Lifestyle

5 cocktailuri de iarnă și o rețetă de vin cu scorțișoară un pic altfel

    Ai decorat casa pentru sărbătorile de iarnă, ai ales cadourile pentru cei dragi și te pregătești cu entuziasm de zilele care vor urma și de vizitele prietenilor. Ca totul să fie pregătit până la cel mai mic detaliu, gândește-te și la băuturile cu care îți vei încânta musafirii.

    Dacă nu ai o rețetă pe care o faci negreșit în orice an, noi îți propunem cinci idei de cocktailuri de Crăciun și un vin fiert mai altfel cu care să-ți încânți papilele gustative și sufletul.

    1. Pumpkin martini

    Vin fiert și alte cocktailuri de craciun

    Cocktailul Pumpkin Martini îți oferă gustul delicios al plăcintei de dovleac într-un pahar cu alcool. Ca să-l pregătești ai nevoie de următoarele ingrediente:

    • Două linguri de biscuiți graham mărunțiți fin, pentru decorul paharului
    • O lingură de zahăr granulat, tot pentru decor
    • O linguriță și jumătate de condimente pentru plăcinta de dovleac
    • 50 de ml de vodcă cu vanilie
    • 50 de ml de lichior Irish cream, plus încă puțin pentru decor
    • O linguriță și jumătate de piure de dovleac
    • Baton de scorțișoară pentru decor

    Combină într-un bol biscuiții mărunțiți, zahărul și o linguriță de piure de dovleac și amestecă-le până ajung la o consistență omogenă. Toarnă puțin Irish cream într-un alt bol mic. Decorează marginea unui pahar de martini scufundând-o în irish Cream. Apoi pune-o în amestecul cu biscuiți și elimină excesul. Pune paharul în frigider cât timp faci cocktailul.

    Ca să faci cocktailul, pune într-un shaker vodca, cei 50 de ml de Irish cream, piureul de dovleac și ce a mai rămas din condimente: aproximativ o jumătate de linguriță. Umple apoi shakerul cu gheață și amestecă riguros timp de cel puțin 30 de secunde. Strecoară apoi compoziția în paharul de cocktail și decorează cu scorțișoară.

    Sfat: dacă nu găsești la magazin amestec de condimente pentru plăcinta de dovleac, fă-l tu. Amestecă două linguri de scorțișoară măcinată, o lingură de ghimbir măcinat, 1 ½ linguriță de nucșoară măcinată și ½ lingurițe de cuișoare măcinate.

    2. Espresso Martini

    Dacă ești fană cafea și vrei un cocktail mai energic, îți propunem rețeta de espresso martini de la BBC Good Food. Vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

    • 100 g de zahăr brun
    • 50 ml apă
    • gheață
    • 100 ml vodcă
    • 50 ml espresso proaspăt făcut
    • 50 ml lichior de cafea
    • 4 boabe de cafea (opțional, pentru decor)

    Fă întâi siropul de zahăr astfel: pune zahărul într-o oală mică la foc mediu și pune peste el cei 50 ml de apă. Amestecă până dă în fiert. Oprește focul și lasă amestecul să se răcească. Între timp, pune două pahare de martini la frigider ca să se răcească.

    După ce s-a răcit siropul de zahăr, pune o linguriță în shakerul de cocktail împreună cu gheața, vodca, espresso și lichiorul de cafea. Amestecă bine până ce exteriorul shakerului se simte rece ca gheața. Strecoară în paharele răcite și decorează cu boabe de cafea.

    4. Eggnog/Lichior de ouă

    vin fiert cu scorțișoară și alte cocktailuri de crăciun eggnog

    Lichiorul de ouă este una dintre cele mai folosite băuturi de sărbători alături de vin fiert cu scorțișoară. Nouă ne-a plăcut rețeta de la Simply Recipes care e de ajuns pentru patru până la șase porții. Pentru ea vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

    • 6 gălbenușuri de ouă de găină
    • ¾ cană de zahăr
    • 2 căni de lapte
    • 2 cuișoare întregi
    • Un praf de scorțișoară măcinată
    • O cană de smântână pentru gătit
    • O linguriță (rasă) de nucșoară proaspăt măcinată
    • 1 ½ linguriță de esență de vanilie
    • 2 linguri de bourbon (sau după gust)
    • 2 linguri de rom (sau după gust)

    Într-un bol mare, bate cu mixerul gălbenușurile până devin mai deschise la nuanță. Adaugă treptat zahărul și bate în continuare până îl incorporezi pe tot și amestecul devine pufos. Separat, pune la încălzit laptele, cuișoarele și scorțișoara fără să aduci la fierbere.

    Adaugă apoi treptat amestecul fierbinte în gălbenușuri amestecând constant cu telul. Pune compoziția înapoi în oală și încălzește amestecul la foc mic, amestecând constant cu o lingură de lemn, până începe să devină mai densă și se strânge pe lingură. Nu lasă să fiarbă fiindcă se coagulează. Dacă se coagulează o poți salva cu blenderul.

    Scoate de pe foc și include în amestec și smântâna. Strecoară și lasă să se răcească timp de o oră. Apoi amestecă în compoziție esența de vanilie, nucșoara, bourbonul și romul și lasă la rece.

    4. Coquito

    Coquito este o băutură festivă originară din Puerto Rico, care se aseamănă cu lichiorul de ouă. Încearcă-l în loc de lichior de ouă dacă îți place aroma de cocos. E la fel de ușor de făcut ca un vin fiert cu scorțișoară, dar mult mai aromat. Ca să-l prepari ai nevoie de următoarele ingrediente (pentru șase până la zece porții):

    • 400 ml de lapte condensat îndulcit
    • 450 ml de cremă de cocos
    • 350 ml de lapte evaporat
    • 400 ml de lapte de cocos
    • 2 lingurițe de esență de vanilie
    • 2 batoane de scorțișoară
    • Jumătate de linguriță de nucșoară măcinată
    • una sau două căni de rom
    • Scorțișoară măcinată pentru decor (opțional)

    Pune toate ingredientele (mai puțin romul) într-o oală pe foc. Încălzește la foc mediu până e aproape de dat în fiert. Oprește focul, acoperă oala cu un capac și lasă ingredientele la infuzat timp de 30 de minute.

    Apoi scoate batoanele de scorțișoară și pune amestecul într-o carafă. Adaugă una sau două căni de rom, în funcție de cât de tare vrei să fie, și amestecă bine. Pune apoi la frigider pentru cel puțin două ore. Servește simplu sau cu gheață și decorează cu scorțișoară măcinată.

    5. Un altfel de vin fiert cu scorțișoară

    vin fiert cu scorțișoară alb
    Dacă pentru tine nu există sărbători de iarnă fără vin fiert cu scorțișoară, o să adori rețeta pe care am selectat-o de la BBC Good Food. Spre deosebire de clasicul vin fiert cu scorțișoară pe care-l știm cu toții, rețeta asta se face cu vin alb. Vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

    • două sticle de vin alb (demisec preferabil)
    • 500 ml de cidru light
    • 150 ml de suc de soc (sau apă plată cu sirop de soc)
    • Cojile de la două lămâi tăiate fâșii
    • două batoane de scorțișoară
    • O păstaie de vanilie
    • 4-5 linguri de zahăr brun

    Pune toate ingredientele în oală la foc mediu și încălzește-le până aproape de dat în fiert. Oprește focul și toarnă amestecul în căni. Păstrează restul compoziției caldă cu un capac deasupra, sau cu focul foarte mic.

    6. Punch cu ceai cald și cidru

    Tot din categoria cocktailurilor calde, îți prezentăm rețeta propusă de Country Living pentru punch cu ceai cald și cidru. Vei avea nevoie de următoarele ingrediente (pentru 6 porții):

    • 6 căni de cidru de mere
    • 8 plicuri de ceai English breakfast
    • O lămâie feliată
    • 135ml de bourbon

    Într-o oală, adu la fierbere cele șase căni de cidru. Redu focul și amestecă aproximativ 30-45 de minute, până compoziția ajunge la jumătate (3 căni de cidru). Oprește focul și adaugă plicurile de ceai și lămâia spălată și feliată și lasă la infuzat timp de patru minute. Scoate apoi plicurile de ceai. Adaugă bourbonul și amestecă. Servește cald.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    5 cocktailuri de iarnă și o rețetă de vin cu scorțișoară un pic altfel