Loft Treehouse: căsuța din copac cu priveliște spre Munții Retezat și izolație din lână
publicat pe 12 ian. 2020Dacă ai avut și tu, ca mine, un vis neîmplinit în copilărie, acela de-a avea căsuța din copac, în curtea de la țară a bunicilor, o să-ți placă această poveste. Este povestea lui Rareș, de 42 de ani, și a Gabrielei, de 30 de ani. Și a unui loc rupt parcă din basmele cu elfi, pe care cei doi și l-au construit într-un sat liniștit din județul Hunedoara, Peșteana pe numele lui, la vreo 15 minute de mers cu mașina din Hațeg. Ei îi zic retreat rural, cu numele oficial Transylvania Log Cabins, și este o oază naturală de care te poți bucura dacă închirizi una dintre cele două cabane sau două căsuțe în copac care te întâmpină aici.
Tinerii soți Timiș s-au stabilit în Peșteana acum trei ani. Ea este o arhitectă din Bacău, dar aproape irlandeză, dat fiind c-a locuit timp de 18 ani acolo și are cetățenie. El este un fost muzician și globe-trotter care a colindat toată America Latină. Vara trecută, au făcut nunta chiar în curtea acestui retreat, iar de puțin timp au devenit părinții unui băiețel.
Rareș s-a născut și a copilărit în casa bătrânească, aflată și ea pe terenul în care au afacerea. Chiar și pe vremea când acesta umbla prin lume, verile și le petrecea tot în satul natal. După ce a colindat un an și jumătate cu bicicleta prin America de Sud, Rareș a început să se gândească să renunțe la stilul acesta de viață și să se așeze în Peșteana.
Prima cabană ridicată pe terenul moștenit de la bunica lui are priveliște spre Retezat. De construcția propriu-zisă s-a ocupat o firmă din Harghita, cât el era America. „Până m-am întors în țară, au terminat-o. Am comunicat doar pe telefon, îmi trimiteau poze cu lucrările”, spune Rareș.
Acum, retreatul numără patru unități de cazare boeme și o casă veche bătrânească în care locuiesc cei doi, iar turiștii care vin aici pot experimenta viața la țară cu tot cu alimentele din curțile fermierilor. De la ouă, lapte și legume de tot felul la brânză, unt făcut în casă și suc natural de mere, toate sunt disponibile, la cerere.
Casa din copac are tot confortul, plus o baie în care vara crește vegetație
Din vara trecută , vedeta acestui loc este noua căsuță din copac pe care Rareș și Gabriela au construit-o și cu gândul la nou-venitul din familia lor. Dacă pentru prima cabană ridicată, Rareș a apelat la specialiști, căsuța din copac este un proiect DIY, realizat cu puțin ajutor din partea unui vecin.
Aceasta are și un nume fancy, Loft Treehouse, și vine în urma feedbackului primit de la persoanele care s-au cazat în prima lor căsuță din copac, Transylvania Treehouse. Construcția a durat aproximativ două luni, însă nu consecutive. „E important de menționat faptul că Transylvania Treehouse dispune de un duș și o toaletă uscată, ecologică, afară în natură. Când am decis să o construim pe a doua, am vrut să oferim oamenilor și varianta mai modernă și mai confortabilă, adică cu baia în interior”, explică Gabriela.
Are 20 de metri pătrați, este construită la o înălțime de trei, patru metri față de sol, în stil studio cu baie interioară separată. Interiorul are o cameră cu un pat king, cu o vedere superbă către Munții Retezat, o mini bucătărie cu chiuvetă, mini cuptor, aparat de cafea și frigider, iar baia adiacentă dispune de un duș cu apă caldă, chiuvetă și W.C. Deasupra băii, a fost conceput un loc special, la înălțime, unde poate dormi un copil, așadar căsuța poate găzdui comod doi adulți și un copil. Construcția are și o terasă unde îți poți savura cafeaua sau micul dejun, un pahar de vin după cină sau, pur și simplu, te poți relaxa afară, fără să fie nevoie să cobori din copac.
Izolația pe bază de lână nu este doar eco, ci și la îndemână, dacă locuiești la țară și ai oi
Materialele folosite pentru casa din copac sunt, la bază, materiale reciclabile și naturale. S-a folosit, într-adevăr, lemn în proporție de 90%, geamuri reciclate, uși recondiționate, dar și materiale sau finisaje noi, cumpărate din magazine de specialitate. Căsuța beneficiază de o izolație foarte bună pe bază de lână, 100% naturală și netratată. Dacă o tratezi, ea își pierde din calitățile pentru care e folosită și diminuează din beneficii. În România, folosirea lânii ca izolație este un concept relativ nou, care începe să ia amploare, însă deocamdată nu este la fel de popular ca vata minerală sau bazaltică.
Rareș și Gabriela nu pot spune cu exactitate câți bani au cheltuit pentru ridicarea acestei case, deoarece multe dintre materialele folosite au provenit din gospodăria lor și nu a fost nevoie să le cumpere. Cel mai mult au costat lambriurile, podelele, lacurile și vopselele, mobila de bucătărie sau conductele de apă, corpurile din baie, robineții și chiuvetele, corpurile electrice, șuruburile și tabla de pe acoperiș. Mobila este făcută la comandă, la atelierul unui prieten din Deva, sau cumpărată din magazine second hand din Dublin și Hunedoara.
Pentru că se află într-o zonă cu potențial turistic în toate anotimpurile, cei doi au decis ca această căsuță să fie funcțională pe toată perioada anului. Sursa de încălzire vine de la un calorifer electric pe ulei, care este foarte eficient. „Decizia vine după multe testări. Dat fiind că avem oaspeți care stau și o singură noapte, este mult mai comod și util să ai luxul de a nu fi nevoit să întreții un foc într-o sobă, în loc să te bucuri de experiența pe care ți-o dă statul într-o căsuță într-un copac. În general, oamenii care vin la noi își doresc o evadare din rutina zilnică și de la zgomotul orașului și vor să trăiască, măcar pentru o zi, visul copilăriei: acela de a dormi la înălțime, în copac”, spune Gabriela.
Dacă te interesează, află că o noapte de cazare aici, pentru doi adulți, costă circa 400 de lei.
Chestionar cu idei bune
Stilul construcției: Un mix între tradițional și modern. Stilul de arhitectură tradițională, indiferent de țară, implică folosirea materialelor naturale din zona în care se construiește, cum ar fi lemnul, atât la interior, cât și la exterior.
Elementul preferat din căsuță: Copacul integrat în peretele băii care, vara, din cauza umezelii, dezvoltă crenguțe și frunze.
Sfaturi despre cum să-ți construiești o căsuță în copac: Am construit aproape singur această căsuță, ajutat doar de un vecin, pentru a putea lucra mai eficient. Sunt elemente care necesită cel puțin două perechi de mâini. Cât despre cele mai dificile etape ale construcției, acestea au fost elementele care țin de siguranța structurii la înălțime și provocarea de a integra un corp străin – copacul, în structura căsuței.
Foto: Denis Săvescu
-
hotnews
S-au întors din Anglia în satul Saschiz, unde au deschis o ceainărie care pare scoasă dintr-un basm
Un mic colț de Rai.
-
Grădină
Dumitrițele, florile toamnei: în ce perioadă să le plantezi și pașii esențiali de îngrijire
Pentru o grădină de toamnă plină de flori colorate și texturi vibrante.
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.