
Vacanța din țară: trei cazări românești, la munte și la deal, în care să te relaxezi
După experiența Covid, turismul nu va fi mai fi la fel. Libertatea de mișcare este umbrită de restricțiile legate de distanțarea socială, felul în care călătorim se schimbă, așa că ne putem orienta spre destinații locale în care să ne relaxăm. Am pornit în căutarea unor cazări care să îți bucure toate simțurile și iată primul episod.
În vacanțele din țară e bine și frumos, dacă știi unde să cauți. În primul episod am căutat trei locuri diferite: te ducem în apropiere de Sovata, în depresiune, în superba Bucovină, printre dealuri, și la poalele Masivului Postăvaru.
1. Experiență tradițională la Rosieˋs Retreat, The Magic Cottage (Satul Praid, județul Harghita)

Într-un peisaj rural superb de pe Valea Târnavei Mici, la 15 kilometri de Sovata și de Lacul Ursu, e o casă în stil românesc salvată de o englezoaică, care te așteaptă cu un dormitor, o baie, o bucătărie și o terasă cu priveliște spre grădină.
Rosie Cornwallis este o englezoaică care a locuit în cea mai mare parte a vieții în India, unde are și un retreat numit chiar așa, Rosie’s Retreat. Apoi a cumpărat o casă tradițională în Transilvania, pe care a transformat-o în casă de locuit, cu o cameră pentru oaspeți. „M-am îndrăgostit de această casă în ruine după ce am văzut-o pe internet, pe când locuiam în India. Era abandonată de 40 de ani și într-o stare groaznică. Nu mai fusesem până atunci în România și n-aveam nici măcar idee unde se află această țară. Chiar și așa, după câteva zile de negocieri, am cumpărat casa”, povestește ea.

Rosie a recondiționat casa într-un stil vechi românesc, cu multe elemente de decor cu aer arhaic, dar renovarea și dezvoltarea ei continuă. Asta pentru că Rosie vrea ca în locul ei de suflet să încapă mai mulți oaspeți.
Ea închiriază o cameră pentru cupluri, prin platforma Airbnb, iar oaspeții ei au parte de liniște, discreție și un mic dejun cu produse bio de prin curțile vecinilor gospodari ai lui Rosie.
Preț: de la 50 $/noapte, mic dejun inclus
2. Escapadă fancy la Loft Chalet (Mănăstirea Humorului, Bucovina)

Un cuplu de tineri au văzut potențial în restaurarea și reconversia unei șuri de 100 de ani, fiind inspirați în acest demers de iconica casă a bunicilor, și au transformat-o într-o destinație fără pereche.
„Soțul este de profesie designer și această lucrare îi poartă semnătura”, îmi spune Andreea, gazda de la Loft Chalet. Spațiul are cinci dormitoare, șase băi, o bucătărie și două living-uri. În interioarele Chalet-ului, te delectezi cu o arhitectură rustică cu mult lemn, grinzi și obiecte vechi recondiționate. Foișorul, locul de luat masă din curte și vatra dramatică în care te poți relaxa la un foc de tabără sunt colțurile care pot deveni preferatele tale, în serile de vară.

Gazdele au organizat cazările în condiții de siguranță, cu cel puțin o zi între grupuri, pentru a avea destul timp pentru curățenie și menaj. „Pentru lenjerii, avem contract cu o curățătorie profesională, care utilizează detergenți speciali,” explică Andreea.
Pensiunea se află în localitatea Mănăstirea Humorului, cu acces la drumul principal, dar are o distanță generoasă față de casele din jur. Are și o grădina extinsă, cu mult spațiu verde, iar pădurea se află la nici cinci minute de mers pe jos, în spatele casei.
Preț: de la 1400 lei/noapte, minimum 2 nopți
3. Simplitate ca în copilărie la Piece of Heaven (Râșnov, județul Brașov)

Cine-a visat la o căsuță în copac când era mic sigur va fi tentat de o experiență turistică de genul acesta, ca adult. Și nu oriunde, ci la poalele munților, cu pădurea care să le bată în fereastră, la 6 km de Râșnov.
O familie de IT-iști și-a construit în 2017 o căsuță în copac, la 6 kilometri de Râșnov, din dorința de a avea un loc în care să se retragă în afara orașului. „Inițial nu aveam o idee finală despre cum va arată, știam doar că dorim să fie la înălțime și să aibă forma a trei hexagoane lipite. Între timp, căsuța a prins contur și am început să o transportăm spre locația ei finală și să o montăm acolo. Deoarece terenul unde se află nu avea utilități în acel moment, am conceput designul în așa fel încât să utilizăm apă de ploaie, energie solară și încălzire pe lemne. Astfel, pentru aproape doi ani, căsuța ne-a oferit un loc de retragere în care veneam singuri sau cu prietenii, în weekenduri, pentru a ne relaxa”, povestește Dragoș, proprietarul.

Între timp, pe același teren, familia și-a construit și s-a mutat într-o altă casă, iar cea din copac a primit rolul de guest-house, după ce a fost îmbunătățită cu utilitățile de bază. Pe scurt, în căsuță te așteaptă un living/dormitor, o baie și o toaletă, iar în curtea de 1000 metri pătrați poți face grătar și lua masa într-un spațiu special amenajat.
Izolată și cu o zonă exterioară proprie, căsuța facilitează distanțarea socială. În plus, gazdele spun că țin cont de toate recomandările: interacțiunea cu turiștii se face în aer liber, iar distanța dintre două rezervări consecutive este de minimum o zi, de preferat două, pentru a exista o perioadă tampon între oaspeții care pleacă.
Altfel, căsuța din Râșnov e o alegere perfectă pentru cupluri care doresc liniște, intimitate, dar și aventură într-o vacanță la munte. Și nu numai cupluri. Dragoș și familia lui îi așteaptă pe toți cei care sunt pasionați de escapade altfel decât cele basic. Important! Această locație se închiriază doar adulților.
Preț: de la 45 $/noapte
Foto: arhivele proprietăților enumerate în articol
-
LIFE
Vilegiatura Guesthouse: povestea unei vile istorice, readuse la viață din pasiune pentru tradiții, unde te vei simți ca-n Sinaia anilor 1925
-
LIFE
Locuri cu vedere panoramică din România: cabane din vârf de munte, restaurante din centrul orașului și telecabine
-
LIFE
Locuri de unde ai vedere panoramică asupra Clujului: turnuri, restaurante și plimbări în natură
-
Apartamente cu 2 camere
Before&after: cum a fost transformat un apartament de 55 metri pătrați ce nu mai fusese renovat de 14 ani
Spații mici, idei mari.
-
Before&After
Before&after: jumătate din livingul unui apartament de 53 metri pătrați e și dormitor matrimonial
Renovarea și reamenajarea au costat 55.000 euro.
-
Case
Cum arată o casă eficientă energetic în care natura pare că invadează interiorul
Ne place atât, dar atât de mult!