LIFE

Un tânăr a construit cu mâinile lui o cabană de închiriat într-un sat din Bucovina

publicat pe 13 apr. 2021

    Pandemia ne-a determinat să redescoperim România, iar opțiunile de cazare arată din ce în ce mai bine și sunt în tot felul de locuri minunate. Mulți sunt cei care s-au apucat de construit în acest sens, iar povestea lui Ruben Perju, un tânăr de 31 de ani din Suceava, stă drept dovadă. El a construit singur o cabană de închiriat în stil nordic, A-frame (în formă de A), în pădurile de lângă Suceava, un loc de poveste deschis pentru doritorii de aer curat și liniștea naturii. Bugetul? 60.000 euro.

    Cabana Tinovo se află în satul Dornișoara, la jumătatea distanței dintre Suceava și Cluj-Napoca (150 km între cele două localități). Ca punct de reper are pasul Tihuța (o trecătoare situată în grupa nordică a Carpaților Orientali în sud-estul Munților Bârgău, la o altitudine de 1201 metri), de unde mergi șapte kilometri prin pădure până la cabană, într-un sat fix în inima naturii.

    Cabana de închiriat stă pe un teren de 1000 metri pătrați, cumpărat de Ruben în 2018. În vara lui 2019, șantierul a fost deschis și au fost demolate toate construcțiile de pe proprietate și curățat terenul. După un an și jumătate cabana a fost finalizată, mai exact în decembrie 2020.

    Cabana Tinovo
    Cabana Tinovo

    Un business născut din pasiune

    Ruben Perju este din Suceava, dar s-a mutat în Cluj-Napoca în urmă cu 13 ani, atunci când a intrat la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din oraș. Alături de un prieten, el este fondatorul brandului de ceasuri de mână NOAH, unde se ocupă de partea de marketing și de vânzări.

    Întotdeauna și-a dorit să dezvolte concepte care să iasă din tipare, iar construcția unei cabane atractive s-a încadrat pe listă. „Combinația dintre pasiunea mea pentru arhitectură, design și antreprenoriat m-au condus pe acest drum”, spune el.

    A investit în acest proiect împreună cu fratele său, Marius. El stă în Norvegia, alături de soția și fetița lor, motiv pentru care și cabana Tinovo are o arhitectură nordică. Planul inițial a fost acela de a construi două cabane, fiecare frate cu cabana lui, dar după mai multe discuții au hotărât să se axeze pe o singură cabană mare, din considerente legate de eficiența economică și de timp.

    Întreaga lor investiție a fost de 70.000 de euro (60.000 fără teren), însă au început cu un buget de aproximativ 30.000 de euro. Părinții lor i-au ajutat atât în plan financiar, cât și administrativ, pentru a putea duce lucrurile la capăt.

    Arhitectura și compartimentarea cabanei

    Așa cum povestește Ruben, atât arhitectura, cât și designul interior, sunt inspirate din minimalismul nordic. „Împreună cu soția mea am vizitat mai multe țări nordice și pot spune că am găsit o nouă lume în ceea ce privește modul în care se proiectează și se construiește”, spune el.

    Cabana are o amprentă la sol de 12×8 metri, o înălțime de 8.5 metri și 150 metri pătrați utili, distribuiți în modul următor:

    Parterul are 90 de metri pătrați – bucătarie, două băi (una cu duș și una cu cadă), living, loc de luat masa și zonă cu scară care conține și o zonă de depozitare. Etajele sunt în cascadă – două dormitoare la primul nivel și două în coamă (în total 60 de metri pătrați), iar pe terasa dinspre padure, în partea dreaptă, este o construită o saună, dar și un ciubăr, integrat în terasă. În partea stângă este o zonă de grătar, bucătărie exterioară și zonă de luat masa.

    Cabana are și un demisol cu o suprafață de 65 de metri pătrați, unde Ruben a instalat zona tehnică, dar și un soi de garaj/depozitare.

    Construcția cabanei a fost un proces complex

    „În acest proiect eu am fost și arhitectul și constructorul și beneficiarul. Mi-a fost ușor să-i împac pe toți trei, deoarece toți trei gândeau la fel”, spune Ruben.

    Cabana a fost proiectată și construită exclusiv de el, dar l-au mai ajutat familia, prietenii și câțiva zilieri harnici. Pentru a finaliza dosarul și a obține autorizația de construcție, a colaborat cu un inginer structurist. Tânărul mărturisește că întreg procesul de construire al cabanei a fost destul de complex, deoarece a fost nevoie să integreze în concept și amenajarea exterioară dinspre pădure. Toate partea asta conține terasa acoperită, terasa descoperită, zona de SPA cu ciubăr și saună, dar și zona de grătar și ceaun.

    Cabana are fundație și stâlpi de beton, apoi trei grinzi longitudinale cu secțiune de 30×15 centimetri. În ceea ce privește materialele (care l-au dus undeva la 15-20.000 de euro), atât la interiorul, cât și la exteriorul cabanei, lemnul joacă un rol extrem de important.

    Toate podelele și lambriul au fost achiziționate de la un producator local, la fel și lemnul de molid folosit la structura cabanei. Ăsta a fost și planul de la bun început, spune tânărul, o construcție călduroasă care să ofere un sentiment de „acasă.”

    Lemnul a jucat un rol extrem de important în construcția cabanei
    Lemnul a jucat un rol extrem de important în construcția cabanei

    Izolația a făcut-o astfel încât să nu ridice costurile peste limită. A folosit vată minerală de 20 de centimetri, iar pe lângă asta, cabana mai are la exterior două straturi de plăci OSB cu strat de ventilare vertical și două folii anticondens. La interior, a folosit folie anticondens cu aluminiu și placă de lemn de trei centimetri

    „Ținand cont că este o zonă de munte cu ploi abundente, iar cabana este realizată din lemn, mi s-a recomandat să iau măsuri duble pentru hidroizolație. Folia anticondens este un material impermeabil. Așadar, dacă apa va trece de șindrila bituminoasă va ajunge pe primul strat de folie. Dacă cumva trece și de acela (reducere la absurd) ajunge pe OSB, trece de OSB și de stratul de ventilație și ajunge pe stratul doi de folie. M-am asigurat că apa nu va ajunge la structură/izolație”, explică el.

    La capitolul electricitate, Ruben spune că Tinovo are curent electric 220 și 380 cu contoare separate. Încălzirea o face prin șemineu (coșul de fum l-a calculat ca înălțime în funcție de poziționare și apropiere de pădure) și o centrală electrică care menține temperatura dorită în cabană.

    A tras tubulatura de aer cald în toate camerele cu ajutorul unei turbine, așa că temperatura optimă este dată de o colaborare între căldura șemineului trimisă peste tot și centrala electrică. Apa curentă vine de la un cămin din beton unde se colectează apă din munte, iar canalizarea este făcută cu ajutorul unei fose septice.

    Cea mai mare provocare în tot acest proces a fost distanța între orașul în care locuiește, Cluj-Napoca și satul Dornișoara (150 kilometri/3 ore de condus). „Timp de un an am reușit să lucrez pe șantier doar în weeken-duri (vineri – sâmbătă sau joi – sâmbătă), iar pe ultima suta de metri am reușit să fiu pe șantier cinci zile din șapte”, explică tânărul.

    Cabana este amplasată într-un peisaj de basm
    Cabana este amplasată într-un peisaj de basm

    Amenajare cu design minimalist și nordic

    Ruben spune că a avut 100% libertate în ceea ce privește designul de interior și îi place foarte mult rezultatul final. Totul a fost gândit în stil nordic și minimalist, cu piese puține de mobilier. Întreaga filozofie după care s-a ghidat pe parcursul construcției și amenajării a fost „mai puțin înseamnă mai mult.”

    „Interiorul cabanei este unul extrem de bine compartimentat, iar amenajarea spațiului te introduce într-o lume nordică, luminoasă și extrem de călduroasă și primitoare”, spune el.

    Bucătăria și toate piesele de mobilier au fost luate de la JYSK și IKEA, pentru raportul bun între calitate și preț. Cabana Tinovo are o capacitate de maximum zece persoane, există patru dormitoare cu pat matrimonial și o canapea extensibilă în living.

    Se poate închiria de luni până joi cu prețul de 1300 lei pe noapte, iar în weekend cu prețul de 1500 lei pe noapte.

    Un sfat în loc de concluzie

    Ruben crede că orice om poate să-și construiască cu mâinile lui casa pe care și-o dorește dacă are determinarea necesară și multă documentare înainte. În procesul de construcție, așteptarea lui a fost să finalizeze cât mai repede, dar după ce a ținut cont de faptul că s-a ocupat 100% de șantier, a înțeles, spre final, că așteptarea nu a fost una realistă. La final, când se uită în urmă, are impresia că tot parcursul acestui proiect a fost un vis frumos.

    El are un sfat pentru cei care vor să-și construiască, la rândul lor, o cabană A-frame, și anume să ia legătura cu cei care au făcut deja acest pas. „Așa vei putea scuti mulți bani și nu trebuie să dai și tu cu capul acolo unde au dat alții deja.”

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments