Zonă de dining, lounge sau junglă urbană, 7 idei de amenajare din arhiva Lovedeco care să te inspire pentru balcon
publicat pe 20 feb. 2021Indiferent că este mic sau mare, balconul poate fi transformat într-o extensie a casei perfectă pentru petrecerea timpului liber. Îți prezentăm șapte proiecte de amenajare a unui balcon, pentru orice tip de buget și orice gust, din care sigur găsești elemente care ți se potrivesc.
Când te gândești la un proiect de amenajare pentru balcon, ia în calcul faptul că este un spațiu la fel de important ca interiorul casei, în care este important să te simți bine. Poți adăuga o măsuță de cafea, un mic fotoliu confortabil, un deck din lemn, ori dacă ai posibilitatea poți sparge pereții din interior și îl poți transforma într-un colț de citit.
Un lucru pe care nu ar trebui să-l faci este să nu îți transformi balconul într-un spațiu pentru depozitare. Nu este o cămară, ci o prelungire firească a spațiului interior în exterior, pentru care poți aplica aceleași reguli ca în amenajarea pentru spațiile din casă. Înainte de orice, analizează locul și vezi greșeli trebuie să eviți.
1. Amenajare a unui balcon ca zonă de dining
Această garsonieră de 23 metri pătrați, cu finisaje vechi de 30 ani, a fost transformată într-un spațiu luminos și călduros, numai bun pentru închiriere în regim AirBnb.
Arhitecta Anca Ivan de la Simetrica Design în colaborare cu arhitecta Virginia Dumitru au urmărit un stil nordic, cu accente boho pentru amenajarea interiorului și a balconului, care dintr-un spațiu mic și înghesuit a devenit o zonă intimă de luat masa. Combinația de culori și draperiile galbene măresc spațiul și te îndeamnă să iei micul dejun imediat cum te ridici din pat.
2. Balcon deschis transformat în colț de relaxare
Un balcon care era folosit ca spațiu pentru depozitare a devenit în vara lui 2020 o terasă în toată regula, cu canapea, masă și fotoliu, sub îndrumarea designerului de interior Andreea Ștefan.
Peste gresia deja existentă Andreea a montat pardoseală din lemn masiv, cumpărată din IKEA. A placat un perete din rigips, glaful ferestrei de la bucătărie și parapetul balustradei cu plăci ceramice colorate. A adăugat pete de culoare prin folosirea de pernele colorate, scaunele roșii și fotoliul galben.
3. Transformarea balconului în spațiu pentru recreere
După amenajare, fereastra de la baie a devenit o nișă în perete unde Teodora a pus o plantă și o decorațiune, iar burlanul ventilatorului a devenit grinda de pe peretele adiacent
Patul a fost făcut pe comandă să fie cât mai înalt, ca să încapă spații de depozitare dedesubt
Atunci când familia a devenit mai numeroasă, proprietarii unui apartament din Hunedoara au desființat debaraua din balcon și au amenajat un loc de relaxare pentru fiica lor adolescentă. Au pus cap la cap fotografii de pe Pinterest, iar după aproape o lună și un buget de 15.000 lei, au răsuflat ușurați și s-au bucurat de ceea ce au realizat.
Pentru a avea mai multe spații de depozitare, au făcut pe comandă un pat-divan înalt. În plus, pe cât de mic este balconul, a încăput și un birou, dar și un mic dressing, pentru ca locul să se muleze perfect pe nevoile fetei.
4. Balcon amenajat în izolare cu deck și plante decorative
Înainte de a porni la treabă, pregătește și curăță suprafața.
Asigură-te că ai la îndemână tot ce îți trebuie ca să nu te împotmolești pe parcurs.
Plantele sunt esențiale, dacă vrei să te simți ca în natură.
Pietrele completează perfect decorul.
Pentru zilele cu prea mult soare, este perfectă o copertină.
Un balcon frumos este locul perfect de relaxare pentru oricine.
Designerul Mihnea Ghilduș și-a amenajat balconul în timpul izolării. În aproape, un spațiu de patru metri pătrați a devenit un loc de relaxare intim, cu deck din lemn, plante decorative și cu un spațiu de stat la soare și spus povești.
Amenajarea a costat în jur de 1100 lei, cel mai scump articol fiind deck-ul, 400 lei. În preț nu au fost puse la socoteală consumabilele, precum hârtia abrazivă, șuruburile sau discurile de circular.
5. Balcon scos din cărțile lui Jules Verne
Un cuplu din Cluj-Napoca s-a inspirat din scrierile lui Jules Verne atunci când au început să amenajeze balconul casei lor. Proiectul este aproape în totalitate DIY. Au ales să lucreze singuri, ajutați la treburi de o rudă, în garajul lor transformat în atelier de tâmplărie.
Ușa și ferestrele au fost făcute pe comandă, iar restul spațiului este îmbrăcat în lambriuri de lemn. Bineînțeles că nu lipsesc și câteva elemente dragi lor – flori, un colac de salvare prins de tavan, tablouri și perne decorative.
6. Transformarea balconului în spațiu de citit
În acest apartament de 94 metri pătrați, din Piața Iancului, proprietara, pasionată de literatură, și-a dorit ca pe lângă schimbarea aspectului, spațiul să fie unul funcțional și să răspundă tuturor nevoilor și pasiunilor.
Astfel, arhitecții de la Acrea Design au vrut să creeze mai mult spațiu în cele două dormitoare, așa că au transformat balcoanele în colțuri de citit, potrivite pentru relaxare.
7. Junglă urbană pe o terasă din București
Dacă îți plac plantele, balconul este locul perfect pentru a reuni o colecție variată.
În zilele frumoase, este o inspirație să lucrezi în natură.
Optează pentru plante ce își schimbă culoare și balconul tău va fi diferit în fiecare sezon.
Terasa este și locul preferat al motanului, nu doar al proprietarei.
Printre plante este locul perfect pentru un somn de amiază.
Terasa arhitectei Raluca Vișinescu se află peste garajele blocului. Este un spațiu placat cu gresie și separat cu garduri de lemn și BCA de terasele sau curțile vecine. Locul este într-o continuă schimbare datorită plantelor care înfrumusețează spațiul.
Raluca a cheltuit în jur de 800 lei pentru pomi – are arțari, o iederă, un ghiveci cu brad/molid și multe ghivece cu graminee. În plus, toate plantele rezistă iarna la exterior. A primit ajutor din partea unor prieteni peisagiști pentru a alege cele mai bune plante și pentru primele transplantări din ghivecele în care au fost cumpărate în altele mai mari.
Cum amenajezi un balcon într-un stil modern cu siguranța că nu se va demoda în timp
Balconul este deopotrivă o binecuvântare și un blestem – un spațiu care te pune în încurcătură când vine vorba de stabilirea unui rol funcțional pentru tine și de decor. Totuși, indiferent de dimensiunile lui, balconul poate deveni locul tău preferat din casă, unde se stabilește echilibrul dintre interior și exterior, mai ales în zonele urbane, unde accesul la zone verzi, naturale, nu este tocmai ușor.
Cea mai înțeleaptă idee este să te inspiri din stilul de amenajare al unor balcoane amenajate modern, cu elemente timeless. Foarte important este, de asemenea, ca stilul de decor să se potrivească cu restul casei tale. Partea bună este că stilul modern este flexibil, fiind compatibil cu elemente din decade diferite, spre deosebire de stilul contemporan, actual.
Așa că venim în întâmpinarea ta cu câteva sfaturi și poze inspiraționale, menite să te ajute să îți dezvolți viziunea pentru amenajarea propriului balcon.
Folosește proporțiile în mod inteligent
Spațiile de dimensiuni reduse sunt, de obicei, mobilate și decorate strategic, așa că poți fi convins că și-un balcon mic, îngust, poate găzdui piese de mobilier stylish. Pentru balcoane amenajate modern poți opta pentru piese simple, fără imprimeuri care să încarce vizual un balcon și de care te poți plictisi în timp.
Alege două scaune din fier forjat în culoarea balustradei, cu perne care confortabile, care flatează, prin culoarea lor, spațiul – folosește nuanțe din aceeași paletă cromatică pentru obiectele de decor. O lampă pentru o lumină difuză noaptea, plante de exterior și câteva decorațiuni pentru perete și balconul tău este gata.
Alege culori neutre
Stilul modern este, cum am menționat anterior, foarte flexibil, însă tonurile neutre nu se vor demoda niciodată. Nuanțele ivory, bej, albul murdar ori, dacă ești fanul stilului îndrăzneț pentru balcoane amenajate modern, negrul sunt alegeri sofisticate, care crează iluzia unui spațiu mai mare și, în plus, se potrivesc de minune cu plantele verzi.
Orientează-te către piese de mobilier făcute la comandă
Chiar dacă ai un balcon mic sau mare, pentru balcoane amenajate modern piesele, realizate la comandă după propriile gusturi, flatează spațiul și îi oferă o amprentă personală. În cazul balcoanelor mici, mobila făcută la comandă este aproape o necesitate.
Folosește lumini pentru seri relaxante petrecute pe balcon
O idee foarte bună pentru balcoane amenajate modern sunt luminile, care aduc un caracter teatral balconului. Poți folosi lumânări, pentru o atmosferă romantică, felinare sau te poți orienta către piese de decor scandinave, completate de un șirag negru de becuri cu lumină caldă plasat pe unul dintre pereți.
Fuzionează zona de interior cu zona de exterior
O altă idee grozavă pentru maximizarea spațiului în balcoane amenajate modern este eliminarea trecerii dintre spațiul interior și cel exterior prin folosirea unor uși din sticlă pe tot peretele, dacă balconul tău este deschis. Dacă ai un balcon închis, poți elimina de tot elementele despărțitoare. Gândește-te, așa cum am spus mai sus, la balconul tău ca la o extensie a casei tale.
Un perete viu este perfect pentru designul unor balcoane amenajate modern
Cum altfel poți aduce natura mai aproape de tine, în miezul orașului, dacă nu prin folosirea unor plante de balcon? Un accent modern este peretele viu, realizat din licheni și alte plante de exterior rezistente. Plasează-l pe unul dintre pereții balconului, adaugă alte câteva plante și un fotoliu confortabil și ai propria ta grădină de apartament.
Idei de amenajare a unui balcon cu flori: ce trebuie să știi despre decor și plante potrivite pentru balconul tău
Ești în căutarea unor idei de amenajare a unui balcon cu flori? Grădinile de balcon pot, fără îndoială, să transforme radical spațiul și să facă din balcon zona ta favorită din casă.
Grădinile cu balcon nu sunt greu de îngrijit, se confruntă cu mai puțini dăunători decât grădinile tradiționale și vor transforma total spațiul, dar există câteva provocări în amenajarea lor.
Majoritatea balcoanelor sunt fie la soare, fie la umbră, iar acesta este un factor determinant în alegerea plantelor pentru balcon. Balcoanele însorite permit crearea unor zone umbrite, în timp ce pe partea umbrită a unei clădiri nu există pete de umbră sau semiumbră – este complet fără soare.
Dacă ești însă convins să treci peste inconveniențe, pregătit să cauți soluții și gata de căutat idei de amenajare a unui balcon cu flori, suntem aici să te sprijinim.
Află care sunt regulile de aur în cartea de idei de amenajare a unui balcon cu flori
1. Înainte de a pune plante pe balcon, gândește-te la sistemul de udare.. Cum vei aduce apa la plante și unde va merge apa după aceea? Un robinet exterior este ideal, dar dacă trebuie să te bazezi pe adapatoare, gândește-te la câte drumuri vei avea de făcut pentru ca totul să arate bine pe tot parcursul verii. Dacă nu ai opțiunea de a pune un robinet exterior, limitează-te la o grădină exterioară mică, pe care o poți îngriji cum se cuvine.
2. Gândește-te întotdeauna la siguranță. Trebuie să iei în calcul riscu de cădere a lucrurilor, să nu pui multă greutate pe balustrade și să te asigurari că drenajul este bun și ghivecele tale nu picură. Foarte important: în cartea celor mai bune idei de amenajare a unui balcon cu flori nu există grătarul, fiindcă prezintă risc de incendiu ridicat.
3. Dacă ai suficient spațiu, tratează-ți balconul ca pe o cameră exterioară. Folosește ghivece sau decorațiuni pentru a crea o zonă de relaxare, decorează pereții, gândește-te la iluminat și accesorizează într-un stil armonios.
4. Fă rai din ce ai în ceea ce privește condițiile meteo și de lumină. Dacă balconul tău este situat pe partea însorită, probabil că va trebui să creezi zone de umbră, iar dacă bate vântul, încearcă să creezi paravane pentru a proteja plantele. Îți recomandăm, de asemenea, să acoperi balconul dacă acesta este descoperit – există o mulțime de opțiuni pentru acoperire pentru toate gusturile și buzunarele.
5. În cele din urmă, lucrul care va face o diferența pentru orice balcon cu flori este dragostea și atenția oferită plantelor. Nu există o vedere mai tristă pentru un iubitor de flori decât o grădină exterioară neglijată. Dedică-i grădinii tale suficient timp și atenție pentru a o înfrumuseța și îngriji corespunzător.
Idei de amenajare a unui balcon cu flori: care sunt plantele potrivite pentru mica ta grădină de apartament
Balcoanele tind să se confrunte cu extreme, așa că dacă este însorit, va fi însorit; daca este umbrit, va fi absolut lipsit de soare, mai ales iarna.
1. Dacă ai un balcon însorit cele mai bune plante sunt cele care pot face față lipsei de apă și luminii puternice a soarelui. Există un motiv pentru care mușcatele sunt preferate în țările mediteraneene. Sunt strălucitoare și colorate și nu se ofilesc dacă sunt lăsate câteva ore (sau chiar zile) la soare. Varietăți precum petuniile sau crăițele sunt, de asemenea, opțiuni foarte bune pentru balcon.
2. Cultivarea ierburilor mediteraneene este o altă idee bună pentru că acestea vor prospera în condiții însorite și uscate. În plus, îmbogățesc aspectul și au un miros grozav. Busuiocul, lavanda, salvia și rozmarinul sunt doar câteva.
3. Dacă ai umbră, optează pentru plante de junglă cu frunze mari precum fatsia, bambusul și crinul de toamnă. Vor crea o atmosferă grozavă și multe dintre ele au avantajul suplimentar de a fi veșnic verzi. Tot pentru umbră sunt potrivite gricioreii și degețelul.
4. Plantele joase și, prin urmare, mai puțin susceptibile de a fi afectate de vânt, cum ar fi begoniile, ar trebui să se descurce mai bine decât plantele mai înalte, cum ar fi delphinium.
-
Plante
8 pași pentru plantarea corectă a bambusului în ghiveci
De la tipul de ghiveci, la tipul de sol și la modul de fertilizare, toate contează.
-
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Soluție de curățare a filtrelor de hotă cu bicarbonat. Cum faci asta singur, rapid și în siguranță
Se prepară simplu, iar efectul de curățare este garantat.