Plante

Tot ce trebuie să știi despre Hoya, planta cu frunze cerate și flori superbe

publicat pe 30 ian. 2024

    Planta Hoya, cunoscută și sub numele de „planta de ceară” sau „floare de porțelan”, este una dintre cele mai populare plante de interior care înflorește. Există o mulțime de soiuri de Hoya, peste 200, fiecare cu farmecul său distinct. De la florile cerate, în formă de stea, la natura lor rezistentă, plantele Hoya au devenit căutate atât pentru colecționarii de plante începători, cât și pentru cei experimentați.

    Dacă ar fi să fac un top al celor mai rezistente plante pe care le am, Hoya ar lua cu siguranță locul I. Este genul de plantă care poate trăi bine mersi și dacă uiți de ea o perioadă și nu-ți va duce dorul dacă pleci într-o vacanță mai lungă. Deși nu e foarte pretențioasă și se adaptează la diverse condiții, dacă îi împlinești toate nevoile va prospera și te va încânta cu florile sale superbe și parfumate.

    Tot ce trebuie să știi despre Hoya, planta de ceară

    hoya planta de ceară origini

    Origini și varietăți

    Plantele Hoya sunt originare din Asia de Sud-Est, Australia și Insulele Pacificului. Genul a fost numit în onoarea lui Thomas Hoy, un grădinar englez, și a fost introdus pentru prima dată în lumea occidentală la începutul secolului al XIX-lea.

    Habitatele naturale ale Hoyas variază, unele specii prosperând în pădurile tropicale, în timp ce altele preferă mediile mai uscate și aride. Această diversitate le face adaptabile la o gamă largă de condiții de creștere și contribuie la popularitatea lor ca plante de interior.

    Hoya este o viță suculentă, cu frunze groase, cerate, care o ajută să rețină umiditatea. Acestea sunt clasificate în diferite grupe pe baza obiceiurilor de creștere și a caracteristicilor frunzelor.

    Unele grupuri comune includ grupul Carnosa, grupul Pubicalyx și grupul Australis. Fiecare grup se mândrește cu caracteristici unice, ceea ce face ca plantele Hoya să fie un gen divers și captivant pentru pasionații de plante. La o căutare detaliată pe site-urile care vând plante Hoya vei observa că există o varietate foarte mare din care poți alege, peste 200 de soiuri.

    Varietăți comune de Hoya

    1. Hoya Carnosa:
    • Cunoscută și sub numele de „planta de ceară” au „Hindu rope”, Hoya carnosa este una dintre cele mai populare și mai răspândite soiuri.
    • Frunzele sale sunt lucioase, în formă de inimă și face ciorchini de flori parfumate, în formă de stea.
    • Soiurile din grupul Carnosa includ Krimson Queen, Compacta și Tricolor, fiecare cu modele de frunze și culori distincte.
    1. Hoya Pubicalyx:
    • Plantele din acest grup au frunzele alungite, în formă de lance și flori parfumate de culoare grena, mov și roz pudrat.
    • Soiurile precum Royal Hawaiian Purple și Pink Silver au un contrast izbitor între frunzișul verde închis și florile vibrante.
    1. Hoya Australis:
    • Originar din Australia, grupul Hoya Australis include specii precum Hoya australis, Hoya australis ssp. tenuipes și Hoya australis ssp. sanae.
    • Frunzele sunt mari, ovale și de un verde crud, iar florile sunt albe și roz pal și parfumate.

    Cum îngrijești Hoya, planta de ceară

    hoya planta de ceară îngrijire

    Lumină

    Hoya preferă lumina puternică indirectă. Poate tolera lumina directă de la apus, dar cel mai bine este să o protejezi de razele directe ale soarelui fiindcă îi poate arde frunzele. Planta are nevoie pentru a prospera între cel puțin două  și cel mult șase ore de lumină pe zi. Dacă nu ai îndeajuns de multă lumină, planta va avea o creștere slabă și lentă și nu va înflori. Suplimentează cu lumini de creștere, dacă locuiești într-o casă mai întunecată.

    Udare

    Lasă substratul să se usuce complet între udări. Dacă o uzi prea mult sau prea des, riști putrezirea rădăcinilor și pierderea plantei. Dacă uiți să o uzi, Hoya va face față cu brio la perioade de secetă. În perioada de iarnă, ud-o mai rar și cu mai puțină apă.

    Sol

    Folosește un substrat cu drenaj bun, precum cel de suculente. Poți folosi și substrat universal, cu condiția să-l amesteci cu perlit pentru aerare și drenare. pH-ul solului trebuie să fie neutru sau ușor acid.

    Temperatură și umiditate

    Fiind o plantă tropicală, prosperă în medii calde și umede. Temperatura ar trebui menținută între 15 și 27 de grade Celsius, iar umiditatea între 50 și 60 la sută. Se adaptează și la o umiditate mai scăzută, dar crește mai viguroasă și produce flori la un nivel de umiditate mai ridicat.

    Fertilizare

    Poți fertiliza Hoya cu un fertilizator lichid echilibrat cu nitrogen, fosfor și potasiu în perioada de creștere (primăvara și vara) la fiecare 4-6 săptămâni. În perioada de repaus (toamnă-iarnă) oprește procesul de fertilizare.

    Cum înmulțești Hoya

    hoya planta de ceară înmulțire

    Cea mai comună și la îndemână metodă de propagare pentru Hoya este prin cutting-uri. Taie o tulpină de aproximativ 10 centimetri, asigurându-te că are și noduri de creștere, din care vor apărea rădăcinile. Pune cutting-ul fie într-un recipient transparent cu apă, fie direct într-un ghiveci cu substrat umed. Rădăcinile vor începe să apară după cel puțin patru săptămâni.

    Mai poți înmulți hoya și prin semințe. Pune semințele la o adâncime de doi centimetri în substrat umed și apoi acoperă recipientul cu o pungă de plastic transparentă. Astfel vei crea un mediu cu multă umezeală, precum cel dintr-o seră, ideal pentru germinarea semințelor. Acestea ar trebui să germineze în aproximativ două săptămâni. După ce planta dezvoltă frunze, o poți transplanta într-un ghiveci propriu.

    Probleme comune la planta de ceară

    Ramuri lungi goale sau cu puține frunze

    Dacă observi că planta ta își alungește ramurile care cresc fără frunze, sau cu puțin frunziș, înseamnă că cel mai probabil nu are îndeajuns de multă lumină. Încearcă să muți ghiveciul mai aproape de lumina naturală sau să compensezi cu lumini de creștere.

    Afectarea și căderea frunzelor

    Supraudarea și temperaturile prea scăzute pot face ca frunzele plantei să cadă sau să se îngălbenească, inclusiv tulpinile să înceapă să se usuce. La primele semne de probleme, ajustează nivelul de umiditate, regimul de udare și temperatura ca să salvezi planta. Nu uita și că supraudarea îți poate literalmente ucide planta prin putrezirea rădăcinilor.

    Ofilirea plantei

    Dacă planta ta începe să arate ofilită, verifică să nu fie supraudată. De asemenea, și suprafertilizarea poate cauza această problemă. Fertilizează planta cu fertilizator diluat și nu mai des de o dată la 4-6 săptămâni în sezonul de creștere.

    Dăunători și boli

    Deși este o plantă foarte rezistentă, poate fi uneori atacată de dăunători precum afidele, păduchii lânoși și țestoși și spider mites. Poți trata planta cu ulei de neem sau cu soluții speciale de la fitofarmacie, după ce îi speli bine frunzele.

    Evită ventilația deficitară fiindcă poate duce la apariția mucegaiului, dar și la pete și leziuni pe suprafața frunzelor. Ca să te asiguri că planta se menține sănătoasă și în cea mai bună formă, inspectează în mod regulat atât suprafața solului, cât și a frunzelor și a tulpinilor.

    Cum să faci Hoya să înflorească

    hoya planta de ceară flori

    Florile de hoya sunt de-a dreptul spectaculoase, atât ca aspect, cât și ca miros. Unele soiuri de Hoya au flori cu un miros subtil de citrice, scorțișoară, ciocolată sau vanilie. Parfumul lor este mai pregnant în serile de vară, iar durata de viață a florilor este de aproximativ 10 zile. Hoya înflorește de obicei de la începutul verii până la începutul toamnei.

    Un lucru important de care să ții cont când îți iei o Hoya pentru flori este că planta nu înflorește până nu ajunge la maturitate, iar asta poate să dureze între doi și șapte ani. Dar așteptarea merită, având în vedere că e o plantă ușor de îngrijit și arată minunat și atunci când nu e înflorită.

    Ca să înflorească, o planta matură are nevoie să-i asiguri un sol cu drenare bună, șase ore de lumină pe zi, udare moderată și fertilizare în sezonul de creștere. De asemenea, nu schimba ghiveciul mai des de o dată la trei ani, deoarece producția de flori crește când rădăcinile sunt îngrămădite în substrat.

    Dacă hoya ta a făcut flori, nu tăia capul florilor după ce le-a trecut vremea, ci lasă-le să cadă singure. Tăierea tulpinii unde a înflorit planta va avea ca consecință lipsa înfloririi anul următor.

    Hoya nu este toxică nici pentru oameni, nici pentru animalele de companie.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments