LIFE

Vacanța din țară: 3 cazări ascunse printre munți și dealuri în care să te conectezi cu natura

publicat pe 18 iun. 2020

  În vacanțele din țară e bine și frumos, dacă știi unde să cauți. În primul episod am căutat trei locuri diferite: te ducem în apropiere de Sovata, în depresiune, în superba Bucovină, printre dealuri, și la poalele Masivului Postăvaru.

  1. Experiență tradițională la Rosieˋs Retreat, The Magic Cottage (Satul Praid, județul Harghita)

  Casa abandonată care a căpătat o față cochetă
  Casa abandonată care a căpătat o față cochetă

  Într-un peisaj rural superb de pe Valea Târnavei Mici, la 15 kilometri de Sovata și de Lacul Ursu, e o casă în stil românesc salvată de o englezoaică, care te așteaptă cu un dormitor, o baie, o bucătărie și o terasă cu priveliște spre grădină.

  Rosie Cornwallis este o englezoaică care a locuit în cea mai mare parte a vieții în India, unde are și un retreat numit chiar așa, Rosie’s Retreat. Apoi a cumpărat o casă tradițională în Transilvania, pe care a transformat-o în casă de locuit, cu o cameră pentru oaspeți. „M-am îndrăgostit de această casă în ruine după ce am văzut-o pe internet, pe când locuiam în India. Era abandonată de 40 de ani și într-o stare groaznică. Nu mai fusesem până atunci în România și n-aveam nici măcar idee unde se află această țară. Chiar și așa, după câteva zile de negocieri, am cumpărat casa”, povestește ea.

  Bicicletele de închiriat nu puteau fi decât retro
  Bicicletele de închiriat nu puteau fi decât retro

  Rosie a recondiționat casa într-un stil vechi românesc, cu multe elemente de decor cu aer arhaic, dar renovarea și dezvoltarea ei continuă. Asta pentru că Rosie vrea ca în locul ei de suflet să încapă mai mulți oaspeți.
  Ea închiriază o cameră pentru cupluri, prin platforma Airbnb, iar oaspeții ei au parte de liniște, discreție și un mic dejun cu produse bio de prin curțile vecinilor gospodari ai lui Rosie.

  Preț: de la 50 $/noapte, mic dejun inclus

  2. Escapadă fancy la Loft Chalet (Mănăstirea Humorului, Bucovina)

  O cabană cu un mix între vechi și actual
  O cabană cu un mix între vechi și actual

  Un cuplu de tineri au văzut potențial în restaurarea și reconversia unei șuri de 100 de ani, fiind inspirați în acest demers de iconica casă a bunicilor, și au transformat-o într-o destinație fără pereche.

  „Soțul este de profesie designer și această lucrare îi poartă semnătura”, îmi spune Andreea, gazda de la Loft Chalet. Spațiul are cinci dormitoare, șase băi, o bucătărie și două living-uri. În interioarele Chalet-ului, te delectezi cu o arhitectură rustică cu mult lemn, grinzi și obiecte vechi recondiționate. Foișorul, locul de luat masă din curte și vatra dramatică în care te poți relaxa la un foc de tabără sunt colțurile care pot deveni preferatele tale, în serile de vară.

  Serile de vară, cu un plus de răsfăț
  Serile de vară, cu un plus de răsfăț

  Gazdele au organizat cazările în condiții de siguranță, cu cel puțin o zi între grupuri, pentru a avea destul timp pentru curățenie și menaj. „Pentru lenjerii, avem contract cu o curățătorie profesională, care utilizează detergenți speciali,” explică Andreea.

  Pensiunea se află în localitatea Mănăstirea Humorului, cu acces la drumul principal, dar are o distanță generoasă față de casele din jur. Are și o grădina extinsă, cu mult spațiu verde, iar pădurea se află la nici cinci minute de mers pe jos, în spatele casei.

  Preț: de la 1400 lei/noapte, minimum 2 nopți

  3. Simplitate ca în copilărie la Piece of Heaven (Râșnov, județul Brașov)

  O căsuță la înălțime pentru turiștii aventuroși
  O căsuță la înălțime pentru turiștii aventuroși

  Cine-a visat la o căsuță în copac când era mic sigur va fi tentat de o experiență turistică de genul acesta, ca adult. Și nu oriunde, ci la poalele munților, cu pădurea care să le bată în fereastră, la 6 km de Râșnov.
  O familie de IT-iști și-a construit în 2017 o căsuță în copac, la 6 kilometri de Râșnov, din dorința de a avea un loc în care să se retragă în afara orașului. „Inițial nu aveam o idee finală despre cum va arată, știam doar că dorim să fie la înălțime și să aibă forma a trei hexagoane lipite. Între timp, căsuța a prins contur și am început să o transportăm spre locația ei finală și să o montăm acolo. Deoarece terenul unde se află nu avea utilități în acel moment, am conceput designul în așa fel încât să utilizăm apă de ploaie, energie solară și încălzire pe lemne. Astfel, pentru aproape doi ani, căsuța ne-a oferit un loc de retragere în care veneam singuri sau cu prietenii, în weekenduri, pentru a ne relaxa”, povestește Dragoș, proprietarul.

  Priveliștea este punctul forte al cazării
  Priveliștea este punctul forte al cazării

  Între timp, pe același teren, familia și-a construit și s-a mutat într-o altă casă, iar cea din copac a primit rolul de guest-house, după ce a fost îmbunătățită cu utilitățile de bază. Pe scurt, în căsuță te așteaptă un living/dormitor, o baie și o toaletă, iar în curtea de 1000 metri pătrați poți face grătar și lua masa într-un spațiu special amenajat.

  Izolată și cu o zonă exterioară proprie, căsuța facilitează distanțarea socială. În plus, gazdele spun că țin cont de toate recomandările: interacțiunea cu turiștii se face în aer liber, iar distanța dintre două rezervări consecutive este de minimum o zi, de preferat două, pentru a exista o perioadă tampon între oaspeții care pleacă.

  Altfel, căsuța din Râșnov e o alegere perfectă pentru cupluri care doresc liniște, intimitate, dar și aventură într-o vacanță la munte. Și nu numai cupluri. Dragoș și familia lui îi așteaptă pe toți cei care sunt pasionați de escapade altfel decât cele basic. Important! Această locație se închiriază doar adulților.

  Preț: de la 45 $/noapte

  Aceste cazări au fost alese în mod independent de către redacția Lovedeco, iar prețurile afișate sunt cele valabile la momentul redactării articolului.

  Foto: arhivele proprietăților enumerate în articol

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Vacanța din țară: 3 cazări ascunse printre munți și dealuri în care să t...