Apartamente cu 2 camere

Look parizian de secol XX într-un apartament din București, construit în 2010

    Karin și Alex, doi tineri pasionanți de design interior, au transformat un apartament dintr-un bloc nou din București într-o locuință elegantă, cu aer parizian. Detaliile decorative și mobilierul ales îți dau impresia că te afli într-un loc încărcat de istorie, nicidecum într-o clădire construită în 2010. Au amenajat în etape, pe parcursul mai multor ani și a costat în jur de 29.000 euro.

    Apartamentul se află în Complexul Evocasa Selecta de pe Bulevardul Ferdinand I. Este o locuință cu suprafață de 45 metri pătrați, plus 80 metri pătrați de terasă și cu o compartimentare eficientă care face ca spațiul să fie fluid și practic. Singurele modificări făcute de Karin și Alex, din acest punct de vedere, au fost eliminarea câtorva uși pentru o mai bună comunicare între încăperi. Astfel, în locul ușii de la bucătărie, au optat pentru o arcadă și au renunțat la ușa glisantă care separa holul de sufragerie.

    Amenajarea apartamentului a început în 2017

    Pentru a obține un spațiu elegant, care să se plieze cu stilul lor preferat de amenajare (mid-century retro), proprietarii au folosit în tot apartamentul elemente arhitecturale precum plinte, brâuri, rozete sau cornișe. Pervazurile de marmură, corpurile de iluminat și selecția atentă a obiectelor de decor completează și ele acea atmosferă nostalgică pe care cei doi proprietari și-au dorit-o atât de mult.

    „Renovările au durat câțiva ani”, povestește Karin. „Ne-am apucat de treabă în 2017 când am refăcut holul, dormitorul și sufrageria. În 2018, ne-am ocupat de bucătărie, iar anul acesta am refăcut complet baia și ne-am concentrat pe detalii: corpuri de iluminat, obiecte decorative, butoni pentru mobilă. Fiecare etapă a venit cu provocări și satisfacții. Ce ne-am dat seama, amândoi, este că stilul nostru s-a mai schimbat de-a lungul anilor. Am fost nevoiți să temperăm puțin stilul clasic în care era amenajat apartamentul și să-l adaptăm pentru a corespunde mai bine gusturilor noastre de acum”.

    Mix de piese low cost cu obiecte de brand

    Ca să echilibreze bugetul, Karin și Alex au inclus în amenajare atât obiecte cumpărate de la branduri accesibile precum Ikea sau Zara Home, cât și piese custom-made. Canapeaua din living a costat în jur 2.500 euro și este unul dintre răsfățurile acestui proiect. Beneficiarii dețin și o mică firmă care comercializează corpuri de iluminat și obiecte decorative în stil mid-century. Cele mai  multe astfel de piese sunt de la Decoreka.

    apartament București bucătărie
    Mobilierul de la Ikea a fost personalizat cu butoni aurii

    Interiorul este gândit ca un open space, cu funcțiuni clare

    Spațiile din apartament sunt delimitate cu ajutorul culorilor, finisajelor diferite sau chiar a pieselor de mobilier. Cu toate acestea, amenajarea este cât se poate de închegată și de coerentă. Se vede că proprietarii nu sunt la prima experiență de acest gen. Deși au joburi full-time (Karin este management consultant, iar Alex, chief information officer), cei doi au mai renovat alte câteva apartamente.

    „În living, am vrut să avem un punct central, așa că am decis să zugrăvim peretele cu șemineul într-o nuanță intensă de gri. Culoarea se prelungește și pe tavan, până deasupra biroului. A fost o întreagă aventură cu acest perete pentru că a fost foarte greu de finisat. Muncitorii care s-au ocupat de șantier au fost nevoiți să aplice câte un strat nou de vopsea pentru fiecare mic retuș fiindcă rămâneau diferențe de culoare”, își amintește Karin.

    Spațiile de depozitare sunt ascunse pentru a nu aglomera interiorul

    O misiune dificilă în amenajarea apartamentului a fost eficientizarea spațiului. Proprietarii au venit cu soluții personalizate, astfel încât să obțină un echilibru mulțumitor între funcționalitate și design. Spațiile de depozitare au fost integrate discret în amenajare, astfel încât să nu atragă prea mult atenția. În living, s-a mers pe o depozitare minimală, asigurată doar de cele două corpuri de mobilier care încadrează șemineul. Piesele sunt făcute la comandă și au fost vopsite în aceeași nuanță ca și peretele. Mai există un dulap custom-made în hol care ascunde mașina de spălat rufe și alte nimicuri inestetice, dar folositoare în orice casă.

    În dormitor, Karin și Alex au venit cu ideea de a coborî tavanul și de a placa lateralele dulapului cumpărat de la Ikea. Rezultatul obținut: un dressing care pare încastrat!

    Toată atenția pe detalii

    Atmosfera boemă care definește amenajarea apartamentului din București este obținută, în mare parte, prin atenția acordată detaliilor. Chiar și elementele tehnice au fost cosmetizate pentru a se integra în povestea proiectului. Caloriferul din living, de exemplu, a fost mascat cu o construcție din rigips peste care s-au aplicat profile decorative. În dormitor, radiatorul se află în stânga dulapului. Și el a fost mascat discret.

    „Am încercat să dăm viață spațiului prin texturi, de aceea am folosit covoare în aproape toată casa. Am renunțat la ideea de a mai pune draperii în dreptul ferestrelor și am lăsat spațiul să respire. Cred că cel mai mare hop al proiectului abia acum urmează: amenajarea terasei. Este dispusă pe colț și când bate vântul, se creează foarte mult curent. Să vedem ce soluții găsim pentru a rezolva problema”, spune Karin.

    apartament București baie
    Corpul de iluminat de deasupra oglinzii creează o lumină foarte caldă și este elementul central al băii.

    Mobila la comandă este făcută cu firma Mobella. Bucătăria este de la Ikea, dar a fost personalizată prin schimbarea butonilor cu unii aurii. De asemenea, interiorul dulapurilor a fost vopsit gri pentru a da impresia de adâncime. Canapeaua din living este de la BoConcept. Patul din dormitor a fost achiziționat de la Rovere, dulapul, de la Ikea, iar noptierele și covorul, de la Zara Home. Gresia și faianța din baie sunt de la Hornbach. Bateria de la bucătărie este rabatabilă pentru a permite deschiderea geamului și este cumpărată de la Franke. Decorațiunile și corpurile de iluminat sunt de la Decoreka.

    Sfaturi pentru o amenajare reușită de la Karin Vochița și Alex Matei

    • Calculează-ți bine bugetul înainte să te apuci de treabă! Pot apărea surprize și cheltuieli neprevăzute care să te facă să renunți la elemente esențiale pentru stilul pe care l-ai ales pentru locuința ta.
    • Mixează elemente de brand cu cele low cost și nu neglija micile detalii! Niște butoni mai speciali sau câteva polițe de marmură, folosite în amenajare, pot avea un efect spectaculos. Încearcă să personalizezi mobila cumpărată de la branduri accesibile. Noi folosim în fiecare proiect de amenajare, mobilă de la Ikea. Se livrează și se montează rapid, iar prețul este considerabil mai mic față de alte branduri.
    • Folosește, cu încredere, elemente din metale diferite, de exemplu auriu cu argintiu. Este un detaliu care schimbă complet look-ul și feel-ul locuinței.
    • Nu uita de obiectele decorative: tablouri, vaze din diferite perioade de timp.
    • Fii atent la dimensiunea obiectelor și la alegerea culorilor, mai ales când trebuie să decorezi un spațiu de mici dimenisuni. Un pat prea mare face ca dormitorul să devină nefuncțional. Și noi am pățit-o, chiar la acest proiect și am fost nevoiți să optăm pentru o variantă care să se încadreze mai bine în configurația camerei.

    Foto: Cătălin Georgescu

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Simplitate și minimalism în cel mai revoluționar produs IQOS – ILUMA