
Luna Magică: povestea tinerei de 26 de ani care face torturi de care te vei îndrăgosti
În copilărie, cel mai des mâncam tort la zile de naștere sau la ocazii speciale. E genul de prăjitură care încununează momente speciale, de care te bucuri din când în când. Ei bine, odată cu trecerea anilor și apariția sutelor de cofetării, torturile nu și-au pierdut din farmec, ci s-au transformat în recompense pe care ți le poți face oricând dorești, chiar dacă nu e un eveniment special la mijloc. O clipă de răsfăț doar pentru tine, de ce nu?
Există sute de opțiuni de unde-ți poți cumpăra un tort, dar în acest articol vreau să-ți povestesc despre un mini-business născut din pasiune, cu torturi care-ți fură privirile și care sunt la fel de gustoase. Luna Magică a apărut în pandemie, din mâinile unei tinere de 26 ani, într-un exercițiu de pasiune și creativitate. Invitația pe care ți-o propun este că nu trebuie să aștepți o zi anume pentru a-ți face pofta, ci poate fi cadoul ideal într-o zi obișnuită, pentru tine și oamenii dragi din viața ta.
„Cu torturile nu a fost dragoste la prima spatulă”
„Nu mă pot numi cofetar/patiser, așa că denumirea de magic fairy mă caracterizează cel mai bine”, explică Ștefania Iancu, care este content writer, social media freelancer pentru mici proiecte, dar și „magic fairy” pentru Luna Magică, micul ei atelier de torturi și delicii fine. Ștefania face parte din echipa noastră și scrie povești pentru Lovedeco încă de la lansarea publicației. O poți citi aici.
Chiar dacă sună oarecum clișeic, încă de mică a avut o pasiune pentru mâncare, dulce, și gătit în general. A crescut cu femei care găteau în jurul ei, mama, bunica, nașa, așa că i-a fost ușor să preia iubirea lor față de ingredientele bune și de a le pregăti în moduri delicioase. În timpul facultății a organizat și câteva ateliere de prăjiturit în grădinițe și școli, a avut și un mic blog cu deserturi în timpul pandemiei, dar la final de 2020 a pornit Luna Magică, cu pași timizi și multă susținere din partea soțului ei.
„Cu torturile nu a fost dragoste la prima spatulă, cum îmi place să zic. Mă intimidau și mi se părea că nu voi putea face niciodată așa ceva”, își aduce ea aminte. A început să se îndrăgostească de ele după ce a lucrat câteva luni în laboratorul de la Ilenwe și a observat-o cum le creează și le oferă personalitate.
„Tortul este ca o pânză albă, goală, ce așteaptă să fie pictată”
Primul tort l-a făcut în martie 2021, de ziua tatălui ei și a fost un eșec total. „Trebuia să fie un Victoria Sponge Cake, cu o cremă de mascarpone la interior și o inserție de gem de căpșuni. Totul ok, până am scos blatul din cuptor și am observat că interiorul nu era copt suficient și începea să se prelingă printre pereții tăvii”, își aduce aminte antreprenoarea.
Nu s-a dat bătută, iar câteva luni mai târziu, după mai multe teste, a făcut același tort pentru cununia civilă a unor prieteni, de data asta cu o inserție de zmeură și fistic crocant. „Mi-a plăcut nespus de mult rezultatul final. Întregul procesul de realizare și feedbackul pozitiv primit pentru el m-au încurajat să continui povestea torturilor”, completează ea.
Atunci când face un tort, Ștefania se simte relaxată și-și lasă creativitatea să curgă așa cum dorește: „tortul este ca o pânză albă, goală, ce așteaptă să fie pictată.” Nu i-a fost ușor și a greșit des până să-și intre în mână, dar este autodidactă, așa că a petrecut mult timp citind și testând. Acum lucrurile sunt mult mai simple, știe ce materie primă să folosească, ce ustensile trebuie să aibă la îndemână, cum trebuie să fie consistența blaturilor sau câtă cremă trebuie pusă la interior, astfel încât să aibă un raport optim de blat versus cremă.
În ceea ce privește decorul, la început căuta inspirație pe Pinterest sau Instagram, unde vedea rezultate spectaculoase, impecabil lucrate, motiv pentru care-și făcea tot soiul de așteptări despre produsul final, iar când rezultatul îi ieșea diferit, se demoraliza destul de tare. „Cu timpul mi-am creat un stil personal, ușor nefinisat, cu texturi și mici elemente care oferă personalitate. Mi-am pus amprenta personală pe orice decor am văzut,” povestește Ștefania.
„Degeaba ai un produs impecabil lucrat, dacă gustul este fad”
Se inspiră din orice vede, miroase sau gustă și crede cu tărie că simțurile sunt extrem de importante într-un astfel de domeniu, și nu doar tehnica folosită. „Degeaba ai un produs impecabil lucrat, dacă gustul este fad și nu-ți transmite nimic”, spune ea, în timp ce adaugă cum își găsește inspirație și în anotimpuri, fructele și legumele de sezon, texturile anumitor obiecte, amintirile de când era copil, condimentele dulci, călătorii sau frumusețea lucrurilor simple.
„Procesul de creație începe când primesc o comandă”
Își dorește întotdeauna să înțeleagă cât mai bine cumpărătorul și să-l ajute să-și primească nu doar dulcele dorit, dar și o experiență inedită. Procesul ei de creație începe atunci când primește o comandă, iar apoi vrea să afle mai multe despre motivul acesteia, dar și despre persoana care urmează să primească tortul, pentru a vedea cum îl va personaliza, atât ca decor, cât și în privința gustului.
„Nu lucrez cu pastă de zahăr, iar uneori este dificil să aduc la realitate anumite cereri. Însă, stilul minimalist pe care-l urmez atrage, iar cererile din ultima perioadă au fost de a păstra un design curat, în linii cât mai simple. Mă entuziasmează mult și-mi confirmă faptul că oamenii nu au nevoie de un design aglomerat pentru a înțelege frumosul,” spune fondatoarea Luna Magică.
Din fericire, de la lună la lună, tot mai multe persoane comandă un tort magic, atât pentru aniversări sau mici evenimente, cât și pentru că-și doresc un răsfăț dulce. Dacă ești tentată, costurile sunt de 150 de lei/kilogram, iar cel mai mic tort poate avea între 500 și 800 de grame, în funcție de compoziția aleasă. „Variantele mici sunt și cele mai căutate”, adaugă Ștefania.
Folosește cât mai multe ingrediente de sezon, cât și materie primă de la producători români, deoarece este foarte important să ofere calitate în loc de cantitate. „Asta presupune un proces de documentarea, de prospectare a pieței, de alegere a ingredientelor, de testare și de căutare continuă. Da, îmi consumă destul de mult timp, dar consider că este responsabilitatea mea să le ofer oamenilor nu doar un dulce, ci o experiență de care să-și aducă aminte cu trecerea timpului”, explică ea.
A ales să creeze meniuri cât mai mici, cu puține compoziții, pe care le schimbă la fiecare trei luni, când intrăm într-un nou anotimp. „Îmi place să mă joc cu ingredientele și aromele, să îi fac pe oameni să simtă cu adevărat toamna printr-un tort cu prune și nuci, ori vara printr-o combinație de zmeură, lămâie și puțin bubbly de la spumant”, completează Ștefania Iancu.
Pe lângă torturi, pregătește și mici deserturi numai bune de pus lângă cafea sau ceai, cum ar fi Canneles de Bordeaux, pe care vrea să-l integreze treptat, cât mai des, în meniurile pe care le pregătește. Încearcă mereu să afle părerea clienților pentru a le înțelege gusturile și nevoile, deoarece doar așa crede că poate livra produsele potrivite.
Provocări și un sfat pentru cei care vor să-i calce pe urme
„Nu-mi iese întotdeauna, așa că, de multe ori, ajung să fac deliciile la miezul nopții, ori să mă trezesc dimineața devreme pentru a preda câte un material”, spune ea, în timp ce precizează că libertatea freelancing-ului este un privilegiu de care încearcă să se bucure cât mai mult.
La capitolul provocări, cea mai grea o reprezintă extinderea, deoarece este un domeniu costisitor, mai ales dacă vrei să faci lucrurile cum trebuie, atât din punct de vedere legal (laborator autorizat, avize etc.), al ingredientelor, cât și alocarea timpului pentru învățare și perfecționare.
Cât despre cei care vor să-și transforme pasiunea într-un mic business, Ștefania îi încurajează să-și asculte inima și instinctul, chiar dacă vor apărea tot felul de voci care vor spune „nu se poate, e imposibil, nu vei reuși, îți va trece peste câțiva ani.”
„Este important să conștientizezi ce presupune schimbarea, de la pasiune la business mic, să înțelegi că nu vei face doar lucruri care-ți vor face plăcere, și să te dedici 1000%. E bine să te pregătești și pentru mici nereușite sau uși închise, așa că nu te descuraja. Totul face parte din călătorie și deși mai am și eu de lucru aici, contează doar cum privești și îmbrățișezi aceste experiențe”, încheie ea.
-
LIFE
6 tips&tricks ca să organizezi eficient și corect un baby shower la tine acasă
O organizare eficientă înseamnă o petrecere reușită.
-
LIFE
TikTok tricks: cum păstrezi vinul rămas cu o metodă ieftină și la îndemână
Dopul de plută nu e soluția la care trebuie să te gândești.
-
Apartamente
Apartamentul de 58 metri pătrați al unei familii cu doi copii, în care livingul este și dormitor matrimonial
O casă caldă și iubită.