
7 tendințe în bucătării observate de arhitectul Victor Grosu la Târgul de la Milano
publicat pe 27 iun. 2022Mult lemn și marmură, riflaje pentru fronturile de mobilier și vitrine din sticlă. Sunt doar câteva dintre trendurile care vor da tonul în ceea ce privește mobilierul de bucătărie în următorii ani.
În fiecare an, pentru o săptămână, Milano se transformă în capitala mondială a designului. În sute de locuri din oraș au loc expoziții și evenimente, iar cel mai grandios este Salone del Mobile, cel mai important târg de mobilier din lume, care practic setează tendințele în domeniu pentru următorii ani.
Pandemia a oprit, pentru doi ani, orice eveniment, așa că ediția de anul acesta, desfășurată între 7 și 12 iunie, a fost extrem de așteptată, fiind și o ediție aniversară (numărul 60), și a avut 262.000 de vizitatori din 173 de țări.

Arhitectul Victor Grosu a fost la Milano cu toată echipa și ne-a povestit ce trenduri în bucătării i-au atras atenția.
1. Materiale în bucătărie: lemnul și marmura
Preferințele producătorilor au înclinat clar spre lemn și marmură, materiale consacrate, care probabil nu se vor demoda niciodată. Ca noutate, Victor a remarcat blaturile din marmură buciardată și impermeabilizată.

„Dacă ar fi să determin câștigătorul meu personal din tot târgul, anul acesta, este brandul italian Cesar Kitchens, care a combinat toate trendurile importante: marmură, pocket doors, riflaj, mânere care fac diferența, totul la milimetru”, spune Victor Grosu.

2. Riflaje pentru fronturile de mobilier
Știi cu siguranță riflajele decorative, dar poate nu te aștepți să le găsești și pe piesele de mobilier. Ei bine, mai mulți producători au fabricat mobilier de bucătărie cu fronturi cu riflaje, prelucrate 3D din lemn, MDF sau chiar metal.
3. Tendințe în bucătărie: vitrinele din sticlă
Open space-urile rămân favoritele designerilor de interior, așa că nu e de mirare că găsim aici vitrine impresionante din sticlă, care au și rol decorativ: aici poți crea o zonă decorativă pentru expunerea tacâmurilor, veselei sau a sticlelor de vin.

Cu polițe foarte subțiri din metal sau lemn, compun o atmosferă sofisticată, mai ales atunci când folosesc sticlă fumurie și uși cu cadre metalice. Fiecare poliță e iluminată cu LED (fixat pe lateral sau deasupra), și unele vitrine au oglindă în spate, pentru a dubla efectul vizual.
4. Noi idei pentru insula de bucătărie
Modelele de bucătărie cu insulă rămân cele mai apreciate, iar producătorii le-au adăugat diferite elemente. Poliform este un brand italian renumit pentru inovațiile tehnologice și estetica atemporală, curată. Ei au expus o bucătărie minimalistă cu o insulă centrală, în jurul căreia erau aranjate corpurile de depozitare, vitrina și zona de dining.
„O provocare la insula de bucătărie este colțul: el trebuie să arate perfect și să fie ușor rotunjit”, specifică Victor.
5. Noi modele de mânere de bucătărie
Și mânerele creează un sector amplu de inovație pentru designerii de bucătării, așa că nu au lipsit noutățile la acest capitol. Italienii de la Snaidero Cucine au creat o ușă cu mânerul decupat în partea de sus, pentru o estetică geometrică.

Minimalismul se reflectă și în designul de mobilier de bucătărie – cei de la Valcucine au experimentat noi moduri de deschidere a ușilor, cu un profil metalic foarte subțire, abia sesizabil în exterior.

6. Detalii mici, cu efect mare
Cum poate un cant de mobilier să fie special? Cei de la Valcucine au răspuns, mai jos.

Cum poate lumina să diferențieze o bucătărie? În multe moduri, iar unul la care nu te-ai fi așteptat e banda LED montată sub blatul de insulă tăiat la 45 de grade.

7. Uși de mobilier de 2,91 metri
Victor folosește mereu în proiectele rezidențiale sisteme de uși Pocket. Sunt acele uși glisante care „dispar” într-un compartiment îngust, adiacent mobilierului, și ajută la mascarea diferitelor porțiuni de mobilier, când nu sunt folosite. Așa, de exemplu, ascunzi partea tehnică dintr-o bucătărie tip open space.

Cei de la Poliform au ajuns anul acesta la performanța unor Pocket Doors duble de 291 centimetri înălțime, cel mai înalt sistem la momentul actual, care permite crearea unui perete plin de mobilier. Pereții de mobilier din stânga și din dreapta pot fi mascați cu ușurință prin închiderea ușilor pocket.
-
LIFE
Ce distanță între frigider și calorifer se recomandă, dar și unde este cel mai potrivit să așezi frigiderul în bucătărie
-
Bucătărie
Cele mai importante reguli Feng Shui pentru bucătărie. Ce obiecte e bine să ții aici
-
DESIGN INTERIOR
Culori în tendințe pentru bucătărie în 2024: idei și sfaturi pentru reamenajare
-
Curte
Cum să îți pregătești gazonul și grădina pentru primăvară
Ca să te poți bucura de un gazon luxuriant tot sezonul cald.
-
Case
Cum au integrat o sobă de teracotă în amenajarea de inspirație scandinavă a unei case din Călărași
Procesul de renovare și amenajare a durat șase luni și a costat puțin peste 25.000 euro
-
LIFE
Hotspots: 13 locuri instagramabile din București unde poți face poze cu dichis
Locuri pe care e musai să le vizitezi cu camera foto la tine.