DESIGN INTERIOR

Casa Noah: design sustenabil, paturi din bârne de stejar vechi și-o poveste de iubire

    Un neamț și o româncă au recondiționat superb trei case săsești din județul Sibiu. Au început cu o casă, s-au extins cu alte două și urmează a patra, la Richiș, un sat ce aparține de comuna Biertan. Este vorba despre un concept, căci nu putem să-i spunem resort, de turism familial, cu întoarcere la natură și la tradiția autentică săsească, pe care Catrinel și Paul îl fac cunoscut sub numele de Casa Noah.

    Ea, constănțeancă de origine, are 35 de ani și este specializată în comunicare și relații publice. El are 54 de ani și este puțin sas, puțin ungur, puțin svab, puțin român. Paul este ghid turistic, producător de filme documentare și creierul din spatele ideii vizionare pe care a avut-o cu Casa Noah. De ce vizionară? Pentru că el făcea cu mulți ani înainte ceea ce face Airbnb acum. Dându-și seama că are o casă mult prea mare, a convins prieteni din lume să vină să vadă România, să stea într-o casă săsească și să contribuie, în schimb, la cheltuielile de bază ale casei.

    Întâlnirea dintre cei doi am putea spune că urmează scenariul unui pelicule simpatice de dragoste și ne-o povestește chiar Catrinel.

    Paul și Catrinel au reușit să facă o afacere din dragostea pentru autentic
    Paul și Catrinel au reușit să facă o afacere din dragostea pentru autentic

    Un sat uitat de lume din Sibiu atrage străini fascinați de sălbăticiunea lui aparentă

    „În timpul facultății, îmi căutăm un job și un prieten mi-a făcut cunoștință cu designerul Adrian Oianu. Am lucrat împreună și am construit un brand care îi poartă numele timp de aproximativ nouă ani. În acest timp, am plecat într-o vacanță împreună cu echipa Adrian Oianu în Transilvania, la Atel, într-o casă săsească, casă parohială mai exact, în care locuia o actriță faimoasă, Ioana Crăciunescu. Acolo, în 2012, l-am cunoscut pe Paul, care locuia în Richiș, unde nu fusesem niciodată. La Atel era o bogăție sufletească și m-am îndrăgostit – și de bărbat, și de zonă.

    Însă relația dintre Paul și Catrinel a  început mai târziu, ”după un an și o poveste de îndrăgosteală ca în filme și în cărțile cele mai frumoase de iubire”.

    Acoperișul casei este cel original
    Acoperișul casei este cel original

    Prima Casă Noah, și anume Casa Galbenă, a fost cumpărată de Paul în 1997, însă era folosită mai mult drept casă de vacanță. Domiciliul stabil al acestuia era în Germania, el și cu familia lui fiind sași „vânduți” de statul comunist în 1980 statului german. Înțelegem, așadar, de ce a simțit Paul nevoia să se întoarcă la origini, însă este interesant de înțeles ce a făcut-o pe Catrinel să părăsească Bucureștiul și toate provocările lui pentru liniștea acestui sat săsesc.”Am realizat că București devenise mult prea toxic pentru mine. Ajunsesem într-un prea plin, într-un oraș și o lume pe care nu le mai înțelegeam și nu le mai vedeam rostul. Și atunci, și îndrăgostită fiind, am hotărât să fac o schimbare majoră și să plec la Richiș,” povestește ea.

    Catrinel și-a pus toate cunoștințele acumulate în promovarea Casei Noah, încercând alături de partenerul ei să facă cunoscut un altfel de turism. Așadar, începând cu 2014, cele două lumi au fuzionat – lumea lui Catrinel și lumea lui Paul, și a rezultat propria lor agenție de turism, Active Planet, prin care cei doi fac incoming de turiști străini în România.

    Case vechi de sute de ani, la care s-a intervenit minimal

    De ce acest sat și această casă? Paul este de loc din Mediaș și trăgea spre locurile natale. În 1997 s-a hotărât să cumpere o casă săsească într-un sat și drumul destinului l-a adus la Richiș, în fața Casei Galbene, care nici măcar nu era de vânzare.”Făcând rost de chei, Paul a intrat în curte, s-a așezat pe prispă și fără să meargă nici măcar în interiorul casei, a știut că acolo este acasă. Și a făcut tot ce i-a stat în putință să îi convingă pe sașii plecați în Germania, care lăsaseră această casă în urmă, goală, să i-o vândă”, povestește Catrinel.

    Casa Noah cuprinde astăzi trei case săsești și urmează a patra, aflată în plină recondiționare. Cele trei case sunt identificate printr-o culoare, fiind numite, simplu, Casa Galbenă, Casa Verde și Casa Albastră. Curând o să urmeze, cel mai probabil, Casa Roz.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Casa Noah Experience House © (@casa_noah_experience) on

    Este vorba despre case săsești vechi de sute de ani la care cei doi au intervenit minimal, fără să schimbe aerul boem și vechi, de poveste, al acestora. Ca de exemplu acoperișul, aproape intact, cu doar câteva țigle sparte, neschimbat tocmai pentru a nu interveni asupra aerului vintage al casei. Unde a fost nevoie, cei doi au folosit numai materiale cu care se lucra odinioară, recondiționând casele în mod tradițional, așa cum făceau sașii, fără să folosească materiale noi, precum lavabila.

    Paul a proiectat patul din bârne vechi de stejar
    Paul a proiectat patul din bârne vechi de stejar

    Pentru finisaje, s-a lucrat eco, cu nisip, lemn, cărămidă tradițională, var și apă

    „Este mai greu, mult mai costisitor, nu găsești oameni pricepuți, iar cei câțiva care au habar de cum se face sunt foarte căutați și au multă treabă. Astfel, nevoia te împinge de la spate și începi să înveți tu singur cum și ce se face și aplici. Norocul echipei noastre a fost că Paul este sas, a locuit într-o casă săsească la Mediaș, casa copilăriei, a restaurat case de când a venit în Richiș și știe ce are de făcut și ce să ceară oamenilor cu care lucrează”, spune Catrinel.

    Finisajele folosite pentru recondiționare sunt doar materiale autentice precum nisipul, lemnul, cărămida tradițională, țigla realizată manual, varul pastă și apa.

    Multe dintre obiectele de mobilier sunt cumpărate din târguri
    Multe dintre obiectele de mobilier sunt cumpărate din târguri

    Casele au între 80 și 120 metri pătrați, iar curțile interioare au puțin peste 600 metri pătrați fiecare. Casa Galbenă are patru camere, o curte foarte mare, o bucătărie de vară, șură, băi și terasă. În fostele grajduri din spatele casei, cei doi și-au făcut o cameră doar pentru ei. Timp de câțiva ani, Catrinel și Paul și-au decorat podul și dormeau acolo. Era foarte boem și poetic și încă mai este. Chiar și astăzi, cine dorește o experiență tradițională supremă poate dormi în pod, în șură sau în rulotă. În curtea acestei case mai trăiesc și câinele Noah și pisica Noelle. Casa Verde are trei camere, iar Casa Albastră are două. Ambele se închiriază în întregime. Toate au grădini imense și locuri de relaxare sau de servit masa special amenajate.

    La Richiș, Catrinel și Paul se simt ca acasă, însă cei doi au și energia unor globe trotteri. Locuiesc șase luni pe an la Richiș, din aprilie până în octombrie, iar în restul anului călătoresc în diferite părți ale lumii, ca să învețe cât mai mult, mai ales în domeniul serviciilor turistice, și să se inspire pentru viața lor idilică de la Richiș.

    Cele trei case au între 80 și 120 mp
    Cele trei case au între 80 și 120 mp

    Chestionar cu idei bune:

    Stilul casei: Ce este autentic la această casă este arhitectura tipic săsească. Cum spuneam, am intervenit destul de minimal și am modernizat anumite aspecte, pe alocuri, cum ar fi instalația electrică. Avem, însă, dulapuri vechi, paturi vechi săsești etc. Ceea ce ar fi de menționat este inventarea și propagarea unui nou stil de pat prin casele din zonă, gândit de Paul și proiectat împreună cu oameni ai locului – și anume patul din bârne vechi de stejar, provenind de cele mai multe ori din șuri vechi dezafectate. Paul a încercat să reintegreze lemnul vechi de stejar, pentru că el spune că este prețios. Așa a ieșit ideea acestui stil de pat, din lemn de stejar masiv. Pentru Paul, cea mai mare bucurie este designul de interior sustenabil. El este preocupat permanent să nu arunce lucruri sau să le pună pe foc. Așa a făcut chiar și o lampă pentru exterior tip marocan, din cuva mașinii de spălat haine, care se stricase. Lumina proiectată pe pereți prin găurelele respective este genială.

    Obiectele de decor sunt aduse din toată lumea
    Obiectele de decor sunt aduse din toată lumea

    Decorațiuni originale: O parte dintre obiecte erau deja în case, atunci când Paul le-a cumpărat. În mare parte sunt obiecte vechi, tradiționale, mese, scaune, lăzi de zestre, costume tradiționale, unelte vechi, vaze vechi, însă completăm și cu câteva obiecte contemporane, mai ales la bucătărie, acolo unde este nevoie de ele. Cotrobăim mult prin târguri și ne interesează mai mult funcționalitatea obiectului și cum îl putem integra în interiorul sau exteriorul caselor. Suntem înnebuniți după scaune. Avem obiecte din toate zonele țării, pe care am încercat să le potrivim contextual în camere și fiecare să aibă un sens – chiar și doar pentru bucuria ochiului. Paul aduce, de asemenea, permanent, obiecte decorative tradiționale din toată lumea.

    Detalii săsești într-una dintre camere
    Detalii săsești într-una dintre camere

    Costuri: Cu închirierea camerelor susținem recondiționarea permanentă a caselor. Nu am avut banii necesari să facem totul de la început, așa că modelul „cu pași mici” este cel care ni se potrivește cel mai bine. În fiecare an, se întoarce în case cam tot ceea ce primim de la oaspeții de peste vară.

    Câștigurile din turism sunt folosite tot pentru recondiționări
    Câștigurile din turism sunt folosite tot pentru recondiționări

    Colțul preferat: Curțile sunt preferatele noastre. În curte la Casa Noah, în spațiul cu scaunele cubaneze, aduse de Paul din Cuba. Acolo citim, mâncăm, ne relaxăm, povestim, stăm la foc. Acolo a fost spațiu pentru porci. Și locul are o energie foarte bună. Nu degeaba se spune că porcul este un animal inteligent și special. Noi, însă, îl tratăm prost.

    Curțile interioare au circa 600 mp
    Curțile interioare au circa 600 mp

    Cel mai vechi obiect: Lada de zestre veche de 200 de ani sau fotografiile extrem de vechi, alb-negru, ale familiei proprietarilor inițiali ai casei.

    Unele fotografii sunt din arhiva personală a proprietarilor, altele sunt realizate de Vlad Patru și Ana Câmpeanu.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Casa Noah: design sustenabil, paturi din bârne de stejar vechi și-o poveste de...