Un cuplu de români și-a amenajat casa de lângă Londra cu mobilier gândit și construit pe cont propriu
publicat pe 10 dec. 2024Alina și soțul ei, Barna locuiesc de doisprezece ani în Marea Britanie. În 2020, chiar în timpul pandemiei, și-au îndeplinit visul de a avea casa lor. Au cumpărat-o când exista doar pe hârtie și au amenajat-o singuri. Inclusiv mobilierul este rezultatul muncii în echipă: Alina a fost responsabilă cu ideile, iar Barna, cu punerea lor în practică. Singurele piese de mobilier cumpărate pe care le au în casă sunt canapeaua și scaunele din dining. În rest, toată amenajarea este un proiect DIY.
Când au început să caute un „acasă” al lor, Alina și Barna au luat în calcul mai mulți factori: să fie relativ aproape de oraș, dar într-o zonă liniștită, să nu necesite prea multe renovări, în cazul unei construcții vechi și să aibă un pic de grădină. Amândoi au crescut la țară și și-au dorit, ca după toți anii petrecuți în Marea Britanie, să revină la un stil de viață mai așezat. Să își petreacă mai mult timp cu familia, să îngrijească câteva legume, să gătească mai des în casă, lucruri mărunte care să-i ajute să rămână conectați la prezent.
Au găsit o casă care bifa multe dintre criteriile trecute pe listă, într-un orășel aflat la vreo 40 kilometri depărtare de Londra. În momentul în care au semnat actele, locuința era doar o schiță pe hârtie. Alina și Barna s-au mutat în casă nouă, în plină pandemie, în mai 2020. Între timp, și formula familiei s-a schimbat, odată cu venirea pe lume a lui Aron, băiețelul lor în vârstă de trei ani.
„Inițial am căutat proprietăți vechi, dar văzând că se construiește foarte mult în împrejurimi, cartiere întregi cu case cochete, cu aer countryside, am hotărât să mergem și noi în aceeași direcție. Așa am scăpat de etapa renovărilor”, spune Alina. „Mi-a plăcut din prima că era într-o zonă liniștită, înconjurată de câmpuri, cu ferme și cu o mică pădure. Casa e destul de micuță. Are două niveluri, parter și etaj. Jos se află livingul, bucătăria, o baie și un spațiu mic de depozitare, iar sus avem două dormitoare și o baie. Avem și o mică grădină cu acces din living, iar în față, o mică curte cu două locuri de parcare”.
Alina și Barna s-au ocupat de amenajarea cu aer nostalgic și mobilier DIY
Pentru Alina, mutarea în casă nouă a fost un vis devenit realitate. Fiind pasionată de design interior, a avut prilejul să construiască, în detaliu, întreaga amenajare. A făcut echipă cu Barna, care este un tâmplar foarte priceput și cu viziune. Împreună, s-au ocupat de tot mobilierul din casă și de personalizarea pereților, cu lambriuri sau zugrăveală. Singurele obiecte noi folosite în amenajare sunt canapeaua și scaunele clasice, cu spătar de ratan. O piesă de mobilier cu poveste faină este masa din dining, lucrată din lemn de nuc adus din România.
„Așa de mult mi-am dorit să avem o casă noastră și să pot să mă ocup de amenajarea ei”, spune Alina. „Să pot să aduc energia noastră și toate lucrurile care ne sunt dragi. Am transformat cu entuziasm și bucurie un spațiu gol, impersonal, în ceva care ne reprezintă atât de bine. Tot procesul a fost ca și când ai avea o pânză albă pe care adăugi culoare până când devine, tablou.”
Deși casa este relativ nou construită, creează senzația unui spațiu în care s-au scris multe povești. Alina a reușit să imprime un aer nostalgic amenajării, atemporal prin mobilierul cu linii clasice, cromatica neutră și atenția acordată fiecărui mic detaliu. A găsit inspirație pe Pinterest și pe conturi de Instagram pe care le urmărește de ani de zile, dar a trecut totul prin filtrul propriu.
În ceea ce privește paleta cromatică, Alina a mers pe varianta sigură, optând pentru culori pale, nuanțe de gri, crem, verde, culori inspirate din natură care dau sentimentul de spațiu cald și primitor. Stilul de amenajare al casei este un mix care integrează elemente vintage și farmhouse.
„Dacă în alegerea culorilor nu am fost foarte îndrăzneață pentru că mi-a fost puțin teamă să nu greșesc cromatica, am fost mult mai deschisă pe tot ce a ținut de decorațiuni”, recunoaște Alina. „Îmi place să umplu casa cu vaze decorative, porțelanuri, ceramică, cu piese din piatră sau din lemn. Iubesc decorațiunile în orice stil ar fi ele: vintage, rustic, tradițional, modern. Le ador pe toate și îmi place să le prin descopăr prin târguri de vechituri, facebook marketplace sau magazine dedicate. Am adăugat multe obiecte vintage în amenajare, nu neapărat piese de mobilier. Începând de la tacâmuri și farfurii, la tablouri, coșuri, covoare sau alte obiecte.”
Televizorul este ascuns într-un dulap, pentru a nu încărca decorul
Alina și familia ei petrec cea mai mare parte a zilei în living, unde se află și zona de luat masa. Decorul încăperii include și o bibliotecă generoasă care expune nu doar cărțile lor de suflet, ci și multe obiecte decorative. Televizorul este ascuns într-un dulap făcut de Barna, pentru armonie vizuală. O mare bucurie pentru toți ai casei e micuța grădină care vine în extensia livingului și care este locul preferat pe timp de vară. Dacă ar fi să schimbe ceva în tot procesul de amenajare, Alina spune că ar renunța la mobilierul built-in care o limitează, destul de mult, când vrea să facă mici schimbări.
Au gândit designul de mobilier DIY în așa fel încât să atingă două nevoi esențiale: să fie funcțional și estetic. Au putut decide asupra dimensiunii, compartimentării și calității materialelor.
„Pentru mine acasă înseamnă locul în care îmi doresc să fiu cel mai mult, locul în care îmi doresc să mă întorc cât mai repede. Cred că o casă devine acasă odată cu timpul și cu energia celor care o locuiesc. Lumină, căldura, culoare, naturalețe și armonie. Cred că pentru a te simți bine într-o casă nu trebuie să ții cont neapărat de amenajarea în sine a interiorului, ci de atmosfera pe care vrei să o creezi în interiorul ei”, spune Alina.
Foto: Alina Szurla
-
Case
O amenajare de 120.000 euro care combină industrialul, pentru el, cu stilul glam, pentru ea
-
PROIECTE DE AMENAJARE
Influențe arăbești, africane și accente etnice în amenajarea unei case de 260 metri pătrați din Otopeni
-
PROIECTE DE AMENAJARE
Dormitor cu vedere către pădure și amenajare mid-century cu accente boeme, într-o casă din Brașov
-
UTILE
Care este temperatura corectă pentru sterilizarea borcanelor la cuptorul electric
Oferim și alte metode tradiționale de sterilizare a borcanelor.
-
UTILE
Ce poți face pentru eliminarea calcarului din apă. 3 metode simple de ajutor
Poți să fierbi apa și să elimini multe minerale dure.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță lipiciul de pe geamul termopan și ce metodă funcționează rapid
Fără detergenți abrazivi sau unelta care zgârie.
arata a mobila de la Fortis , din Reghin :). avem si noi un dulap pe hol si e bestian …