Lifestyle

6 designeri povestesc cum să aduci influențe retro în casa ta și ce înseamnă ele

    Pentru fiica unui negustor de blănuri din secolul XIX, suntem niște privilegiați din multe puncte de vedere. Dincolo de cele evidente, suntem norocoși chiar și când vine vorba de amenajarea casei: putem alege orice piesă, din orice stil, material și perioadă de timp.

    Dacă ne citești de ceva vreme, poate ai observat că în tot mai multe amenajări (și de case, și de restaurante) apar piese de decor sau detalii retro. Scaune din ratan, faianță mică și pătrată, lămpi cu finisaj bronz, imprimeuri în culori vii etc.

     

    Punctul de pornire al proiectului retro de mai sus a fost preferința stilistică a beneficiarilor pentru designul și interioarele mid-century Ceramica tip terrazzo s-a integrat perfect în toată cromatica amenajării, și este o referire directă la materialul folosit în acea perioadă. „Ea devine un element unificator, fiind montată pe hol, în grupul sanitar și bucătărie. Se continuă pe podiumul care formează a doua treaptă a scării și care ulterior continuă în living, integrându-se ansamblului TV. Compoziția este completată de un set de trepte ieșite în consolă și placate cu lemn”, explică arhitecta de interior Ștefania Bobaru de la VIM Studio.

    De ce ne atrage estetica retro?

    Deși tendința dominantă în secolul nostru este mai degrabă minimalismul și simplitatea – suprafețe curate, neutre, antidot pentru viața agitată – în ultimii ani observăm o gamă tot mai mare de interioare care se întorc la elemente vizuale din trecut. Și nu numai interioare: petrecerile Disco sau tip Nostalgia au mare succes, iar moda, designul grafic, bijuteriile, ceramica, toate reciclează idei din trecut.

    Știm deja că tendințele din orice domeniu au o perioadă de înflorire, apoi decad, pentru a se întoarce după 20-30 de ani. Aici e implicată și nostalgia (sentimentul uman și poetic de melancolie după un loc sau episod din trecut).

    Disclaimer important: am copilărit în România, unde „estetica” anilor ‘70-’80-’90 implica recamiere cu ladă, lambriu de brad montat de tata în hol și seturi de mobilier de-a gata – dacă dulapul era mai mare decât camera, îi tăiai o aripă, că îl obținusei cu mari intervenții și altceva nu găseai. Prin urmare, nostalgia noastră estetică e, să fim serioși, împrumutată din vest: filme, videoclipuri, albume sau fotografii. Cui îi e totuși dor de interioarele comuniste, sau s-a născut după 2000 și a avut pat de la IKEA, poate face o vizită aici sau poate căuta „apartament de închiriat central București” pe orice site obișnuit de imobiliare.

    Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC)
    Un simbol al „Epocii de Aur”, care cu greu ar putea stârni vreo nostalgie estetică, expus la Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC), deschis în 2022 la Brașov. Foto – Facebook.

     

    Minunat. Acum, că am stabilit asta, să vedem cum se manifestă această nostalgie în interioare și cum o recunoaștem.

    Retro, Vintage, tot una?

    Ca să nu ne pierdem în istoria artelor, căci e stufoasă și un pic snoabă, să vedem dacă retro și vintage înseamnă același lucru. Ne explică arhitectul Alexandru Bucur de la Interiology:

    Produsele retro sunt articole noi, concepute pentru a imita sau a reproduce stilurile și modelele din trecut, în schimb cele vintage sunt obiecte clasice sau care au fost fabricate cu mult timp în urmă. Dacă avem de-a face cu un obiect vechi/vintage, atunci acesta ar trebui recondiționat, iar aici intrăm deja pe domeniul restauratorilor.”

    De ce să te joci cu piese retro/ vintage în amenajări?

    Piesele din alte epoci te ajută să creezi un decor cu personalitate: acel mix perfect, un colaj care de fapt este imperfect, la fel ca lumea în care trăim, crede Alexandru Bucur.

    „Nu putem avea totul nou, impecabil, fără nici o imperfecțiune, ci simțim nevoia de a rupe această imagine perfectă prin obiectele retro. În plus, prezența lor aduce un omagiu designului de calitate din secolul trecut”, adaugă arhitectul.

    Dormitor Cristiana Zgripcea
    Dormitor amenajat de arhitecta Cristiana Zgripcea. Tăblia cu forme curbe este o aluzie la stilul Art Deco, adus în prezent, cu standardele de confort actuale.

    Piesele vechi sau cu aspect vechi sporesc valoarea spațiului și îi dau sens, nu doar prin estetică, ci prin faptul că oferă o conexiune cu trecutul, cu un stil vechi, atât prin apartenență, cât și prin contrast, este de părere arhitecta Cristiana Zgripcea. Ea crede că „ne aflăm în niște timpuri unde ne luăm destul de puțin în serios (și spun asta într-un mod apreciativ față de cine are capacitatea) cât să avem curajul de a aduna piese de mobilier cu influențe ale diferitelor ere și a le mixa cu ce e actual, pentru a trăi un eclectism contemporan.”

    Dicționar (incomplet) de obiecte retro/ vintage

    Am rugat designerii de interior cu care am vorbit să ne dea câteva exemple de piese retro sau vintage pe care le putem folosi în amenajări. Le redăm mai jos, în ordine alfabetică – dacă mai ai idei, lasă-ne un comentariu și vom completa lista.

    Boiserii (placări din lemn)

    Cu o istorie mai veche decât orice clădire rezidențială care mai stă în picioare în București, boiseriile au apărut în Franța, ca decorație pentru cele mai pompoase case (toți nobilii imitau orice le mai trăsnea prin cap celor de la Versailles).

    Abandonate în favoarea materialelor mai ușor de aplicat (și mai rezistente în fața unui băț aprins de chibrit), boiseriile au revenit în ultimii ani în diferite moduri, după cum observă arhitecta Andra Bica de la Kanso:

    „Acum, că s-a cam risipit nostalgia minimalismului, remarc o întoarcere spre dulcele clasic și observ tot mai des boiseriile. Aici fac referire strict la panourile sculptate din lemn, nu la varietatea de baghete care se aplică pe pereți, în încercarea de a imita ambianța clasică, luxuriantă, opulentă, a palatelor de odinioară. Cele mai frumoase sunt, desigur, cele restaurate, dar am văzut și multe noi foarte reușite. Un foarte bun exemplu sunt placările de la cafeneaua Boiler X Guido de pe Calea Victoriei, folosite pentru bar.”

     

    Canapele iconice: Chesterfield – găsești într-un articol mai vechi istoria și cinci modele fabricate astăzi.

    Canapea cu forme rotunjite

    Arhitecta Cristiana Zgripcea a folosit o canapea în stil retro, cu tapițerie bouclé (luată de pe The Home), într-un living modern, deoarece o consideră o piesă de mobilier care ne conectează la stilul Art Deco, atât ca formă, cât și ca material. Și pe site-ul celor de la Atelier September găsești astfel de piese.

    Faianță metro-style 

    „Această faianță cu aspect retro se integrează de ceva vreme în amenajările noastre” spune arhitecta Irina Radu.

    Fotolii industriale cu tapițerie din piele și brațe din metal finisat brut.
    Lampadare cu sticlă colorată de tip Tiffany’s.
    Mid-Century: o parolă bună dacă vrei să mergi la sigur cu influențele retro. Poți citi aici despre istoria acestui stil și cum să îl aduci acasă.
    Metal negru: împrumutat din stilul industrial, ușor de integrat în baruri, cafenele, restaurante, dar și acasă, în băi și nu numai.

    Baie industriala vila Bucuresti - Spatiograf
    Baie cu note industriale, într-o casă din București amenajată în 2022 de Spatiograf.

    Neoane LED: populare mai ales în cafenele și baruri, dar și la domiciliu.

    Neon in Amenajare-Duplex-Studio-2.1
    Un mesaj simpatic, cu litere fluorescente, într-un open space semnat Studio 2.1. Foto: Andrei Tudoran.

    Parchet Chevron: născut în aceeași casă regală cu boiseriile, continuă să împrumute un aer sofisticat în orice apartament. Găsești multe amenajări cu parchet Chevron la noi pe site.

    „Spațiul generos al mansardei de mai sus ne-a permis să integrăm o cadă care, împreună cu șemineul, creează o atmosferă retro, de film, unde oricine se poate relaxa”, descrie arhitecta de interior Hajni Ilyes de la Spatiograf cea mai recentă amenajare. 

    Ratan: piesele de mobilier din acest material aduc un aer retro-colonial, de vacanță, interioarelor.

    Mobilier dormitor ratan - amenjaare Spatiograf - foto Vlad Creteanu
    Dormitor cu pat din ratan, într-o amenajare Spatiograf. Foto: Vlad Crețeanu.

    Scaune iconice: Barcelona al lui Mies van der Rohe, Lounge de la Vitra, Egg Chair, Eames Eiffel Shell, Marais A Chair, sunt nume bune cu care mergi la sigur. Le găsești copiate de sute de producători, dar te încurajăm cu sinceritate să cauți originalele.

    Tapet cu imprimeu vintage
    Tapet imprimeu retro Zen Interior

    Tapet stil Art Deco, din colecțiile Zen Interior. Terazzo: am scris despre el pe larg aici.

    Terrazzo parter - amenajare VIM Studio
    În acest interior, plăcile de terrazzo se continuă în hol, bucătărie, scări și living. Design interior: VIM Studio. Foto: Alexandru Prodan

     

     

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    6 designeri povestesc cum să aduci influențe retro în casa ta și ce înseamn...