Tips&tricks pentru îngrijirea orhideei: când și cum o uzi ca să prospere
publicat pe 20 iun. 2020Udarea greșită a orhideei este una dintre cauzele principale care duc la pierderea plantei. Procesul nu este complicat, nu există un cod secret, un ciclu lunar, dar se face puțin altfel decât la celelalte plante de apartament. Ca să îți faci un plan corect pentru îngrijirea orhideei trebuie să înțelegi niște lucruri de bază despre ele, conform celor de la The Spruce.
Rădăcinile orhideelor
În îngrijirea orhideei e bine să urmezi regulile specifice fiecărei specii, în special când vine vorba de modalitățile de udare. În acest articol ne îndreptăm atenția către orhideele tropicale, epifite. Majoritatea orhideelor crescute în casă sunt epifite: plantele epifite trăiesc în natură agățându-se de copaci sau chiar de pietre. Rădăcinile acestor plante sunt niște organe specializate, foarte diferite de cele ale altor plante.
Rădăcinile orhideelor sunt înconjurate de o membrană subțire numită velamen. Această membrană, cu mai multe proprietăți, absoarbe cantități imense de apă foarte rapid, ajută la prinderea de suprafețe dure și permite schimbul de minerale și săruri. Ca un contor de apă scump, velamenul de la orhidee este un indicator excelent al nevoilor de udare ale plantei. Velamenul uscat este alb sau argintiu, iar unul proaspăt udat este verde sau marmorat (în funcție de specie).
Greșeli comune în udarea orhideei
Multe orhidee populare sunt plante tropicale, dar ele trăiesc pe copaci. În habitatul lor natural sunt expuse la ploi torențiale care pot dura ore sau zile întregi. Dar majoritatea speciilor sunt adaptate și la perioade de secetă, în care nu plouă mai multe săptămâni la rând.
Când crești orhidee în apartament este aproape imposibil să le oferi exact același mediu ca într-o pădure tropicală, cu circularea aerului, umiditatea și cantitatea de lumină specifice. Ca să știi cum se udă orhideele corect, uite cele mai mari greșeli pe care le fac oamenii:
- Udare prea frecventă: Plantele de orhidee nu are trebui să băltească niciodată în apă. În majoritatea cazurilor, planta ar trebui să se usuce complet între udări.
- Udarea noaptea: Indiferent ce orhidee crești, întotdeauna ud-o dimineața. Noaptea apa stagnează în vârfurile de creștere ale speciei phalaenopsis sau în tecile florilor de Cattleya. Asta o face sensibilă la bolile bacteriene și fungice. Orhideele ar trebui să fie uscate când se lasă noaptea.
- Ignorarea semnelor: Orhideele se pricep destul de bine să-ți arate ce au nevoie. În perioada de creștere, bulbii ar trebui să fie împliniți și grăsuți, iar frunzele noi ar trebui să fie groase și în afara ghiveciului. Unele specii de orhidee, precum cele cu frunze căzătoare, s-ar putea să se stafidească pe timp de iarnă. Este în regulă, doar asigură-te că știi ce specii crești.
Cum să uzi orhideele cât mai bine
Sunt unele metode care te ajută să uzi orhideele cât mai corect.
- Udă în profunzime. Când le uzi, fă-o din tot sufletul. Fiecare crescător are regulile lui diferite, dar majoritatea le lasă sub jetul de apă preț de opt sau mai multe minute. Alți crescători își pun plantele, cu tot cu ghivece, într-o găleată sau chiuvetă plină cu apă. Unele specii, cum ar fi orhideea vanda, pot sta în apă surprinzător de mult timp. Ideea este să te asiguri că velamenul este complet saturat. Mici picături de apă trebuie să atârne din rădăcinile acesteia după udare. Atunci planta este suficient hidratată.
- Ai grijă ce apă folosești. O perioadă lungă de timp, crescătorii insistau că orhideele trebuie udate doar cu apă de ploaie. Astăzi, majoritatea oamenilor folosesc apă de la robinet. Cu toate astea ai grijă, că apa de la robinet este tratată și posibil să aibă cantități mai mari de săruri și calciu. Dacă vezi că se formează niște depozite pe plante, ar fi bine să folosești apă filtrată.
- Când nu știi ce să faci. Dacă nu știi ce să faci, să uzi sau nu orhideea, mai bine abține-te. Bineînțeles, există și specii pentru care nu merge trucul ăsta, cum ar fi paphiopedilum și phragmipedium. În cazul lor, udarea se face mai des. Dar majoritatea orhideelor epifite preferă să stea uscate o perioadă, decât să fie udate prea mult.
Factori care afectează udarea
- Substratul. În funcție de ce substrat folosești pentru ghiveciul orhideei, acesta va reține cantități diferite de apă. Scoarța de copac va reține apa mai mult timp decât cărbunele și perlele de argilă. Cu cât reține substratul mai multă apă, cu atât va trebui să le uzi mai rar. Speciile care trăiesc pe suprafețe trebuie udate mai mult.
- Speciile. Când cumperi o orhidee, reține ce specie este și îngrijește-o pe baza instrucțiunilor respective. Sunt specii de orhidee care trebuie udate diferit și e mai greu, dacă ai mai multe soiuri, să nu le îneci sau să uiți să le uzi. Dacă ești începătoare, ia-ți una sau două specii de orhidee. În timp, îți poți mări colecția.
- Temperatura. Cu cât e mai ridicată temperatura, cu atât are nevoie orhideea de mai multă apă.
- Umiditatea. În general, când e mai multă umiditate în casă, trebuie udate mai rar. Mulți crescători își țin ghiveciul cu orhidee pe o tavă cu apă și pietre, ca să crească nivelul de umiditate în jurul plantei.
- Circularea aerului. Nu te teme de puțin curent. Orhideelor le place aerul proaspăt, și la nivelul rădăcinile (pentru speciile care trăiesc pe suprafețe, și la cel al frunzelor. Dar cu cât circulă mai mult aerul, cu atât ele se usucă mai rapid, deci va trebui să le uzi mai des.
-
hotnews
S-au întors din Anglia în satul Saschiz, unde au deschis o ceainărie care pare scoasă dintr-un basm
Un mic colț de Rai.
-
Grădină
Dumitrițele, florile toamnei: în ce perioadă să le plantezi și pașii esențiali de îngrijire
Pentru o grădină de toamnă plină de flori colorate și texturi vibrante.
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.