DESIGN EXTERIOR

Cum să îngrijești și să înmulțești trandafirii pitici, sfaturi de la un horticultor

publicat pe 10 mai 2021

  Odată cu venirea căldurii și a soarelui puternic o mare parte din plantele cu flori încep să înflorească. În sezonul cald te bucuri de florile plantelor decorative, atât la interior în ghivece, cât și la exterior în grădină. O specie de plante decorative cu flori ușor de găsit prin supermarketuri și în florării este cea a trandafirilor pitici.

  Deși îi găsești cu ușurință și au o dimensiune redusă care-ți permite să-i ții în ghivece chiar și la interior, dacă nu știi cum să-i îngrijești traiul lor va fi foarte scurt. Ca să aflăm mai multe despre trandafirii pitici am vorbit cu horticultorul Florian Luca de la pepiniera de plante perene Luca Perene.

  Ce sunt trandafirii pitici

  trandafiri pitici ghiveci
  Trandafirii pitici sunt tratați cu hormoni de piticire ca să fie mici

  Trandafirii pitici (Rosa Chinensis minima) sunt o specie de plante perene cu flori, cu aspect de tufă, și pot ajunge la înălțimi de 20-60 de centimetri în ghiveci, iar în grădină se pot extinde și la un metru. Sunt obținuți prin cultură forțată și tratați cu hormoni de piticire, de unde și numele plantei.Trandafirii pitici înfloresc în valuri primăvara și vara.

  Îi găsești pe piața din România în aproape toate florăriile, cât și în supermarketuri. Indicat ar fi să-i achiționezi dintr-o pepinieră, unde au fost păstrați în condițiile optime de creștere și dezvoltare până în momentul achiziționării, astfel eviți să supui tufa de trandafiri pitici la mai mulți factori de stres. Atunci când iei planta din supermarket va fi trecut deja prin mai multe șocuri, care-i scurtează traiul și s-ar putea ca după o perioadă scurtă de timp să moară.

  Planta este folosită în scop decorativ în ghivece la interior, sau în grădină. Media de viață a trandafirilor pitici este mică, trăiesc în jur de cinci-șase ani dacă le oferi condiții optime.

  Cum îngrijești trandafiri pitici

  trandafiri pitici amplasare
  Ghiveciul cu trandafiri pitici trebuie amplasat în soare direct

  O regulă de bază pentru o creștere și dezvoltare optimă a plantelor este să le oferi condițiile în care au crescut. Tufele de trandafiri pitici sunt crescute în seră cu lumină puternică și umiditate.

  Trandafirii pitici trebuie amplasați în plin soare, unde pot avea parte zilnic de cinci-șase ore de soare puternic. Trebuie să pui ghiveciul pe pervazul unui geam orientat către sud, pe balcon sau în grădină în soare direct. Dacă nu primește cantitatea necesară de lumină, face flori mai puține.

  Planta este iubitoare de umiditate, care trebuie să fie între 55 și 60 la sută. O metodă care să te ajute să-i oferi umiditate este prin plasarea ghiveciului pe un pat de pietriș umed. „Apa care acoperă pietrișul decorativ nu trebuie să ajungă la găurile de scurgere a ghiveciului, fiindcă excesul de umiditate de la nivelul rădăcinilor îi dăunează”, spune Florian. Poți să folosești și un umidificator, fiindcă nu este o plantă care să suporte pulverizarea frunzelor cu apă. Horticultorul recomandă un umidificator care să funcționeze pe principiul natural de ventilație și împrăștiere a moleculelor de apă, sau unul cu ultrasunete.

  Udarea trandafirilor pitici se face după inspectarea solului cu ajutorul unui deget. Introduci degetul în pământul din ghiveci și atunci când primii doi-trei centimentri de sol sunt uscați, este momentul să uzi tufa. „În plină vegetație, udarea se face cam la patru-cinci zile, dar depinde și de temperatura în care sunt ținuți. Afară, în timpul zilelor caniculare este posibil să aibă nevoie mai des”, spune horticultorul.

  Cum transplantezi trandafirii pitici

  trandafiri pitici transplantare
  Schimbă ghiveciul tufei de trandafiri pitici primăvara, atunci când planta nu mai încape în ghiveci

  Transplantarea trandafirilor pitici în apartament se face de obicei primăvară, când observi că planta nu mai încape în ghiveci. „Trebuie ales un ghiveci cu cinci-șase centimetri mai mare în diametru decât cel inițial”, spune Florian. Iar dacă ai cumpărat ghiveciul în primăvară deja înflorit, îl poți transplanta și în vară.

  „Dacă vrei să-l transplantezi în grădină, atunci trebuie să faci asta toamna”, spune el. Planta se înrădăcinează chiar dacă faci asta și în altă perioadă, dar va fi stresată și va face mai puține flori în următoarea perioadă. Dacă ai cumpărat ghiveciul iarna și vrei să-l plantezi în grădină, cea mai bună perioadă este luna mai.

  Înmulțirea se face vara prin butași de opt-zece centimetri lungime din zona de vârf a tulpinilor. Se înrădăcinează în substrat reavăn și trebuie protejați de o sticlă de plastic transparentă. Trandafirii pitici ținuți în exterior, trebuie protejați cu mulci la zona bazală în sezonul rece.

  Tăierea tufei va corecta forma și va ajuta planta să facă flori. Pentru cele din grădină, alege patru-cinci ramuri principale, din care păstrezi 30-40 de centimetri de la sol. Tăierea se face deasupra unui ochi de creștere spre exterior. În ghivece, tai florile trecute sub tija lor, deasupra primei frunze de sub floare.

  Ca dăunători, trandafirii pitici sunt atacați de afide. Horticultorul recomandă, în cazul în care descoperi că planta are dăunători, să o pozezi și să mergi la o fitofarmacie unde specialiștii îți pot recomanda tratamentul ideal.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cum să îngrijești și să înmulțești trandafirii pitici, sfaturi de la un ...