![](https://lovedeco.ro/wp-content/uploads/2024/02/trucuri-pentru-un-miros-placut-in-casa-1-1000x568.x61813.jpg)
5 trucuri să parfumezi întreaga casă în mod plăcut și subtil, fără să îți copleșești toate simțurile
publicat pe 29 feb. 2024Uite o părere nepopulară: odorizantele de cameră miros toxic și mult prea puternic, iar bețișoarele parfumate pur și simplu îmi dau dureri de cap. Prefer întotdeauna să folosesc alte trucuri pentru un miros plăcut în casă, mai mult sau mai puțin naturale. Parcă ai mai multă armonie în spațiu când folosești arome subtile care nu îți copleșesc simțurile, precum mirosul de prăjituri proaspăt scoase din cuptor și vaporii citrici pe care îi emană coaja de portocală când o rupi.
Aromele plăcute, ingrediente care îmbogățesc spațiul de acasă
Mirosul unei case contribuie la ambianța generală a spațiului și nu doar asta, ci poate avea efecte și asupra felului în care te simți. De fapt, reacțiile pe care le avem la anumite arome au fascinat mulți cercetători. Există dovezi care arată că mirosurile pot provoca diverse emoții și sunt strâns conectate cu memoria emoțională la oameni. Un studiu numit „Efectele mirosurilor asupra emoțiilor, cu implicații”, realizat de cercetătorii Universității Oxford din Anglia, arată că mirosurile intense pot influența funcția olfactivă, anumite esențe pot ameliora stările de furie, iar altele pot chiar îmbunătăți starea emoțională generală.
Să luăm de exemplu citricele. Oamenii de știință au descoperit că, în unele cazuri, mirosul lor pot avea un efect pozitiv asupra persoanelor care suferă de depresie, atât la nivel psihic, cât și din punct de vedere fizic, prin îmbunătățirea sistemului imunitar. Iar despre lavandă a auzit deja toată lumea că poate reduce nivelul de anxietate, căci este foarte des folosită în aromaterapie.
Idei și trucuri pentru un miros plăcut în casă
1. Uleiuri esențiale
![trucuri pentru un miros placut in casa uleiuri esentiale](https://lovedeco.ro/wp-content/uploads/2024/02/trucuri-pentru-un-miros-placut-in-casa.x61813.jpg)
Dintre o mulțime de trucuri pentru un miros plăcut în casă, preferatele mele sunt cele cu uleiuri esențiale. Sunt naturale și poți controla cât de intens va fi parfumul pe care îl difuzezi în casă. Eu folosesc cel mai des uleiuri esențiale de lavandă, eucalipt, salvie și iasomie. Adaug două-trei picături în apa din rezervorul umidificatorului, iar astfel aroma împrăștiată prin casă este plăcută și subtilă.
Dacă nu ai un umidificator, poți folosi uleiurile pentru a-ți crea propriul spray odorizant. Într-un recipient cu pulverizator, adaugi apă și câteva picături de ulei din aroma ta preferată. Când simți nevoia să schimbi parfumul din casă, e suficient să îl pulverizezi în aer de câteva ori.
2. Lumânări parfumate
![lumanari parfumate](https://lovedeco.ro/wp-content/uploads/2024/02/lumanari-parfumate.x61813.jpg)
Întotdeauna prefer lumânările parfumate odorizantelor spray, fiindcă nu doar că miros plăcut, ci creează și o atmosferă și o lumină cozy în încăpere. Trucul este să găsești lumânări care chiar parfumează, iar preferata mea este aceasta de la Bath&Body Works, fiindcă reușește să pătrundă în întreaga casă, indiferent unde o aprind.
3. Detergent pentru pardoseală
Știi mirosul acela de curățenie care se instalează în zilele în care te îngrijești de casă? Nu este nici natural, nici subtil, însă cu siguranță mintea noastră îl asociază cu ideea de curat. Așa că printre alte trucuri pentru un miros plăcut în casă este să folosești întotdeauna un detergent pentru pardoseală cu o aromă care îți place. Cele pe bază de clor sunt excluse.
Când faci curățenie, după ce termini de dezinfectat suprafețele și de aspirat, lasă ferestrele deschise câteva zeci de minute, pentru a aerisi și abia apoi spală podelele. Mirosul detergentului va inunda locuința și va rămâne proaspăt pentru ore bune.
4. Plante de interior
Dacă tot vorbeam despre trucuri pentru un miros plăcut în casă în mod natural, nu puteam omite de pe listă plantele de interior. Soiurile precum gardenia, levănțica, iasomia, mușcatele englezești sau hoya împrăștie miresme florale îmbietoare, de care te poți bucura de fiecare dată când înfloresc.
![plante aromatice](https://lovedeco.ro/wp-content/uploads/2024/02/plante-aromatice.x61813.jpg)
Plantele aromatice la ghiveci sunt de asemenea intens mirositoare și le poți folosi la gătit. Busuiocul are un miros plăcut și puternic, la fel și menta sau rozmarinul.
Tot pentru a parfuma casa, poți cumpăra periodic flori de pus în vază – adesea, cele de primăvară miros cel mai intens. Freziile, zambilele, liliacul, bujorii sunt doar câteva exemple care sunt sigură că și-au lăsat amprenta asupra memoriei tale olfactive.
5. DIY: potpourri cu ce ai prin casă
![uleiuri esentiale potpourri](https://lovedeco.ro/wp-content/uploads/2024/02/uleiuri-esentiale.x61813.jpg)
O altă metodă naturală este aceea de a crea un potpourri cu orice ai prin casă. Într-o oală de dimensiuni medii, pune la fiert apă cu diverse ingrediente aromate: coji și felii de fructe, bețișoare de scorțișoară, cuișoare, rozmarin, flori uscate și așa mai departe. Poți chiar să adaugi două-trei picături de ulei esențial în amestec. Lasă potpourri-ul să fiarbă la foc mic, până când aburii înmiresmați se răspândesc în întreaga casă.
Ingrediente prin care elimini rapid mirosurile neplăcute
Dacă strâmbi din nas de fiecare dată când deschizi frigderul ori ușa de la dulapul în care ții coșul de gunoi, nu e suficient să apelezi la trucuri pentru un miros plăcut în casă. Identifică sursa „parfumului” și folosește ingrediente prin care poți să elimini rapid mirosurile neplăcute.
De exemplu, bicarbonatul de sodiu este un aliat de încredere și are o mulțime de întrebuințări. Una dintre ele este neutralizarea mirosurilor – îl poți pune într-un recipient neacoperit în frigider și va absorbi rapid aromele neplăcute.
Și zațul de cafea poate fi folosit în acest scop. Poți să îl presari la fundul sacului de gunoi, iar astfel vei preveni mirosurile provenite de la resturile menajere.
Oțetul din vin alb poate fi folosit pentru a neutraliza mirosurile cauzate de urina de animale, dar și pentru a le învăța să nu repete pozna în locul respectiv. Este cu atât mai eficient dacă îl folosești în combinație cu bicarbonatul de sodiu.
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi un covor persan potrivit pentru casa ta. Sfaturi pentru curățare și întreținere
Îți spunem și cum recunoști un astfel de covor autentic.
-
DESIGN INTERIOR
Cum se pune tavanul fals? Uite cum să îl integrezi într-un design modern
Îți spunem ce ai de făcut, pas cu pas.
-
Case
O româncă și-a recondiționat singură mobilierul din casa de 680 metri pătrați, situată la marginea unei păduri de lângă Viena
Bucătăria locuinței, un fost grajd pentru cai, are un tavan vechi de 150 ani. Arhitectul care a construit casa a pornit de la acest tavan.