Chalet.

  Problemele de care s-au lovit în timpul pandemiei și de care încă se lovesc cei de la Yager Chalet sunt legate de lipsa de previzibilitate a activității restaurantelor și a teraselor. Dan spune că acest aspect te împiedică să stabilești o strategie pe termen mediu și lung atât în privința personalului, cât și a activității comerciale.

  La acestea, se adaugă restricțiile de călătorie, cele privind servirea meselor în interiorul restaurantului, lipsa evenimentelor, costurile pentru dezinfectanți și măști, reducerea încasărilor cauzate de accesul în locație a unui număr limitat de persoane, respectiv servirea meselor exclusiv pe terasă, cu impact negativ în special în sezonul rece.

  Foto: arhiva proprietăților

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Case și cabane noi din România, inaugurate în pandemie ca refugiu pentru oră...