Plante

8 specii de cactuși care înfloresc spectaculos și-ți vor parfuma casa pe timpul nopții

  Dacă ai o locuință în care intră multă lumină naturală și-ți dorești plante ușor de îngrijit, cactușii sunt ideali pentru tine. Și chiar dacă nu ai ferestre poziționate pe Sud sau Est, există și specii de cactuși care se simt bine și în lumină indirectă.

  Fiindcă este vară, sezonul ideal pentru flori, îți prezentăm opt specii de cactuși care înfloresc. Unii dintre ei chiar îți parfumează îmbătător locuința pe timpul nopții.

  1. Specii de cactuși care înfloresc: Schlumbergera 

  Specii de cactuși care înfloresc schlumbergera

  Originare din pădurile tropicale braziliene, toate speciile de Schlumbergera pot fi ținute ca plante de interior și, cu îngrijirea adecvată, ar trebui să crească rapid și să înflorească la începutul fiecărei ierni. Spre deosebire de alte specii de cactuși, care nu necesită udări dese, schlumbergera are nevoie de mai multă apă.

  Udă planta sub jet de apă, și așteaptă ca apa să se scurgă complet înainte de a pune ghiveciul înapoi în farfurie. Lasă solul să se usuce complet între udări. Vei ști dacă solul e prea uscat când frunzele încep să se stafidească. Fiindcă îi place umiditatea, pune-o în apropiere de un umidificator sau pulverizează-o cu apă pe frunze săptămânal.

  În materie de sol, preferă un amestec pentru cactuși, dar se descurcă și cu substrat universal amestecat cu perlit. Important este să fie ușor de drenat. Ca lumină, este foarte adaptabilă, dar preferă lumină indirectă și difuză.

  Cele mai comune specii de schlumbergera sunt următoarele:

  • Schlumbergera truncata. Această specie înflorește spre finalul lunii noiembrie cu flori de roșii, roz, crem, violet, oranj sau albe. Are proeminențe foarte ascuțite în formă de gheare pe marginile frunzelor sale.
  • Schlumbergera x buckleyi. E o specie hibrid între schlumbergera truncata și russelliana. Este foarte similară cu truncata, doar că forma frunzelor sale este mai puțin ascuțită și mai lunguiață.
  • Schlumbergera gaertneri. Această specie începe să înflorească din februarie și până în mai. Are peri mici pe marginile segmentelor de frunze rotunjite.

  2. Opuntia 

  Specii de cactuși care înfloresc opuntia

  În sălbăticie, opuntia poate fi găsită aproape pe tot continentul american. Apare în mod natural până în sudul Argentinei și până la nord de Canada. Cu peste o sută de specii, planta este caracterizată de forma plată și spinoasă. Multe varietăți au țepi mari și rotunzi, în timp ce altele au ghimpi mici, asemănători cu părul, care se desprind la contact. Unele specii de opuntia produc și fructe comestibile, dar rata de creștere a plantei este relativ lentă și poate dura între trei și patru ani să facă fructe.

  Speciile diferite de opuntia au nevoi relativ diferite, dar în general, soare direct și solul cu drenare bună sunt esențiale pentru creșterea lor. Dacă solul se menține umed, rădăcinile plantei putrezesc repede și o poți pierde.

  Ca specie de cactus din deșert, opuntia prosperă în lumină directă, adică cel puțin șase ore de soare pe zi. În interior, pune ghiveciul pe o fereastră pe sud sau vest. Orice specie de opuntia are nevoie de un sol cu drenare foarte  bună și udări rare. Când uzi planta, umezește puțin solul, fără să-l îmbibi.

  Florile speciilor de opuntia sunt de dimensiuni mari și sunt galbene, portocalii și chiar roz. Majoritatea speciilor de opuntia înfloresc abia la maturitate, după mai mulți ani, deci trebuie să ai răbdare. Dacă planta ta e matură, dar tot nu înflorește, asigură-te că îi oferi mult soare, un sol poros și cu drenaj bun. Poți folosi și fertilizator organic ca să o ajuți, mai ales dacă ții ghiveciul în interior.

  3. Echinopsis  

  Cactușii din soiul Echinopsis sunt originari din America de Sud. Ca majoritatea cactușilor și suculentelor, Echinopsis are nevoie de lumină puternică. Dacă scoți ghiveciul afară vara, fă treptat trecerea la lumină directă ca să nu se ardă.

  Spre deosebire de alte specii de cactus, cei din genul Echinopsis au nevoie de mai multă apă. Asta înseamnă să aștepți ca solul să fie aproape uscat înainte să uzi planta și atunci când o faci, să o uzi bine. Dar ai grijă ca solul să fie cu drenare foarte bună și apa să nu stagneze în farfuria ghiveciului. În anotimpurile reci nu o mai uda, ci doar pulverizează apă deasupra solului.

  Pentru substrat, folosește un amestec pentru cactuși, cu drenare rapidă. Primăvara și vara folosește fertilizator pentru cactuși ca să ajuți planta să înflorească. Florile sale sunt mari și au diferite nuanțe de roz.

  4. Rebutia Perplexa

  Specii de cactuși care înfloresc robutia perplexa

  Cactușii din specia Rebutia sunt originari din Bolivia și Argentina. Rebutia perplexa este un must-have dacă îți dorești specii de cactuși care înfloresc. Primavara, această specie face o mulțime de flori mici și roz. Ca majoritatea speciilor de cactuși preferă multă lumină. Udă rebutia la fel cum uzi echinopsis, când solul este aproape uscat.

  5. Epiphyllum  

  Epiphyllum este un soi de suculent tropical, cunoscut adesea sub numele de cactusul orhidee sau cactusul cățărător. Speciile de epiphyllum au tulpini lungi, plate și fără spini. În sălbăticie, epiphyllum crește pe ramurile sau trunchiurile copacilor, mai degrabă decât în pământ. Absorb umezeala și nutrienții din mediul umed din jurul lor. Cu îngrijire adecvată, produc flori deschise la culoare și parfumate, care se deschid noaptea în anotimpurile calde.

  În ciuda faptului că e considerată o specie de cactus, nu îi place lumina directă și aerul uscat ca restul cactușilor. Epiphyllum prosperă în spații calde cu umezeală și umbră, care imită mediul lor natural din pădurile tropicale. Este o plantă ideală pentru agățat într-o baie unde intră lumina naturală. Dacă vrei să o ții afară primăvara și vara, agață ghiveciul sub un copac, unde poate avea umbră.

  Ca sol, folosește un amestec de substrat pentru orhidee și azalee, în care adaugi perlit și extra scoarță. Udă planta în mod regulat, în așa fel încât ⅓ din partea de sus a ghiveciului să fie uscată înainte de reudare. Folosește apă distilată sau filtrată, și nu apă direct de la robinet. Dacă ai umidificator, pune ghiveciul în apropiere fiindcă epiphyllum este mare iubitoare de umiditate.

  6. Selenicereus 

  Selenicereus este o specie de cactus de junglă, care produce flori mari, puternic parfumate. Crește similar cu epiphyllum pe copaci sau pe roci. Florile sale se deschid noaptea și se închid dimineața.

  Are nevoie de soare în primele ore ale dimineții sau la apus. Udă planta moderat cu apă filtrată și așteaptă până s-a uscat substratul înainte de a face udarea. Folosește același tip de substrat ca la epiphyllum.

  7. Specii de cactuși care înfloresc: Astrophytum 

  Genul Astrophytum include șase specii de cactuși din America de Nord, care se găsesc în Mexic și în partea de sud-vest a Statelor Unite. Cactușii din specia asta sunt cunoscuți și sub numele de cactuși stea sau „piatră vie”. Cactușii din această specie înfloresc și cresc foarte lent. Deci va trebui să aștepți câțiva ani până te vei bucura de minunatele flori.

  Astrophytum are nevoie de cel puțin șase ore de soare direct pe zi și un substrat pentru cactuși cu pietricele. În materie de apă, udă bine planta și apoi lasă substratul să se usuce complet înainte de  reudare, în jur de o dată pe lună vara.

  8. Mammillaria 

  Mammillaria este una dintre cele mai mari specii de cactuși, cu peste două sute de soiuri. Cactușii mammillaria sunt cunoscuți pentru „coroana” de flori mici și roz care apare primăvara și vara. Este specia ideală pentru tine dacă ești începătoare cu cactușii, fiindcă este foarte ușor de îngrijit. Udă planta doar când se usucă complet solul și pune ghiveciul pe pervazul unei ferestre cu lumină directă. Substratul clasic pentru cactuși este ideal pentru mammillaria.

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  8 specii de cactuși care înfloresc spectaculos și-ți vor parfuma casa pe tim...