Balcon

Zonă de dining, lounge sau junglă urbană, 7 idei de amenajare din care să te inspiri pentru balcon

Indiferent că este mic sau mare, balconul casei tale poate fi transformat într-o extensie în care să-ți facă plăcere să petreci timp. 7 proiecte de amenajare a unui balcon, pentru orice tip de buget și orice gust, din care sigur găsești elemente care ți se potrivesc.

Când te gândești la un proiect de amenajare pentru balcon, ia în calcul că e un spațiu la fel de important ca interiorul casei, în care e important să te simți bine. Poți adăuga o măsuță de cafea, un mic fotoliu confortabil, un deck din lemn, ori poate poți sparge pereții din interior și îl poți transforma într-un colț de citit.

Un lucru pe care nu ar trebui să-l faci, ar fi să nu îți transformi balconul într-un spațiu pentru depozitare. Nu este o cămară, o prelungire firească a spațiului interior în exterior, pentru care poți aplica aceleași reguli ca în amenajarea pentru spațiile din casă. Înainte de orice, analizează locul și vezi greșeli trebuie să eviți.

1. Amenajare a unui balcon ca zonă de dining

amenajare garsoniera loc de luat masa
Pe locul fostului balcon a fost amenajată o mică zonă de dining. Foto: Arthur Zinz

Această garsonieră de 23 metri pătrați, cu finisaje vechi de 30 ani, a fost transformată într-un spațiu luminos și călduros, numai bun pentru închiriere în regim AirBnb.

Arhitecta Anca Ivan de la Simetrica Design, în colaborare cu arhitecta Virginia Dumitru, au urmărit un stil nordic, cu accente boho pentru amenajarea interiorului și a balconului, care dintr-un spațiu mic și înghesuit, a devenit o zonă intimă de luat masa. Combinația de culori și draperiile galbene măresc spațiul și te îndeamnă să iei micul dejun imediat cum te ridici din pat.

2. Balcon deschis transformat în colț de relaxare

amenajare balcon
Amenajare balcon: pardoseala este din lemn masiv, cumpărată de la Ikea

Un balcon care era folosit ca spațiu pentru depozitare a devenit în vara lui 2020 o terasă în toată regula, cu canapea, masă și fotoliu, sub îndrumarea designerului de interior Andreea Ștefan.

Peste gresia deja existentă, a montat pardoseală din lemn masiv, cumpărată din IKEA. A placat un perete din rigips, glaful ferestrei de la bucătărie și parapetul balustrăzii cu niște plăci ceramice colorate. Pete de culoare a adăugat și prin pernele colorate, scaunele roșii și fotoliul galben.

3. Transformarea balconului în spațiu pentru recreere

Atunci când familia a devenit mai numeroasă, proprietarii unui apartament din Hunedoara au desființat debaraua din balcon și au amenajat un loc de relaxare pentru fiica lor, adolescentă. Au pus cap la cap fotografii de pe Pinterest, iar după aproape o lună și un buget de 15.000 lei, au răsuflat ușurați și s-au bucurat de ceea ce au realizat.

Pentru a avea mai multe spații de depozitare, au făcut pe comandă un pat-divan înalt. În plus, pe cât de mic este balconul, a încăput și un birou, dar și un mic dressing, pentru ca locul să se muleze perfect pe nevoile fetei.

4. Balcon amenajat în izolare cu deck și plante decorative

Designerul Mihnea Ghilduș și-a amenajat balconul în timpul izolării. În aproape trei zile, un spațiu de patru metri pătrați a devenit un loc de relaxare intim, cu deck din lemn, plante decorative și cu un spațiu de stat la soare și spus povești.

Amenajarea a costat în jur de 1100 lei, cel mai scump articol fiind deck-ul, 400 lei. În preț nu au fost puse la socoteală consumabilele, precum hârtia abrazivă, șuruburile sau discurile de circular.

5. Balcon scos din cărțile lui Jules Verne

Un cuplu din Cluj-Napoca s-a inspirat din scrierile lui Jules Verne atunci când au început să amenajeze balconul casei lor. Proiectul este aproape în totalitate DIY. Au ales să lucreze singuri, ajutați la treburi de o rudă, în garajul lor transformat în atelier de tâmplărie.

Ușa și ferestrele au fost făcute pe comandă, iar restul spațiului este îmbrăcat în lambriuri de lemn. Bineînțeles că nu lipsesc și câteva elemente dragi lor – flori, un colac de salvare prins de tavan, tablouri și perne decorative.

6. Transformarea balconului în spațiu de citit

În dormitorul matrimonial, cromatica e una neutră, cu mici accente de culoare

În acest apartament de 94 metri pătrați, din Piața Iancului, proprietara, pasionată de literatură, și-a dorit ca pe lângă schimbarea aspectului, spațiul să fie unul funcțional și să răspundă tuturor nevoilor și pasiunilor.

amenajare dormitor
Balconul din camera fetei a fost transformat în spațiu de citit

Astfel, arhitecții de la Acrea Design au vrut să creeze mai mult spațiu în cele două dormitoare, așa că au transformat balcoanele în colțuri de citit, potrivite pentru relaxare.

7. Junglă urbană pe o terasă din București

Terasa arhitectei Raluca Vișinescu se află peste garajele blocului. Este un spațiu placat cu gresie și separat cu garduri de lemn și BCA de terasele sau curțile vecine. Locul este într-o continuă schimbare datorită plantelor care înfrumusețează spațiul.

Raluca a cheltuit în jur de 800 lei pentru pomi – are arțari, o iederă, un ghiveci cu brad/molid și multe ghivece cu graminee. În plus, toate plantele rezistă iarna la exterior. A primit ajutor din partea unor prieteni peisagiști pentru a alege cele mai bune plante și pentru primele transplantări din ghivecele în care au fost cumpărate, în altele mai mari.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE
icon

VIDEO Liziera de lac: cum arată o casă smart de lângă București, înconjura...