LIFE

Haita Land: 3 cabane cu arhitectură ultramodernă în inima munților Călimani

    Îți place să petreci timp pe munte? Să adormi uitându-te la stele și să te trezești în miros de brad și cu pădurea în față, dar să nu-ți lipsească totuși confortul?

    Astfel de locuri am vrut să căutăm pentru tine, dar și pentru noi, în acest an în care turismul poate fi privit și ca o relocare cu jobul, o evadare din casele noastre în care ne-am obișnuit deja să lucrăm, ca urmare a pandemiei. Ne-a fascinat atât de mult peisajul de vis dintr-un sat uitat de lume din județul Suceava, că a trebuit să-i aflăm povestea.

    Undeva în Țara Dornelor, cocoțate pe munte, departe de civilizație și nu prea, îți fac cu ochiul trei căsuțe din lemn cu arhitectură ultramodernă, care-ți propun o atlfel de experiență pentru vacanța ta în natură. Căsuțele promovate cu denumirea de Haita Land sau, pe românește, Tărâmul Haitei, țin de satul Gura Haitii din comuna Șarul Dornei, cel mai apropiat oraș de ele fiind Vatra Dornei.

    Un teren de vis și o casă de 100 de ani, la marginea civilizației

    cabane de inchiriat construite în inima munților Călimani
    Casele din lemn sunt construite în inima munților Călimani

    De loc din orașul Botoșani, Vlad Iftime, soția sa și ceilalți asociați ai lor (de profesie arhitecți, medici, ingineri, IT-iști, juriști și manageri) au început să construiască acest așa-numit Ținut al Haitei din Munții Călimani în anul 2018. Era cel mai apropiat munte de ei, iar ei erau pasionați de traseele montane. Cu câțiva ani înainte, au greșit drumul și au dat întâmplător peste terenul unde aveau să  construiască Haita Land, acolo unde se termină asfaltul și civilizația și începe pădurea Rezervației Călimani. Au fost cuceriți iremediabil de acest loc, așa că au decis să îl cumpere și să îi dea o nouă viață. Tot proiectul a început cu acel teren și o casă veche de 100 de ani, iar ulterior au apărut  „extratereștii” din lemn denumiți „Pridvor”, casă finalizată în ianuarie 2019, „Sihastru”, inaugurată în mai 2019, și „Cuib”, în septembrie 2020.

    Cele două case mai mici, „Sihastru” și „Pridvor”, pot fi închiriate în totalitate, „Sihastru” având capacitate de două-trei persoane, iar „Pridvor”, de șase persoane. În „Cuib”, cabana ridicată pe temelia vechii case bătrânești găsite pe acea pajiște, există două apartamente ce pot fi închiriate fie separat, fie împreună, ele fiind „legate” printr-o ușă secretă ce poate sau nu să fie deschisă, în funcție de preferința vizitatorilor. Capacitatea acestei case este de opt persoane, câte patru persoane în fiecare apartament.

    cabane de inchiriat cu ferestre mari
    Ferestrele pe toată lungimea pereților îți aduc priveliștea în casă

    Ce au ele deosebit față de alte case și pensiuni pe care le poți închiria la noi la munte? „Primul lucru care îmi vine în minte este intimitatea. Casele sunt așezate la distanță una față de cealaltă, cu drumuri și alei între ele și fiecare beneficiază de o curte generoasă. Sunt gândite pe principiul caselor de vacanță în care oamenii să simtă că aparțin locului”, spune Vlad Iftime, unul dintre proprietari.

    Un alt element prin care acesta crede se diferențiază Haita Land de alte locuri tradiționale de cazare de la munte este împletirea noului cu vechiul. Locul în care sunt așezate cabanele este retras, destul de izolat și are un aer străvechi, însă construcțiile în sine au un design modern minimalist și toate utilitățile lumii moderne. „E un loc în care te poți bucura de ambele: vechi și nou, tradițional și modern”, completează Vlad.

    Infrastructura și utilitățile le-au dat mari bătăi de cap

    Că a venit vorba despre utilități, da, ele există chiar și în acest loc uitat de lume. Apa curentă vine de la un izvor aflat pe acel teren și a fost testată și în laboratoarele de la București. Curentul electric a fost cea mai mare provocare, căci a fost nevoie să se branșeze la rețea cu mari costuri personale. În anumite cabane există și Wi-Fi, provenit de la antena Orange, iar încălzirea au rezolvat-o cu ajutorul centralei pe peleți și a sobei pe lemne la casa Sihastru, cea mai mică din complex.

    „Până în momentul de față, investiția a ajuns la 350.000 euro, în care au intrat construcțiile existente și crearea infrastructurii. Am lucrat cu un architect-șef al acestui întreg proiect, Sergiu Popa, însă fiecare unitate a beneficiat de echipe diferite de lucru. Am folosit materiale și resurse din zonă, considerând că în acest fel putem păstra identitatea locului și, în același timp, îl tratăm așa cum merită să fie tratat: cu respect”, spune Vlad.

    Ce este vechi și ce este nou?

    Toate cele trei cabane au aceeași linie generală de design, cu mici variații. Amenajarea a fost gândită pe contrastul dintre căldura lemnului și neutralitatea negrului regăsit în elementele de mobilier, tâmplărie, obiecte de iluminat și radiatoare verticale, la care au fost adăugate accente de alb, galben și nuanțe de gri. Cum terenul care i-a făcut pe acești botoșăneni să se îndrăgostească de loc venea la pachet cu o casă bătrânească, este evident că proprietarii Haita Land au vrut să păstreze și ceva obiecte vechi din ea sau să le recondiționeze pe altele.

    Vorbim de piese de mobilier, de dranița cu care este acoperită casa „Cuib” sau de terasele construite din lemn recondiționat din casa veche care se afla pe teren atunci când a fost cumpărat. „A fost important pentru noi să păstrăm un anumit nivel de echilibru între vechi și nou”, spune Vlad.

    Nu atât turism, cât o comunitate de oameni faini

    Liniște și o conexiune cu natura, dar și distanțare socială în aceste vremuri de pandemie. Căsuțele sunt construite suficient de departe unele de celelalte, astfel încât să nu te întâlnești cu alte persoane… dacă nu vrei. În spatele proiectului stau mai mulți oameni, de loc din Botoșani și alte orașe moldovenești și provin din mai multe domenii: unii sunt antreprenori, alții IT-iști, doctori și constructori. „Ceea ce avem cu toții în comun este dragostea pentru acest proiect, dar mai ales pentru natură. Așteptăm cu drag să ni se alăture și alți parteneri care simt la fel”, completează Vlad.

    Căci da, povestea Haita Land poate continua pe cele șapte hectare ale proprietății, iar potențialii investitori vor beneficia de drumul de acces, branșare la energie electrică și la sursa de apă potabilă, precum și de experiența și infrastructura celor care au început totul de la zero.

    “Dorința noastră este de a crea o comunitate de oameni uniți prin pasiunea și respectul față de munte și de viața simplă, dar atât de bogată, de pe aceste meleaguri”.

    Chestionar cu idei bune:

    Stilul caselor: Căbănuțele sunt caracterizate de un stil minimalist, arhitectura urmând cu respect liniile și culorile muntelui care le găzduiește.

    Inspirația: Magia locului. Peisajele deosebite și simplitatea vieții de la munte au inspirat cumva stilul minimalist al caselor. Am vrut ca Haita Land să se integreze în peisajul montan, mai degrabă decât să iasă în evidență prin elemente stridente.

    Colțul preferat al oaspeților: Am observat că turiștii apreciază foarte mult ferestrele mari care oferă o vedere de ansamblu asupra peisajului montan, precum și locurile de citit, băut cafea sau ceai, amenajate în preajma ferestrelor. Aceste mici locuri oferă o stare de liniște și conectare cu natura, de aceea, credem noi, sunt preferate de cei ce vizitează Tărâmul Haitei.

    cabane de inchiriat langa vatra dornei
    Nu e fain să adormi cu priveliștea asta?

    Cel mai frumos lucru vara/iarna: Indiferent de anotimp, probabil cele mai frumoase sunt vizitele spontane ale animalelor sălbatice din zonă: căprioare, iepurași sau vulpi. Vara te poți plimba prin pădurile și pe dealurile din apropiere, poți culege plante medicinale specifice zonei și fructe de pădure delicioase. Iarna, magia locului constă în zăpada ce te invită la joacă și aerul tare care asigură cel mai lung și odihnitor somn. Urmele pe care zăpada le păstrează, de la vulpi, iepuri, căprioare, uneori chiar urs și lup, te fac să îți dai seama că ești înconjurat de sălbăticie.Iarăși, indiferent de anotimp, este o experiență deosebită să te bucuri în fiecare seară de cerul plin de stele, de la ferestrele căsuțelor.

    Cea mai mare provocare: Structurarea și realizarea infrastructurii, având în vedere faptul că nu exista absolut nimic atunci când am  «aterizat» noi acolo. Știm cu toții că muntele nu este neapărat cel mai «prietenos» când vine vorba de construcții, infrastructură și utilități.

    Foto: arhiva personală a proprietarilor

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Haita Land: 3 cabane cu arhitectură ultramodernă în inima munților Călimani