Shutterstock
De la specialiști

Greșeli de evitat atunci când îți decorezi casa

publicat pe 15 oct. 2019

    Ai salvat sute de poze de pe Pinterest, ai pierdut ore în șir pe site-uri de home&deco, și tot nu îți place cum ți-ai reamenajat locuința? Nu te preocupa, este destul de ușor să faci greșeli, mai ales atunci când îți lipsește experiența în design interior. Unele pot fi reparate fără prea mari bătăi de cap, în timp ce altele duc la cheltuieli majore. 

    Imaginea unei case e într-o permanentă dinamică. Exact ca la un om: zi de zi lucrurile se pot schimba în bine sau în rău. Ca să eviți cât mai multe din capcanele amenajării și să elimini din nemulțumiri, am discutat cu mai mulți arhitecți. Sfaturile lor te vor ajuta să îți transformi locuința într-un loc confortabil și plăcut.

    Nu supraaglomera cu prea multe obiecte

    „Din dorința de a avea cât mai multe piese de mobilier în care să poată depozita toate obiectele și îmbrăcămintea, românii creează un spațiu haotic”, spune arhitecta Irina Radu de la iDecorate.

    De cele mai multe ori, la bază acestei greșeli stă calcularea greșită a spațiului și a gabaritelor pentru mobilier.

    „În plus, mulți oameni vor să aibă mobilier în tendințe, așa că tot adaugă piese pe lângă cele deja existente. Iar efectul este acela de a crea un loc sufocat, fără spații pentru depozitare inteligente și fără un stil care să îi reprezinte’’, mai povestește Irina Radu.

    Chiar dacă stilul minimalist nu e tocmai pe gustul tău, încearcă, totuși, să păstrezi încăperile aerisite și să reduci numărul obiectelor.

    Nu folosi prea mult „bej”

    Prea mult bej și culori din paleta lui pământiu au marcat amenajările și magazinele de specialitate ale anilor ’90 și încă se mai resimt în mentalitatea celor de astăzi. O spune arhitecta Sorana Leru, de la Miso Arhitects.

    „Există viată și după bej. Putem realiza o atmosferă caldă și primitoare în culori mai vesele și moderne. O greșeală frecventă este alăturarea unor culori și nuanțe similare, dar nu prea, cum ar fi diferite nuanțe de albastru aproape la fel. Acestea denotă o încercare nereușită de asortare”, spune Sorana.

    Alăturarea mai multor culori de lemn diferite va încărca atmosfera, iar imaginea finală nu va avea coerență.

    Fă diferența între casa ta și un showroom

    Anca Ionescu de la studioul de design interior Kulcuș spune că oamenii au tendința a cumpăra obiecte care arată frumos în showroom-uri, dar care acasă se asociază inestetic cu celelalte piese de mobilier. Ei se lasă cuceriți de finisaje și culori, dar nu se vizualizează cum se combină obiectele noi cu cele vechi.

    „Înainte să mergi în showroom, fă o poză camerei pe care vrei să o amenajezi și obiectelor care și-au găsit deja locul acolo. Dacă poți lua o mostră de culoare sau material, îți va fi mai ușor să testezi combinația’’, este sfatul Ancăi.

    Nu uita să planifici iluminarea în funcție de fiecare cameră

    Lumina este un element-cheie într-o amenajare. Iluminatul trebuie gândit în funcție de cameră, astfel încât să pună în valoarea un obiect sau să susțină o activitate. De exemplu, în dormitor este recomandată o lumină caldă, poziționată în funcție de zonele create: iluminat general, iluminat pentru citit, iluminat de accent.

    Nu alege mobilierul doar în funcție de estetică, ci și de funcționalitate

    Mobila din bucătărie nu trebuie doar să arate bine, ci să fie în primul rând de funcțională, din materiale de bună calitate care să reziste în timp în condiții de umiditate și abur.

    Mulți români aleg PAL pentru mobilierul din bucătărie pentru că este cel mai ieftin, însă nu e tocmai cea mai inspirată opțiune. Potrivit arhitecților, nici lemnul masiv nu reacționează bine în acest mediu. Primul pentru că nu va rezista mult, iar al doilea are nevoie de o atenție specială prin tratare periodică.

    Nu pleca la cumpăraturi fără măsurătorile făcute

    Nu e suficient să măsori din ochi elementele unei camere. Mai ales că uneori pot apărea probleme de gabarit.

    „O canapea poate părea potrivită atunci când o vezi într-un showroom de 200-300 metri pătrați cu o înălțime de patru-cinci metri, însă când ajungi cu ea acasă s-ar putea să-ți dai seama că e prea mare pentru spațiul disponibil”, menționează arhitecta Anca Ionescu.

    Alegerea unor elemente prea mari este o greșeală des întâlnită în amenajările interioare.. Astfel, patul sau canapeaua ajung să ocupe mai mult de jumătate de încăpere.

    „Situația devine cu atât mai ironică când mobila nu încape pe casa scării sau ușă și ajungem să o urcăm la etaj cu macaraua pe geam’’, povestește arhitecta Sorana Leru.

    Stabilește încă de la început bugetul

    Ar fi bine să te pregătești pentru niște cheltuieli în plus și situații neprevăzute atunci când pornești un proiect de amenajare.

    „Multi clienți vor să tragă mereu prețurile în jos, nu își dau seamă că asta se va reflecta în calitatea materialelor și a serviciilor implicate în amenajarea efectivă”, sunt de părere fetele de la Jooca Studio, care povestesc despre asta într-unul din articolele lor.

    Dacă nu vrei să te trezești cu surprize, stabilește bugetul de la bun început. Apoi cere constructorului un deviz scris și un contract.

    Lasă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *