Pereții vitrați, mobilierul „plutitor” și o pictură murală sunt elementele-cheie ale unui apartament din Iași
publicat pe 13 aug. 2021Ioana și Dragoș, doi tineri din Iași, au avut nevoie de un designer care să le „împace” viziunile diferite asupra conceptului de „acasă” pentru prima lor locuință și au obținut un spațiu în care fiecare lucrușor are o poveste, de la mobilierul „plutitor”, la pictura murală din dormitor.
Floating Home – așa denumește designerul de interior Otilia Chitic proiectul de amenajare pe care l-a realizat pentru Ioana și Dragoș, doi tineri din Iași. Ea lucrează în domeniul juridic, el în IT, iar în februarie 2020 și-au cumpărat prima lor locuință – un apartament cu trei camere într-un complex nou de blocuri din cartierul Tudor Vladimirescu. L-au luat direct de la dezvoltator, cu finisajele montate, doar că nu aveau idee cum să facă să-și împace viziunile diferite asupra conceptului de „acasă”. Când s-au întâlnit pentru prima oară cu Otilia, erau proaspăt întorși din Bali – iar de-aici s-a desprins întregul concept de design.
Ideea mobilierului „plutitor” a pornit de la poveștile proprietarilor despre o insulă îndrăgită
„Sunt pasionați de vacanțe, pe lângă Europa au călătorit în India, Thailanda, Sri Lanka, iar acesta a fost un punct foarte important în crearea conceptului. Mi-au povestit mult despre o insulă unde s-ar reîntoarce oricând și așa mi-a venit ideea de Floating Home”, povestește Otilia. Așa că majoritatea pieselor de mobilier pe care le-a ales sau chiar desenat special pentru locuința lor par să plutească suspendate în aer.
Apartamentul este scăldat în lumină naturală, datorită celor doi pereți vitrați din living. Lumina ajunge chiar până în holul lung de-a lungul căruia se desfășoară liniar toate camerele. Spațiul de 72 metri pătrați este împărțit în două dormitoare, un living, o bucătărie și două băi, iar holuri sunt două – unul de la intrare în care designerul a organizat un dulap pentru hainele de exterior și încălțăminte, și cel lung care începe cu una dintre băi și se termină cu bucătăria.
Livingul este luminos datorită pereților din sticlă, dar urmează a fi completat
Dat fiind că elementele care acaparează toată atenția din living sunt cele două ferestre imense, mobilierul este minimal și în linii moderne. „Canapeaua reproduce un model care i-a plăcut foarte mult Ioanei, deci am propus-o în proiect și a fost realizată la comandă după dimensiunile potrivite spațiului lor”, spune Otilia. De fapt, un astfel de model ar fi fost mai potrivit pentru o încăpere mai mare, însă cei de la Cavio Casa, din Republica Moldova, au ajutat la proporționarea ei în armonie cu livingul existent.
Deasupra ei, stă agățată o lucrare cu un ochi care are o poveste comună cu pictura murală din dormitor. La întâlnirea la care au stabilit ce dorințe și preferințe au pentru locuință, Ioana a adus câteva poze inspiraționale. „Erau și câteva imagini cu ceva peisaje pe un perete, printre care și un cer cu nori și o lucrare cu ochi care îi făcea mult din ochi Ioanei”, își amintește designerul. Așa că a lucrat cu artistul Titus Ivan ca să realizeze lucrarea.
Comoda este plutitoare și a fost făcută tot la comandă de Radu Vădan, în atelierul Imagine, Design, Make, după schițele designerului. Deasupra ei este montat un televizor de la Samsung cu funcția Ambient Mode+, care le permite Ioanei și lui Dragoș să îl „camufleze” sub interfața de ramă de tablou.
Tot în living a mai încăput și o masă de dining de la Nomi.ro cu locuri pentru patru persoane – chiar șase la nevoie, spune Otilia. Deși proprietarii nu erau convinși că e destul loc pentru un astfel de element, designerul a venit cu o soluție. Ca să nu obtureze lumina și vederea livingului către fosta zonă industrială a Iașiului, acum recâștigată de natură, designerul a cumpărat scaune cu spătarul perforat de la HK Living. „Ele par mai degrabă ca niște linii desenate pe direcția peretelui vitrat”, spune ea.
Oricum, livingul nu este în forma sa finală. „Mai sunt destule elemente de adăugat, cum ar fi covor, măsuțe de cafea, perdele, însă proprietarii se simt deja foarte bine în ambientul creat, încât și-au permis confortul de a sincroniza achizițiile în casă cu vacanțele și alte bucurii”, explică Otilia.
Patul pare o insulă ce plutește sub cerul adus printr-o pictură murală în dormitor
„Dormitorul este un loc al odihnei, visării și al fanteziei”, îl descrie designerul. Iar piesa centrală este pictura murală realizată tot de artistul Titus Ivan. Cerul cu nori albaștri este inspirat tot din imaginile aduse de Ioana la întâlnire și completează compoziția cu patul plutitor ca o insulă.
Pe peretele cu ușa se află un dressing care îmbină textura de lemn cu accente negre și cu perdele din in bej care aduc puțină textură în amenajare. Și continuă și pe peretele cu fereastra, unde Otilia a gândit strategic depozitările. „Scara este elementul-cheie. Pe lângă faptul că ea completează mesajul de pe perete și face zonele superioare unde sunt coșurile mai ușor accesibile, scara are rol de cuier rapid”, spune designerul. Adică e la îndemână pentru Dragoș, să-și poată arunca hainele pe ea când ajunge acasă, fără să creeze senzația de dezordine.
Amenajarea bucătăriei a fost o adevărată provocare
Bucătăria era foarte mică, iar faptul că gresia și faianța erau deja montate a fost un punct în minus. Dar mai existau câteva dificultăți în amenajarea ei. Mai precis, „două uși, o fereastră, grindă pe mijlocul tavanului, gheu destul de mare, gresie și faianță deja montate de dezvoltator și toate astea într-un spațiu de doar 8,5 metri pătrați”, explică Otilia. Dar a reușit să o pună la punct prin mobilă realizată la comandă și nu numai că a obținut un spațiu funcțional și bine organizat, ci le-a îndeplinit și o dorință proprietarilor: o chiuvetă farmhouse de la Ikea, mai degrabă potrivită în spații mari.
Și la fel ca în restul casei, și mobilierul bucătăriei pare că plutește și creează iluzia de spațiu mai mare. „Am proiectat un punct de interes, un cadru principal prin prelungirea blatului din lemn pe perete și tavan, diminuând astfel atenția către multele colțuri ale spațiului”, explică designerul.
La partea de electrocasnice nu au făcut rabat la calitate, prin prisma jobului lui Dragoș. Cum îl pasionează domeniul IT, și-a dorit electrocasnice din gama smart Electrolux și de la Bosch. Otilia a integrat în mobilier chiar și o mașină de spălat vase, în ciuda spațiului limitat.
Pictura din hol e „împrumutată” dintr-o cafenea
Nici tabloul cu oaia din hol nu este deloc întâmplător – este o pictură realizată de artistul Eugen Alupopanu. „Proprietarii au îndrăgit lucrarea încă de acum mulți ani când a fost expusă în cafeneaua hubului cultural artistic Meru Iași, unde sunt inițiator și cofondator”, spune designerul de interior. Pictura nu i-a bucurat doar pe proprietari, ci și pe Otilia, care o îndrăgește la rândul ei și a fost fericită să o vadă într-un ambient creat de ea.
Tips&tricks pentru un acasă cozy de la designerul Otilia Chitic
În spațiile mici, cu cât pardoseala este mai frântă, obturată de corpuri de mobilier, cu atât va micșora și mai tare încăperile, iar senzația de apăsare, de înghesuială va fi mereu prezentă. Poziționați mobilierul la înălțime prin proiectarea unor picioare/rame metalice rezistente în formă de U astfel încât din față să nu se vadă și deci să fie și foarte ușor de curățat sau accesibil pentru robot.
În orice încăpere proiectați un punct de interes, cel care dă startul vizual al camerei și conduce ulterior către celelalte elemente.
Țineți cont de pozițiile cele mai confortabile ale corpului și de ergonomia mobilierului folosit frecvent. Faceți tot posibilul să integrați un loc de luat masa cu scaune de dinning în defavoarea blatului cu scaune de bar.
Dați Cezarului ce-i al Cezarului și lucrați cu artiști pentru elementele de bine. Un perete pictat în favoarea unui tapet. O pictură care vă place mult în defavoarea unui „canvas” din Dedeman. Pe lângă valoarea emoțională, o lucrare originală va fi mereu o investiție bună și veți fi surprinși că nu orice pictură, fotografie sau sculptură depășește neapărat bugetul vostru.
Fotografii: Andrei Ignia
-
Apartamente cu 3 camere
Amenajare dificilă într-un apartament cu dormitor sub 6 metri pătrați, mai mic decât balconul
-
PROIECTE DE AMENAJARE
În amenajarea unui apartament cu trei camere, au creat spațiu pentru depozitare acolo unde nu era
-
Apartamente
Și-au amenajat apartamentul din Sibiu în 6 luni și cu 17.000 euro
-
UTILE
Se poate vinde casa fără succesiune? Ce apare menționat în lege
Îți arătăm ce ai de făcut cu exactitate și ce spune Codul Civil.
-
Plante
Cum se îngrijesc mușcatele iarna. Ce e bine să faci ca să te bucuri de niște flori superbe
Le adăpostești, le tai și nu le mai uzi așa des.
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.