DESIGN INTERIOR

10 amenajări cu picturi pe pereți din care să te inspiri pentru o casă artsy

  Modele florale, vegetale, imprimeuri repetitive sau forme abstracte – hai să vezi cum au integrat picturi pe pereți în amenajările lor unii designeri de interior sau chiar proprietarii, oameni care nu au studii de specialitate în domeniu dar și-au dorit locuințe personalizate.

  Opțiunile de finisaje pentru pereți sunt atât de variate acum, încât nu mai ai nicio scuză să-i lași chiar pe toți complet albi și goi (decât dacă stai în chirie). Dar dacă tapetul nu-ți place, riflajele sunt prea fancy ori profilele decorative nu se potrivesc cu stilul în care e amenajată locuința ta, atunci îți propunem altă variantă: pereți pictați. Mulți designeri au început să folosească murale în proiectele lor și le-am observat și în amenajări realizate pe cont propriu de proprietari. Dă scroll și lasă-le să te inspire.

  1. Picturi pe pereți în aproape toate camerele unei case din Prahova

  Diana Dragne este ilustratoare și designer de interior, așa că e ușor de intuit de ce a ales să realizeze picturi pe pereți în aproape toată casa din Prahova în care locuiește. A cheltuit numai 5000 de euro pentru amenajare, iar o parte din economii cu siguranță au provenit din faptul că nu a cheltuit bani pe tapet, ci l-a realizat singură. Primele picturi sunt chiar în holul de la intrare, unde Diana a umplut un perete cu frunze verzi și flori galbene. La parter, în zona de dining inclusă în living, designerul a creat o zonă-accent printr-un perete alb pe care a desenat motive vegetale ceva mai minimaliste, realizate cu o ștampilă făcută chiar de ea, cu contururi galbene și bleumarin. Aceleași modele se regăsesc și pe holul casei scării.

  În dormitor, pe peretele cu patul, Diana a ales o nuanță de verde închis pe care a folosit-o ca fundal pentru mici flori cu petale albe și două picturi supradimensionate realizate tot de ea. Și în baie a decorat cu frunze desenate cu vopsea acrilică, în zona lavoarului. Și a adus frunzele verzi chiar și în camera copilului, unde a păstrat aceeași direcție cromatică ca în restul casei.

  2. Muralul minimalist din dormitor dă un aer zen încăperii

  pat lateral
  Plantele verzi completează decorul

  Ca să creeze o atmosferă extra cozy, ce invită la odihnă și relaxare, în dormitorul acestei garsoniere din București, designerul de interior Denisa Anton a integrat o pictură minimalistă pe peretele cu patul. Muralul este realizat de Anda Varlaam și nu încarcă deloc spațiul de numai 27 metri pătrați, datorită nuanței neutre și liniilor simple, „aerisite”. Corpurile de iluminat suspendate deasupra noptierelor întrețin și ele atmosfera liniștitoare, iar textilele asortate completează peisajul.

  3. Pictură murală asortată cu marmura în holul unui apartament modern

  amenajare moderna hol
  Unul dintre pereții holului a fost pictat de artista Adelina Gavrilă.

  În holul acestui apartament cu trei camere din Militari, designerul Inga Bunduche a ales să creeze o zonă care să iasă în evidență. Așa că a apelat la artista Adelina Gavrilă, care a realizat picturi supradimensionate pe pereți. Fundalul e alb, iar modelul desenat are contururi negre, astfel că se asortează la fix cu marmura de pe pardoseală. Inga a ales finisaje deschise la culoare tocmai ca să dea senzația de lărgire vizuală a spațiului din holul lung și îngust.

  4. Norii pictați completează un dormitor „plutitor”

  Pentru proprietarii acestui apartament din Iași, designerul Otilia Chitic a creat o amenajare „plutitoare”, cu mobilier care pare că nu se sprijină deloc pe podea. Iar dormitorul e ca o mică insulă, inspirat din călătoriile lor. Vedeta este o pictură murală cu nori, ce pare să completeze imaginea cu un cer colorat chiar la capul patului. Otilia a lucrat cu artistul Titus Ivan pentru realizarea peretelui.

  5. Creste de munți reproduse după o fotografie din Grecia

  Roxana Puriș, designer vestimentar la pur clothing, și-a dorit o amenajare cu pereți pictați în dormitor și s-a ocupat singură de asta în locuința ei din Timișoara. „Îmi doream foarte mult ca dormitorul să fie un spațiu feeric. Am folosit o vopsea pe care ne-au preparat-o pe loc la Hornbach, plus vopsea albă cu care am tot amestecat griul inițial, pentru a avea și nuanțele mai deschise. A fost o activitate foarte plăcută. A durat în jur de vreo patru sau cinci ore”, povestește ea. Iar peisajul este reprodus după o fotografie făcută într-o călătorie prin Grecia.

  6. Cameră de depozitare transformată în dormitor artistic

  Cu doar 3000 lei, arhitecții Beatrice Marta și Vlad Ivanet de la Something We Design au transformat o cameră de depozitare într-un dormitor artistic, cu o pictură murală. În 2018, pe vremea când locuiau într-un apartament din Berceni, și-au luat două săptămâni să elibereze spațiul și să schimbe culoarea pereților din albastru închis în alb. Apoi au lucrat cu Iulia Pracsiu de la Pia Studio Design pentru murala de pe peretele lateral patului. Formele abstracte, colorate saturat înveselesc spațiul și îi dau un aer tineresc și cool.

  7. O pictură roz înlocuiește tăblia patului

  Acasă la ea, arhitecta Larisa Rățoi de la Wow Project a realizat o amenajare ca o galerie de artă contemporană, cu multe tablouri și și mai multe piese DIY. Tot DIY a fost și pictura din zona patului din dormitor, realizată cu vopsea roz, care compensează lipsa unei tăblii și dă un aer romantic amenajării.

  8. Tapet fals cu model realizat manual cu vopsea și șabloane

  apartament popești leordeni
  Raluca și Andrei au folosit un șablon pentru a desena floarea vieții pe peretele din dormitor

  În 2019, arhitecta de interior Raluca Sînziana Căținaș și soțul ei, Andrei, locuiau într-un apartament din Popești Leordeni. Cum se ocupă împreună de platforma vivico.ro, unde pun la dispoziție template-uri de design interior, nu puteau tocmai la ei acasă să rateze oportunitatea de a-și amenaja un spațiu personalizat 100% după gusturile și nevoile lor. Așa că au pus mâna inclusiv pe bidinea, iar în dormitor au creat un perete ce pare tapetat. Au folosit vopsea verde și un șablon cu floarea vieții, motiv care se repetă și în alte elemente din amenajare.

  9. Un personaj cunoscut din arta stradală desenat pe un perete din dormitor

  aeul
  Personajul lui Aeul se remarcă imediat ce intri în dormitor

  Sînziana Stoicescu, o tânără pasionată de artă urbană, și-a dorit să aibă chiar la ea acasă un personaj cunoscut din graffiti-urile realizate de artistul Aeul. Așa că l-a „adus” pe peretele din dormitor, unde contrastează cu mobilierul și iese în evidență imediat ce ai intrat în cameră. Acum este unul dintre elementele ei preferate din amenajare, împreună cu alte piese de artă realizate de prieteni sau artiști care îi plac.

  10. O pictură murală decorează zona birourilor dintr-o cameră de cămin

  zona de birouri cu pictura murala
  Pictură murală făcută de toybox într-o cameră de cămin

  Deși în mod normal nu ai voie să aduci mari modificări pereților unei camere de cămin, nu te poți pune cu imaginația și creativitatea studenților la arhitectură. Cosmin Pantelimon, student la UAIM, a locuit timp de patru ani în căminul C1 din bulevardul Tei din București. Deși nu a făcut mari amenajări, la un moment dat l-a vizitat un prieten foarte bun, cunoscut sub numele toybox în lumea artei stradale, și a realizat o pictură murală cu vopsea acrilică, lungă cât toată zona de birouri. Bineînțeles, nu s-ar fi împăcat prea bine cu regulile administrației căminului, dacă l-ar fi descoperit cineva. „Nu cred că administratorii l-au văzut vreodată, dar cred că l-au vopsit alb după ce am plecat noi”, povestește Cosmin.

  Foto principală: amenajare realizată de designerul de interior Denisa Anton

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  10 amenajări cu picturi pe pereți din care să te inspiri pentru o casă artsy