De la specialiști

8 feluri în care să folosești profilele decorative pentru o amenajare cu detalii în stil clasic

  Profile decorative: prezența lor se remarcă nu doar pe fațada clădirilor, dar mai ales în interior: pereți marcați de profile paralelipipedice, tavane ornamentate cu rozete, muchii delimitate de baghete baroce și tavane cu grinzi din lemn sau materiale ce imită lemnul. Le poți avea și într-o amenajare cu cost decent, iată cum.

  Doi designeri de interior ne oferă câteva idei despre cum putem aborda stilul, fără să lăsăm portofelul să sufere:

  1. Alege profile de pereți din PVC

  Te-ai îndrăgostit ce cel mai popular model de profile decorative, acela cu dreptunghiuri paralele în basorelief, de aceeași culoare cu jumătatea inferioară a peretelui? Designerul de interior Iulia Văculişteanu de la Designful crede că un mod eficient de a economisi și de a realiza un proiect de succes este să te îndrepți spre materiale mai ieftine. 

  “Din fericire, în acest moment se găsesc diverse profile decorative cu prețuri accesibile (din PVC sau poliuretan sau polimer dur), care pot fi vopsite și extrem de ușor de montat”, explică ea. 

  2. Comandă o rozetă din polistiren

  Alege necostisitoare, efect garantat

  În spațiile amenajate în stil clasic, tavanul poate fi decorat cu o rozetă sau un alt model central 3D. Iar dacă îi atașezi și un candelabru cu un look prețios în mijloc, efectul va fi spectaculos, completează designerul de interior Beatrice Marta de la Something we design

  Vestea bună este că rozetele accesibile pot fi comandate aproape de la orice magazin de bricolaj, de la Mathaus la Dedeman. Cele din polistiren se încadrează bine pe tavan și sunt foarte ieftine. 

  3. Folosește poliuretan pentru grinzile decorative de tavan

  Grinzile decorative pot arăta bine chiar şi într-un apartament de oraş, dacă tavanul este suficient de înalt

  Poți folosi poliuretan pentru profile decorative sub forma unor grinzi de tavan, potrivite nu doar pentru cabanele de la munte, dar și pentru mansarde sau apartamente cu tavane înalte în stil boho-chic sau chiar și scandinav. 

  Majoritatea vin deja vopsite în culoarea și textura lemnului și pot fi comandate de la magazine cunoscute precum Emag. Cu siguranță, vor fi mai accesibile decât o bucată de lemn masiv prelucrată. 

  4. Rezumă-te la un brâu la jumătatea peretelui

  Nu doar înlocuind materialul de bază poți economisi, dar și înlocuind modelul ce necesită o cantitate mai mare de materiale. Look-ul pereților împărțiți cromatic la jumătate, pe orizontală, poate fi obținut cu un brâu simplu atașat de marginea primului nivel de vopsea, propune Beatrice Marta. În loc de dreptunghiuri paralele, te poți rezuma la această soluție care se poate dovedi nu doar creativă, dar și estetică.

  5. Aplică ramele unui tablou

  Un alt truc folosit de designerul Beatrice e să transforme o ramă de tablou din lemn într-un profil decorativ. Important e să ai un număr suficient de rame identice și să le montezi la o distanță egală, iar apoi vopsitul este cea mai ușoară parte. Proporționează rama în funcție de dimensiunea peretelui. Una de 50×70 centimetri se poate dovedi ideală.

  6. Creează o iluzie optică prin tapet 

  Acest look poate fi obţinut şi cu ajutorul tapetului

  Există chiar și modele de tapet ce imită profilele decorative, unele 3D. Le poți aplica doar pe partea inferioară a peretelui, pe care ar fi stat în mod normal profilele, iar apoi să intervii cu un brâu peste marginea tapetului. 

  7. Vizitează un târg de vechituri

  Chiar dacă ideea pare năstrușnică, nu știi niciodată ce comori poți găsi acolo. Profilele decorative sunt un element clasic, ce se găsea în casele de demult. La un târg de vechituri, poți găsi o rozetă deosebită sau chiar o ramă de tablou care să-ți servească pentru ideea de mai sus. Aruncă un ochi chiar și online, pe OLX sau pe alte site-uri similare.

  8. Apelează la imprimare 3D

  Dacă îţi doreşti ca suprafaţa profilelor sau colţurile lor să aibă un anumit model, poţi obţine acel look şi cu ajutorul imprimantei 3D

  Cea mai nouă varianta pentru a obține un model de profile decorative personalizate după un produs pe care l-ai văzut pe Pinterest sau care depășește bugetul e cu ajutorul unei imprimante 3D. Iris Robotics oferă consultanță gratuită pentru proiectul tău și are un tip de imprimantă pentru fiecare tip de volum.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  8 feluri în care să folosești profilele decorative pentru o amenajare cu deta...